Korsanlara karşı Suriye’de Rus üssü!? | " /> iyibilgi Ankara Korsanlara karşı Suriye’de Rus üssü!? | "/> iyibilgi Ankara

En Sıcak Konular

Korsanlara karşı Suriye’de Rus üssü!?

22 Temmuz 2009 12:57 tsi
Korsanlara karşı Suriye’de Rus üssü!? Somalili korsanlara karşı Suriye’de Rus üssü olur mu?. Komik değil mi?. Değil! ABD’nin İran’a karşı Polonya’ya füze kalkanı yerleştirmek istemesine niye gülmediniz o zaman? iyibilgi Ankara

Moskova’nın Suriye’ye askeri deniz üsleri kurması, geliştirmesi, yenilemesi, çoğaltması hamleleri bilinmedik değil. Bilinmedik olan konjonktür. Yoksa Rusya’nın dünyanın çeşitliği yerlerinde üs girişimleri bir tür soğuk savaş mirası.

Kremlin’in Suriye’nin Tartus Limanı’nda bir bir üssü var. Bu üs şimdiye kadar mütevazı bir askeri birimdi. Şimdi genişletilip modernize edilecek. Yani Rusya’nın açıklaması bu yönde.

Sebep konusu ise biraz karışık! Çünkü kimileri artık sayıları 5000’i aşan Somalili korsanlara karşı bir önlem olduğunu söylüyor, kimileri de Rusya’nın askeri prestijini artıracak ve ağırlığını gösterecek hamlelerden yeni bir tanesi olarak görüyor.

Ama bu adım bu kadar basit açıklanabilir mi? Rusya bu üssün Sivastopol’deki  üssün yerini alamayacağını ancak ihtiyaç olduğunu söylüyor. Öyle veya böyle bu üs Rusya’nın Akdeniz’deki varlığının resmi bir göstergesi olacak! Bu kesin.

Suriye’deki yeni Rus üssünün anlamını kavrayabilmek için yine en iyisi konjoktüre bakmak. Bazı Suriyeli uzmanlar Rusya’nın burada bulunmasının İsraili’in Suriye’ye bir daha saldırmadan önce iyice düşünmesi gerekeceğini iddia ediyor.

Bu durumda İsrail’in bölgedeki Rusya varlığından huzursuz olduğu söylenebilir. Esasen Tel Aviv’in, Rusya-Suriye askeri ilişkilerinden, bölgede güçlenmesinden kaygılandığı düşüncesi büyük feraset istemiyor.

Ama bu işin Suriye tarafı ile ilgili. Ya Rusya’nın nedeni? Bunlardan biri olarak son zamanlarda Mısır’ın iznini alarak(!) Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz’i kullanan İsrail savaş gemilerinin İran’a yönelik duruşları olabilir mi?

Ve/veya, İsrail ile Suriye arasında kesilen barış görüşmeleri ve arabulucuk görüşmelerinin yeniden canlandırılması girişimleri olabilir mi? Belki!

Aslında bu konuda Türkiye’nin de bir fikri olmalı muhakkak. Onu da belki Başbakan’ın Suriye dönüşünde meslektaşlarımız sorar!

www.iyibilgi.com



Bu haber 875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,845 µs