En Sıcak Konular

Afrika'da savaşı Batılı şirketler destekliyor

22 Temmuz 2009 12:09 tsi
Uluslararası bir insan hakları örgütü, bir türlü bitmeyen iç savaşın arkasındaki maddi destek konusunda çarpıcı bir rapor hazırladı.

Uluslararası bir insan hakları örgütüne göre Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bir türlü bitmeyen iç savaşın finansmanı Batılı maden şirketlerine satılan hammaddeyle sağlanıyor.

Global Witness adlı örgüt Batılı şirketlerin elektronik aletlerde kullanılan ham maddeyi satın alırken, nereden geldiğine dikkat etmediklerini, halbuki bu ticaretin gelirlerinin, hem Kongo ordusunu, hem de isyancı güçleri beslediğini söylüyor.

Örgüt, İngiltere merkezli Amalgamated Metal Corporation (AMC) de dahil, Kongo'dan hammadde alan bütün Batılı şirketlerin malvarlıklarının dondurulması için çağrı da yapıyor.

Thaisarco adlı yan kuruluşu Demokratik Kongo Cumhuriyetinden kalay alan AMC iddiaları reddetti.

'Yaptırım listesine konsun'

Global Witness'in raporu çeşitli isyancı grupların ve hükümete bağlı birliklerin, altın, kalay ve koltan da dahil bir çok önemli madenin üretim ve ticaretini ellerinde tuttuğu Doğu Kongo'ya odaklanıyor.

Rapora göre Kongo'daki silahlı güçler madencilik sektöründen sağladıkları gelirlerle savaşı sürdürüyor.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki iç savaş yüzünden, özellikle de Kuzey ve Güney Kivu eyaletlerinde yüzlerce sivil katledildi, sakanlandı, tecavüze uğradı. Son bir kaç ay içinde yaklaşık yüzbin kişi de çatışma ve şiddetten kaçmak için evlerini terketti.

Raporda Thaisarco ve diğer şirketler, elektronik eyşa yapımında kullanmak üzere aldıkları cevherin kaynağının neresi olduğunu kontrol etmemekle suçlanıyor.

Global Witness, Birleşmiş Milletler'in Kongo'daki silahlı gruplara ülkenin doğal kaynaklarının yasadışı ticareti yoluyla destek veren tüm şirketler ve kişilere yaptırım öngören kararına dayanarak, "İngiltere hükümetini, BM Yaptırımlar Komisyonu'na başvurmaya ve AMC şirketi ve yöneticilerini, uluslararası yaptırım listelerine ekletmeye çağırıyoruz" diyor.

Rapor, şirketlerin aslında yasaları bizzat çiğnemediğini kabul ediyor ama bu şirketlere hammadde sağlayan bazı toptancıların silahlı grupların denetimindeki topraklardan gelen madenleri akladığını öne sürüyor.

İddiaları kesinlikle reddeden AMC bu yıl Temmuz ayı başında maden hammaddelerinin kaynağını denetleme konusunda dünya çapında başlatılan bir girişime de katıldığını kaydediyor.

Şirket yazılı açıklamasında, "Eğer BM bölgeden maden alımının tamamen durdurulmasının doğru olduğuna karar verirse, o zaman yan kuruluşumuz Thaisarco bu karara kesinlikle uyacaktır. Ama böyle bir yaklaşım Kongo'daki çok sayıda madenci ve geçimi onlara bağlı milyonlar için yıkım anlamına gelir" dedi.

Dünya Bankası tarafından yapılan son tahminlere göre Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 10 milyon insan geçimini madencilik sektöründen sağlıyor.

bbc



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,724 µs