En Sıcak Konular

Medvedev'den din dersine destek

22 Temmuz 2009 19:21 tsi
Rusya'da Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in okullarda din dersi eğitimi verilmesi yönündeki önerileri desteklediği bildirildi.

Kremlin'in internet sitesinde bugün yayımlanan açıklamada, Medvedev'in Rusya'daki değişik dinlerin temsilcileri, bazı bakanlar ve Rus kurumlarının yetkilileriyle yaptığı toplantıda okullarda din dersi eğitimi verilmesiyle ilgili önerileri desteklediğini söylediği kaydedildi.

Açıklamada, 2010 yılından itibaren Rusya'nın 18 bölgesinde din dersi verilmeye başlanacağı ve bu programın da en az 3 yıl süreceği ifade edildi.

Medvedev, dini liderlerle yaptığı toplantıda, öğrencilerle velilerden, Ortodoks, İslam, Budizm ve Musevilik kültürlerinden birini çalışma konusu olarak seçmelerini isteyeceklerini  belirterek, "Rusya'da dini yaşamın çeşitliliğini araştırmak isteyenler, ülkedeki belli başlı  dinlerin tarihi hakkında genel kursları da görebilecek. Bu konular sadece laik öğretmenler tarafından öğretilecek" dedi.

Herhangi bir dini inancı olmayan öğrencilerin de laik etik konusunda eğitim alabileceğini ifade eden Medvedev, bunun çok hassas bir konu olmasından dolayı bakanlıklar ve devlet kurumları yetkililerinin "açık, hassas, hoşgörülü ve sabırlı" olması gerektiğine dikkati çekti.

Medvedev, öğrenci ve velilerinin seçecekleri programın da kesinlikle gönüllülük esasına dayanması gerektiğinin altını çizdi.

Projenin, Rusya'nın 18 değişik bölgesinde önce 250 bin öğrenci arasında en az 3 yıllık bir süre için deneneceğini ifade eden Medvedev, başarılı olması halinde programın tüm öğrencileri kapsayacak şekilde genişletilebileceğini söyledi.

Toplantıya katılan Rus Ortodoks Patriği Kirill de yaptığı açıklamada, Medvedev'in bu kararını destekleyerek, "Bu seçme özgürlüğü sayesinde toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçlarına yanıt verilmiş olacak" dedi.

Rus Ortodoks Kilisesi'nin, Sovyetler Birliği'nin dağıldığı 1991'den beri okullarda din dersi eğitimi verilmesi önerisine karşı çıkan Rus insan hakları savunucusu Aleksandır Brad ise yaptığı açıklamada, "Bu fikri memnuniyetle karşılıyorum ancak detayları görmek gerekiyor. Bu kesinlikle hiçbir şekilde Ortodoksluğun propagandasını yapmamalı" ifadesini kullandı.

Uzmanlar, herhangi bir dini inanca sahip olmayanların da laik etik eğitimi alması önerisiyle Medvedev'in okullarda din eğitimine yönelik muhalefete karşı orta yolu bulduğu görüşünü savunuyor.

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravim Gaynuddin de geçen hafta Moskova'daki Merkez Cami'yi ziyaret eden ilk Rusya Devlet Başkanı olan Medvedev'e, okullarda din eğitimi verilmesi önerilerini iletmişti.


aa



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,762 µs