En Sıcak Konular

Türkiye'nin yeni gözdesi Afrika

22 Temmuz 2009 11:39 tsi
Türkiye, son yıllarda başlattığı Afrika'ya açılım hamlesine yeni bir halka daha ekliyor. Afrika siyasal ve ekonomik anlamda Türkiye'nin gözdesi olmaya ve ilişkilerde genişleme bekleniyor.

Hükümetin 2005 yılını "Afrika Yılı" ilan etmesiyle başlayan, geçen yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün inisiyatifiyle 50'ye yakın Afrika ülkesinin cumhurbaşkanı, başbakan ve bakan düzeyinde katılımıyla yapılan Türkiye-Afrika zirvesiyle devam eden ve Türkiye'nin geçici BM Güvenlik Konseyi üyeliğiyle yoğunlaşan Afrika ile ilişkiler, kıtanın 14 ülkesinde büyükelçilik açılması çalışmalarıyla yeni bir boyut kazanıyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun geçen hafta katıldığı bir televizyon programında bazı Afrika ülkelerine bu hafta içinde büyükelçi atamaları yapılacağını söylemesinin ardından, Türkiye'nin yeni büyükelçiliklerinin nerelerde açılacağı netlik kazandı.

Şimdiye kadar 13 Afrika ülkesinde büyükelçiliği bulunan Türkiye, kıtada 14 ülkede daha yeni büyükelçilik açarak, bu kıtaya verdiği önemi gösterecek. Gelecek dönemde Angola (Luanda), Burkina Faso (Ugudugu), Çad (Encemine), Fildişi Sahili (Abidjan), Gana (Akra), Gine (Konakri), Kamerun (Yaounde), Madagaskar (Antananarivo), Mali (Bamako), Moritanya (Nuakşot), Mozambik (Maputo), Nijer (Niamey), Uganda (Kampala), Zambiya (Lusaka) büyükelçiliklerinin yanı sıra Sudan'da Juba Başkonsolosluğunun da hizmete gireceği öğrenildi.

Sayıları 53 olan ve BM'de büyük bir ağırlığa sahip bulunan Afrika ülkeleriyle ticaret alanında kaydedilen gelişmelerin de bu ülkelerde büyükelçilik açılmasını kaçınılmaz kıldığı belirtiliyor.


TÜRKİYE-AFRİKA İLİŞKİLERİ


Afrika ile Türklerin münasebetlerini inceleyen tarihçiler, Türklerin bu kıtayla tanışmasını 9. yüzyıla dayandırıyor. Afrika kıtasında özellikle Mısır ve Kızıldeniz civarında 868 yılında kurulan ilk Türk devleti Tolunoğulları ile başlayan ilişkiler, bu devletin yıkılmasının ardından bir diğer Türk devleti İhşitler ile devam etti. Uzun bir dönem bölgede kurulan devletlerde üst düzey görevlerde de çalışan Türkler, Yavuz Sultan Selim'in 1517 yılında Mısır'ı Memluklerden almasıyla Afrika kıtasıyla yeniden doğrudan ilişki kurdu. Osmanlı Devletinin 1912 yılında İtalyanlarla yapılan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün de katıldığı Trablusgarb savaşını kaybetmesiyle bu ilişki sona erdi.

1517'den başlayarak 1912 yılına kadar yaklaşık 400 yıl boyunca Mısır'dan başlayarak Kuzey Afrika'nın tamamına yakınında hakimiyet kuran Osmanlı Devletinin Afrika'nın iç kısımlarıyla münasebetleri, Trablusgarb eyaletinin güneyindeki Fizan sancağı üzerinden yürütüldü.

Çad Gölü çevresindeki tarihi sultanlıklardan Darfur, Vaday, Bagirmi, Kanim-Bornu, Kano, Sokoto, Hevsa devletleri ve Batı Afrika'da Songay ve Timbüktü Paşalığının Osmanlı Devletiyle yakın münasebet kurduğu, bu hanedanlıkların İstanbul'a elçilik heyetleri gönderirken, Osmanlı Devletinin de 20. yüzyılın başına kadar bu bölgelere kendi elçilik heyetlerini yolladığı biliniyor.

Afrika ülkelerinin yabancı güçler tarafından işgali yüzünden, 1912 yılından itibaren uzun bir dönem sessizliğe giren Türk-Afrika ilişkileri, 1960'larda bu ülkelerinin bağımsızlığını kazanmaya başlamasıyla yeniden canlanmaya başladı. Bu çerçevede Türkiye, kıtanın en büyük ve stratejik ülkelerinde büyükelçilikler açtı, Afrika kıtasıyla ekonomik, kültürel ve siyasi anlamda ilişkilerini geliştirmenin yollarını aradı.


İHRACATTA YENİ HEDEF AFRİKA


Türkiye, küresel mali krizin de etkisiyle daralan ihracatını artırmak amacıyla, yeni pazar arayışları çerçevesinde Afrika kıtasına ayrı bir önem veriyor.

2003 yılında yürürlüğe konulan "Afrika ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi" stratejileri çerçevesinde, Afrika kıtasıyla ekonomik ilişkilerini arttıran Türkiye, Avrupa, ABD ve diğer gelişmiş ülkelere olan ihracatında büyük düşüşlerin olduğu son dönemde Afrika ile ticaretini artırmaya devam ediyor.

Türkiye 2000 yılında tüm Afrika ülkelerine 1 milyar 373 milyon dolarlık ihracat yaparken, 2008 yılında bunu 9 milyar 62 milyon dolara çıkarmayı başardı. Türkiye, ihracatta 2009 ocak-mayıs döneminde diğer bütün ülke ve bölgelerde büyük düşüşler olan ihracat verilerinde, sadece Afrika kıtasında yüzde 18'lik artışla 4 milyar 574 milyon dolara ulaşarak, yeni ihracat hedefinin bu kıta olduğunu gösterdi.

Türkiye'nin 2012 yılında Afrika ülkeleriyle arasındaki ticaret hacminin 50 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiği kaydediliyor.

Öte yandan 2000'li yıllarda başlayan ticarette yeni alternatif arayışları çerçevesinde Afrika ile ilgilenmeye başlayan Türk iş adamlarının, bu kıtaya 500 milyon doların üzerinde yatırım yaptığı belirtiliyor.

aa



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs