En Sıcak Konular

Davutoğlu balkanlara yeni köprü kuruyor

22 Temmuz 2009 22:32 tsi
Davutoğlu balkanlara yeni köprü kuruyor Sırbistana giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Karabağ'a giden ilk Türk Dışişleri Bakanı olacağını belirtirken Türkiye'nin dostluk köprüsü kuracağı 3 ülkeyi açıkladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir dizi temasta bulunmak üzere Sırbistan'a gitti. Davutoğlu, Sırbistan ziyaretinin ardından Karadağ ve Sancak bölgesini de ziyaret edeceğini belirterek, "Türkiye hem Sırbistan hem Karadağ hem de Sancak'ı dostluk köprüsü olarak görme çabası içindedir" dedi.

Sırbistan'a hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Bakan Ahmet Davutoğlu, "Bu ziyaretimizin üç boyutu var. Birincisi her iki ülke ile olan ikili ilişkilerimiz, Sırbistan bölgenin en önemli ülkesidir ve bizimle ve bizimle çok eski bağları olan bir ülkedir. Karadağ da yakın tarihte siyaset sahnesine tanınmış ülke olarak girdi.

Karadağ'a yönelik ilk resmi ziyareti Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak ben yapmış olacağım. İkinci boyutu olan Balkanlar ise Türkiye'nin dış politikasının en önemli bölgelerinden bir tanesidir. Biz bölgenin istikrara ve refahı için eskiden beri çok özel roller üstlendik Türkiye olarak. Dışişleri Bakanlığı'na geldikten sonra 2 Temmuz'da Romanya'ya bir ziyarette bulundum" diye konuştu.

Davutoğlu, bu yaz içinde Balkanlar'a dönük olarak bir dizi temas trafiği planladıklarını ifade ederek, bu hafta sonu Sırbistan ve Karadağ'ı ziyaret ettikten sonra Temmuz ayı sonunda ise Bosna Hersek Dışişleri Bakanı'nı Türkiye'de misafir edeceklerini söyledi.

Ağustos ayında Kosova Dışişleri Bakanı İskender Hüseyini'nin Türkiye'ye geleceğini belirten Davutoğlu, "Ağustos ayı içerisinde benim bir Makedonya seyahatim olacak. Daha sonra Arnavutluk ve Slovenya ziyaretleri ile Balkanlar'daki ilk temaslarımızı gerçekleştirmiş olacağız. Böylece bölgeye dönük olarak doğrudan istişareler ile temel konuları ele alma imkanı bulacağız. Bu ziyaretimizin üçüncü bir boyutu ise, Türkiye Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Zirve Başkanlığı'nı aldı.

Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi'nin dönem başkanlığı Türkiye'de olduğu için bu zirve kapsamında yapılacak faaliyetleri muhataplarımla koordine etmek üzere bu ziyaretlerimi değerlendireceğim. Türkiye 1 yıl içinde Güneydoğu Avrupa'da kalıcı bir istikrarın sağlanması, ekonomik refahın yaygınlaştırılması için bir dizi faaliyet planlamaktadır. Bu faaliyetleri de muhataplarımla istişare etme imkanı bulacağım" ifadelerini kaydetti.

Davutoğlu, Sırbistan ve Karadağ'daki resmi temaslarının ardından her iki ülkenin ortasında kalan Sancak bölgesine de ziyarette bulunacağını söyledi. Davutoğlu, "Her iki Sancak bölgesinde de bizimle tarihi bağları olan Sancaklılar için Türkiye'nin yapabileceği çalışmaları bizzat görme imkanı bulacağım. Türkiye hem Sırbistan hem Karadağ hem de Sancak'ı dostluk köprüsü olarak görme çabası içindedir. Bu çalışmalarımızı alanda bizzat görme imkanına sahip olacağım" açıklamasında bulundu.

Başbakan Erdoğan ile Suriye'ye yaptıkları ziyareti de değerlendiren Davutoğlu, "Bölgedeki gelişmeleri doğrudan istişare etme imkanı bulduk. Başta Suriye-İsrail dolaylı görüşmeleri ile ilgili gelişmeleri olmak üzere Filistinliler arasındaki uzlaşma faaliyetleri, İsrail-Filistin müzakerelerinin geleceği, Lübnan ve Irak'taki gelişmeleri en üst düzeyde istişare ettik. Bölgede önümüzdeki dönemde birçok barış sürecinin aynı anda yürüyebilmesi için neler yapılabileceğini görüştük. Bu konudaki temaslarımız önümüzdeki günlerde devam edecek. Ortadoğu'da bazı temaslarımız olacak. Ayrıca ikili ilişkiler konusunda da önemli kararlar alındı.

Irak'ta yürüttüğümüz Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ne benzer bir çalışmayı Suriye ile de yapma kararı aldık. Önümüzdeki günlerde Suriye Dışişleri Bakanı ile bu konunun değerlendirmesini yapacağız. Zaten çok köklü ve gittikçe ilerleyen bir ilişkiye sahip olduğumuz Suriye ile bundan sonra çok kurumsallaşmış ve sistematik bir ilişki sürdürmek istiyoruz. İki toplumun tam anlamıyla entegre olmasını planlıyoruz. Bu konudaki güçlü irade Sayın Başbakanımız ve Suriye Devlet Başkanı Sayın Beşir Esad tarafından da güçlü bir şekilde vurgulandı. Bundan sonra en hızlı bir şekilde çalışıp bu yıl içinde bu mekanizmayı oluşturmaya çalışacağız" dedi.

Davutoğlu, açıklamalarının ardından Sırbistan'a hareket etti.

haber7



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,457 µs