En Sıcak Konular

'Dolmabahçe' sorusuna cevap yok

22 Temmuz 2009 15:23 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, CHP'li Öztürk’ün, Başbakan Erdoğan ile eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt arasında yapılan "sır" görüşmeye yönelik sorusunu, "Başbakan'ın her görüşmesini aşikar kılması beklenemez" şeklin

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk’ün, Başbakan Erdoğan ile eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt arasında Dolmabahçe’de yapılan (sır) görüşmeye ilişkin soru önergesine ilginç bir yanıt verdi.

Çiçek “Başbakanların devlete ve ülkeye müteallik konularda muayyen ve gayri muayyen görüşmelerinin içeriğini her zaman ve her zeminde kamuoyuyla paylaşmaları devlet yönetiminde adetten değildir” dedi.
Dolmabahçe’de Başbakan Erdoğan ile eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt arasında yapılan ve tartışmalara yol açan görüşmede, devlet ve ülke sorunlarına müteallik konularda görüş alış verişinde bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Sayın Başbakan muayyen ya da gayri muayyen zamanlarda devlet katmanlarında görev yapan asker-sivil makamlarla ülkenin temel iç ve dış sorunlarını görüşmekte, değerlendirmekte, mülahazalarını paylaşmakta ve gerekli karar, inisiyatif ve talimatlarını ilgili makam ve muhataplarına iletmektedir. Başbakanların devlete ve ülkeye müteallik konularda muayyen ve gayri muayyen görüşmelerinin içeriğini her zaman ve her zeminde kamuoyuyla paylaşmaları devlet yönetiminde adetten değildir. Kaldı ki; iki birey arasında bile mahfuz görüşmelerin tabii olduğu varsayıldığında, Sayın Başbakan'ın devlet kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile her görüşmesini aşikar kılması beklenemez. Sayın Başbakan’ın gerek yurtiçi gerek yurtdışı yapmış olduğu görüşmeler ilgili mevzuat ve teamüller çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.”

DOLMABAHÇE OLAYI NEDİR?
Başbakan Erdoğan ile dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, 2007 yılında Dolmabahçe’de sürpriz bir şekilde bir araya gelmiş ancak görüşme sonrası bir açıklama yapılmamıştı. Erdoğan-Büyükanıt görüşmesine dair eski milletvekillerinden Fikri Sağlar, Başbakan'ın elindeki belgelerle o dönem hükümete yönelik sert açıklamalarda bulunan Büyükanıt'ı tehdit ettiğini söylemiş, bunun üzerine iki taraf da Sağlar'a tazminat davası açmış, davayı kazanmışlardı.

"Sır" Dolmabahçe görüşmesi daha sonra ise Ergenekon davası sanıklarından Emekli Orgeneral Şener Eruygur'un eşine ait olduğu ileri sürülen ses kayıtları ile yeniden gündeme geldi. Buradaki kayıtlarda Mukaddes Eruygur'un, Yaşar Büyükanıt'ın dDolmabahçe'deki görüşmeden sonra aniden değiştiğine yönelik sözleri gündeme bomba gibi düştü. Gazetelerde "Dolmabahçe'de ne konuşuldu?" sorularının sorulması ve muhalefetin kamuoyundan gizli bir görüşme olamaz çıkışıyla birlikte, Başbakan Erdoğan bir açıklama yaptı. Üstü kapalı biçimde Büyükanıt'a mesaj gönderen Erdoğan, "Büyükanıt ile yaptığı görüşmenin kendisiyle mezara gideceğini, ancak Büyükanıt'ın açıklaması halinde kendisinin de konuşacağını söyledi. Bunun üzerine karşı bir açıklama yapan Büyükanıt da, Başbakan'a 'beni tehdit etme' mealinde bir cevap vermiş, kamuoyuna ise "Dolmabahçe devlet işidir" demekle yetindi.

Zaman / Gazeteport



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,245 µs