En Sıcak Konular

Ancak O yardım edebilir zaten!

22 Temmuz 2009 13:51 tsi
Ancak O yardım edebilir zaten! İsrail’de yakın siyasi tarihin en sert iktidarı var. İktidarın en sert ismi de Dışişleri Bakanı Lieberman! Şimdi küresel dengeler Lieberman’ı yumuşatıyor. İşleri bittiğinde Lieberman muhtemelen kadife gibi olacak. İyi de bu kadar yumuşak bakan

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, ülkede en şahin , Filistin sorununun önündeki en büyük soru işaretlerinden biri olarak görülen bir sima. Ama aslında İsrail hükümetinin bütünü öyle.

Yani belki Başbakan ve kabine aynı cümlelerle bölgenin en önemli ve kangren sorunu olan İsrail-Filistin problemi hakkında Liebarman’ın söylediklerini tekrarlamıyor. Fakat görüşleri farklı değil.

Öte yandan “bu durumun” bölgesel sorunların çözümü için bundan daha iyi fırsat yaratmadığı, yani halihazırdaki yönetimin sorunların çözümü için uygun formatta olduğunu haylidir söyleyenler de var!

Bugün ise durum ikinci formülün “pratiğine” daha uygun görünüyor. Hem İsrail’de hem özellikle ABD’de Lieberman ağır eleştirilere uğramaya başladı.

Bunun temelinde Lieberman’ın Paris, Londra ve Washington ziyaretlerinde “terslenmesi” var. Bunun izdüşümleri Tel Aviv’de yaşanıyor ve kamuoyu Lieberman’ın küresel çevrelerde kabul gören bir başka isimle değiştirilmesini talep ediliyor.

Peki olur mu?.. Olmasına gerek yok! Lieberman kabine üyesi ama partisi de koalisyon üyesi! Oysa aynı ülkelerin Netenyahu ile sorunu yok. Bu durumda Lieberman’ın değiştirilmesine değil, ikna edilmesine gerek var. Galiba öyle de oluyor.

Esneklik!..

Dedeğimiz gibi, Dışişleri Bakanı Lieberman işgal altındaki topraklarda yerleşim yerleri inşaatını sürdürmesi (ki ABD bundan nefret ediyor), Yol Haritası’nın reddetmesi, Filistinlilere yönelik insan hakları ihlallerine göz yumması vb nedenlerle “günah keçisi” olması biraz garip!

Bunların hepsi doğru ama İsrail hükümeti neden bu eleştirilerden Lieberman kadar pay almıyor sorusu yanıtsız.

ABD, İngiltere ve Fransa ise Lieberman’a bakışını açık biçimde gösterdi. Lieberman bu ülkelere gittiğinde bazı sıkıntılar yaşadı. Öyle ki ABD’de Obama kendisini kabul etmedi.

Lieberman iki devletli çözüme karşı ve Filistin’in kurulması için yapılması imkansız şartlar öne sürüyor. Zaten sır burada. İşte adı geçen ülke ve liderlerin tavrı “aslında” buna.

Ve gerçek şu ki, küresel oyunlarda bulunmayı çok önemli bulan ve bunu “ulusal güvenlik” şartlarından biri sayan İsrail’in Dışişleri Bakanı uluslararası camiada kötü hırpanıyor.

Haliyle bunun ülke içine de yansıması oluyor. Lieberman’ın içeride ve dışarıda kabul görebilecek bir halef ile değişitirilmesi yönünde sesler yükseliyor.

Muhtemelen bu olmayacak. Çünkü tabloya daha geniş açılardan bakanlar, Lieberman’la aynı fikirlere inanan İsrail hükümeti ve Başbakan’ın eleştirilmeyip, neden Lieberman’ın günah keçisi” seçildiğini seçebiliyorlar.

Lieberman’ın gitmesi gerekmiyor. Bölgedeki Obama etkisinin gerektirdiği sürece katkıda bulunacak kadar “esnemesi” gerekiyor o kadar.

Lieberman direnebilir mi? Bilinmez. Ama direnmek isterse süreç onu iyice “esnetebilir”!

ww.iyibilgi.com



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,743 µs