yeni hamle ! | " /> yeni hamle ! | "/>

En Sıcak Konular

HSYK'da yeni hamle !

23 Temmuz 2009 08:25 tsi
HSYK'da yeni hamle ! Savcıları alamayan HSYK gözünü mahkemeye dikti. Şimdi de 'Ergenekon davasını Ankara'ya taşımaya' çalışıyor. Peki özel yetkili mahkemenin başına kim atanmak isteniyor?

Yargıya müdahale etmekle eleştirilen HSYK, Ergenekon ve KCK savcılarını değiştirmekte direniyor. İddialara göre, korsan kararnameyle savcıları görevden alamayacaklarını anlayan bazı üyeler, şimdi de 'Ergenekon davasını Ankara'ya taşımaya' çalışıyor. Kurulması planlanan mahkemenin başına düşünülen isim ise tanıdık: 'Gül yargılansın' diyen Sincan Hâkimi Osman Kaçmaz.  
 
Adlî yargıda 1.332 hâkim ve savcının yer değiştirmesine ilişkin yaz kararnamesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) internet sitesinde yayımlandı. Ancak Kurul'u kilitleyen korsan kararname ve 250 civarındaki hâkim ile savcının tayini henüz netliğe kavuşmadı.

HSYK'nın yüksek yargı kökenli üyelerinin, Ergenekon, KCK ve faili meçhullerle ilgili dosyalara bakan yargı mensuplarını görevden alma ısrarı sürüyor. Toplantılara bugün devam edileceği duyurulurken, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in tıkanıklığın sürmesi halinde görüşmelerden çekilebileceği de gelen haber-ler arasında. Krizin aşılamaması durumun-da, aralarında Ergenekon soruşturmasını yürüten başsavcı ve başsavcı vekili ile özel yetkili savcıların da bulunduğu isimler kararname çıkana kadar görevlerine devam edecek.

İddialara göre, hazırladıkları korsan kararnameyle özel yetkili savcı ve yargıçları görevden alamayan bazı HSYK üyeleri, şimdi Ankara'da özel yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bir an önce kurulmasını istiyor. Aynı üyeler, mahkemede görev alacak 'özel seçilmiş' isimleri kararnameye eklemeye çalışıyor. Anayasa'ya rağmen Cumhurbaşkanı Gül'ün yargılanmasını isteyen Sincan Hâkimi Osman Kaçmaz'ın da bu mahkemeye başkan olarak atanması talep ediliyor. Önerilen mahkeme, ağır cezalık suç işleyen askerlerin yargılanmasında yetkili olacak. Böyle bir kararın çıkması, birleştirilen Ergenekon ve Danıştay davalarını etkileyeceği şeklinde yorumlandı.

Ankara'da özel yetkili yeni bir mahkemenin kurulması uzun süredir konuşuluyordu. HSYK'da bunun dile getirildiği iddiasını Star Gazetesi'nden Şamil Tayyar duyurdu. Bu mahkeme, CMK 250. maddedeki askerlere sivil mahkemede yargılanması yolunu açan değişikliğin ardından daha da önemli hale geldi. Çünkü karargâh merkezlerindeki askerlerin işlediği CMK 250 kapsamındaki suçlarla ilgili çoğunlukla Ankara'daki 2 mahkeme görevli olacak. Ergenekon davasının yerel mahkeme ve Yargıtay aşamasında verilecek muhtemel bir görevsizlik kararı halinde de Ankara'daki mahkemelerin yetkili olacağı konuşuluyor.

Önceki gün gerçekleşen HSYK tarihinin en uzun toplantısında "unvanlı savcı ve hâkimlerle" ilgili kısım bugüne bırakılırken, toplantıda tartışmaların had safhaya ulaştığı dakikalar yaşandı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in 10 saat katıldığı toplantıda, hedefteki hâkim ve savcılarla ilgili yoğun baskı yapıldı. Korsan kararnamede ısrar edilmesi üzerine görüşme uzadı. Kriz Adalet Bakanı Ergin'in çabaları sonrası kısmen aşılabildi. Kurulda kısmi çözüm, çok sayıda hâkim ve savcının mağduriyetinin giderilebilmesi; uzatılan SBS tercih süresinin dolması gibi sebeplerle unvansız 1.332 hakim ve savcının yer değişikliğini içeren 15 Haziran tarihli Adalet Bakanlığı'nın kararnamesinin imzalanması üzerinde uzlaşıldı.

Görüşmelerin kilitlendiği saatlerde Ergin, 'HSYK'nın bazı üyelerinin Anayasa'ya aykırı teklifi nedeniyle karar alamaz duruma geldiğini, Kurul'un bu haliyle yargıda krize yol açan bir görüntüye yol açtığına' dikkat çekti. Görüşmelerde, HSYK'nın üye sayısının artırılması, birinci sınıf hâkim ve savcıların kurula üye seçmesini öngören Yargı Reformu Taslağı'nın da gündeme geldiği belirtildi. Bu tartışmaların ardından, korsan listeyle gündeme gelen isimlerin sonraya bırakılması, 15 Haziran'da sunulan unvansız hâkim ve savcılarla ilgili kararname taslağının hâkim ve savcıların daha fazla mağdur edilmemesi açısından onaylanması görüşü benimsendi.

Şimdi, adli yargı unvanlı hâkim ve savcılar hakkındaki kararname taslağının akıbeti merak ediliyor. Gündeme getirilen korsan kararnamedeki isimlerin sayısı 20'yi geçmiyor. Ancak bir isimde değişiklik yapılması zincirleme etkiye sebep olduğu için adli unvanlı yaklaşık 250 ismin atanması bugüne bırakıldı. Unvanlı adli yargı mensupları şöyle sıralanıyor: Başsavcılar, başsavcı vekilleri, ağır ceza mahkemesi başkanları, CMK 250. maddesinde sayılan suçları soruşturmak ve davalara bakmakla görevli hâkim ve savcılar.

Tayin kararnamesinde dikkat çeken isimler

HSYK'da önceki gün 1.332 hakim ve savcının ataması yapıldı. Kararnamede dikkat çekici isimler yer aldı. Ocak ayında, Ergenekon soruşturmasını sürdüren İstanbul başsavcı vekilliği emrine geçici olarak görevlendirilen savcılardan Kasım İlimoğlu ile başsavcılık emrindeki Mustafa Çavuşoğlu'nun kalıcı olarak ataması yapıldı. İlimoğlu'nun, Ali Suat Ertosun'un teklifi üzerine atandığı kamuoyuna yansımıştı.

12. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri Necat Ede ve Selda Kutluata'nın da yeri değişti. İki isim Ergenekon sanıklarından emekli Orgeneral Hurşit Tolon'u serbest bırakan isimlerdi. Hakim Ede, son olarak, Ergenekon şüphelisi Mehmet Haberal'ın tahliye talebi incelemesinden çekilmesiyle gündeme gelmişti. Kutluata ve Ede, Bakırköy Adliyesi'ne hakim olarak atandı. İnternet sitelerinde Mukaddes Eruygur'a ait olduğu iddia edilen ses kaydında, ağır ceza mahkemeleri kastedilerek "12 ve 14 bizden" deniliyordu. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Selda Kutluata, Tolon'un delil yetersizliğinden tahliyesine savcıların yaptığı itirazı değerlendiren heyetteydi. Kutluata, Tolon'un tahliyesini delil yetersizliği yerine, tutuksuz yargılama şekline çevrilmesi yönünde oy kullanmıştı. Edinilen bilgiye göre Nejat Ede ve Selda Kutluata tayin talebinde bulundu. HSYK da bunu dikkate aldı.


Dikmen Hakimevi'nde baş döndüren trafik

HSYK toplantısı önceki gün gerilimli başladı. Üye Ali Suat Ertosun'un gündeme getirdiği ve çoğunluk üyelerinin desteğini alan korsan kararname nedeniyle çözümsüzlüğün süreceği yorumları yapılıyordu. HSYK'nın yüksek yargıdan gelen 5 üyesi sabah saatlerinde olağan toplantıya başladı. Saatler 11.50'yi gösterdiğinde Adalet Bakanı Ergin toplantı için geldi. Ergin'in toplantıdan 2,5 saat sonra ayrılması 'çözüm çıkmayacağının' işareti sayıldı. Ancak saatler 17.30'u gösterdiğinde Bakan Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman Dikmen Hakimevi'ne geldi. Görüşmeler uzadıkça kararın çıkacağı görüşü kuvvetlendi. Ancak korsan kararnamedeki isimlerin akıbetinin ne olduğu bilinmiyordu. HSYK üyelerinin unvansız hâkim ve savcılarla ilgili kararnameyi imzaladıkları bilgisi saatler 24.00'ü gösterdiğinde yargı muhabirlerinin telefonlarına gelmeye başladı. Saatler 01.30'u gösterdiğinde Ergin'in toplantıdan ayrılmak üzere makam aracına yöneldiği görüldü. Gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine Ergin, toplam 1.332 hâkim ve cumhuriyet savcısının atama kararnamesinin imzalandığını açıkladı. Ergin, "Bu hâkim ve savcılarımızın yaz dönemi kararnamesindeki sıkıntıları inşallah bitmiş olacak, onun dışında kalan idari yargı ve unvanlılarla ilgili çalışmalar önümüzdeki günlerde devam edecek." diye konuştu. Ergin, haftalardır konuşulan ve bazı HSYK üyelerinin desteklediği korsan kararnameyi de imayla doğruladı.

Özbek: Yargılamaya müdahale niyetimiz yok

Ergenekon ve terör örgütü PKK'yla ilgili soruşturmayı yürüten savcıların değiştirilmesini isteyen HSYK üyeleri, yargıya müdahale etmekle suçlanıyor. 'Korsan liste' ile kritik yargı süreçlerinin sabote edilmeye çalışıldığı ileri sürülüyor. Bu iddialara dün HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek cevap verdi. Özbek, "Hiçbir zaman yargılamaya müdahale niyetimiz yok. Yılların hukukçusu olarak böyle bir şeyi aklımızdan geçirmemiz mümkün değil. Kamuoyunun algıladığı gibi değil." dedi.

Adli Yargı Unvanlı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Hakkındaki Kararname Taslağı'nı bugün görüşeceklerini hatırlatan Özbek, "Birtakım sıkıntılar var. Aşmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı. Kararname taslaklarının görüşülmesi sırasında kurulun bütün üyelerinin görüşlerini dile getirdiğini kaydeden Özbek, şöyle devam etti: "Kararname taslakları tek aşamalı bir süreç değildir. Bir hakim veya cumhuriyet savcısını bir başka göreve atarken onun yerine getirilecek olanın kıdem, liyakat, başarılı olup olmadığı gibi bütün durumu dikkate alınır. Ayrıca, mazeret, istek ve disiplin nedeniyle de görev değişiklikleri yapılır."

zaman



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,569 µs