En Sıcak Konular

Vatandaş son sözünü söyledi

22 Temmuz 2009 10:47 tsi
Vatandaş son sözünü söyledi 
GENAR'ın 5-11 Temmuz tarihleri arasında yaptığı Türkiye, Toplum, Siyaset araştırmasına göre bugün seçim olsa AK Parti 41.8, CHP ise yüzde 25.4 olacak.

 İktidar ve anamuhalefetin oylarını bir miktar artırdığı dikkat çekiyor. Araştırmaya göre en önemli gündem maddesi Ergenekon ve Ergenekon etrafındaki gelişen olaylar. 

 
GENAR'ın 1560 kişiyle görüşerek yaptığı anketin sonuçlarına göre seçmenlerin tercihlerinde 29 Mart seçimlerine oranla büyük bir değişiklik olmadı. AK Parti, 29 Mart'taki oy oranını 2-3 puan artırarak yüzde 41.8'e çıkardı. CHP'ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 25.4'e yükseldi.

GENAR'ın Mustafa Şen ve İhsan Aktaş yönetiminde 5-11 Temmuz tarihleri arasında yaptığı Türkiye, Toplum, Siyaset araştırmasına göre Türkiye'nin ana gündemi ise Ergenekon davası oldu. Ankete katılanların yüzde 45.3'ü hükümeti darbe yoluyla düşürme belgesi olarak gündemde yer alan belgenin gerçek olduğunu düşünürken yüzde 54.7'si gerçek olmadığı kanaatini belirtmiş.

HÜKÜMETİN PERFORMANSI İYİ

Toplumun yüzde 57.7'si sosyal yardımlar, yüzde 56.5'i çetelerle mücadele, yüzde 52.3'ü terörle mücadele, yüzde 51.4'ü dış politika, yüzde 48.1'i demokratikleşme ve yüzde 48.1'i ekonomi alanlarında hükümeti başarılı buluyor. Bu oranların tamamının hükümetin son yerel seçimde aldığı oy oranının üzerinde olması dikkat çekiyor.

ARAZİDE MAYIN VAR

Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ile ilgili olarak hükümetin tavrının olumlanma oranı yüzde 53.5 oranında. Ayrıca, katılımcıların yüzde 58.4'ü de mayınlı arazilerin temizlenip İsrail'e kullandırılacağı yönündeki muhalefet görüşüne katılmıyor. Suriye sınırındaki mayınların temizlenme işinin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılmasını isteyenlerin oranı yüzde 88.9, bir Türk şirket tarafından temizlenmesini isteyenlerin oranı yüzde 52.3 iken, İsrail, ABD, Almanya, İngiltere veya Suriye tarafından yapılmasını kabul edenler oranı ise yüzde 2,3,4 seviyesinde.

AK Parti ve CHP yükseldi

Muhtemel bir milletvekili seçimlerinde AK Parti ve CHP'nin oylarını artıracağı ortaya çıktı. AK Parti 29 Mart'taki oy oranını 2 - 3 puan artırarak yüzde 41.8'e çıkarırken, CHP'nin ise yüzde 25.4'e yükseldi. Araştırmaya göre MHP, DTP ve SP'nin de oyları sabitlenmiş durumda. GENAR, ortaya çıkan bu sonuçlardan, 'son seçimde kendini ispat etmiş olan partilerin güçlerini korumaya devam ettiği, erimiş olan küçük partilerin erimeye devam ettiği ve diğer partileri beslediği' değerlendirmesi yapmış.

Ana gündem Ergenekon

2009 yılının ikinci üç aylık döneminde Türk toplumunu meşgul eden gündem maddeleri Ergenekon, küresel mali kriz ve PKK saldırıları oldu. Halkın yüzde 22.7'si en önemli konunun Türkiye'yi de etkileyen küresel mali kriz olduğunu söyledi.Yüzde 21.9' göre en önemli konu Ergenekon soruşturmasındaki yeni gelişmeler, yüzde 13.4'e göre Ergenekon'la ilişkilendirilen cephanelikler ve yüzde 6.8'e göre de darbe belgesinin ortaya çıkarılması son dönemdeki en önemli konu.

Sivil mahkemeye büyük destek

GENAR, darbeye teşebbüs eden askerlerin sivil mahkemede yargılanmasını öngören yasa değişikliğine halkın nasıl baktığını da araştırdı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, onayından önce yapılan ankette 'onaylamalı mı' sorusuna cevap aranmış. Çıkan sonuç her üç kişiden ikisi Cumhurbaşkanı Gül'ün yasayı onaylaması gerektiğini söylüyor. Yasa değişikliğine ankete katılanların yüzde 60.4'ü destek veriyor. Yasaya karşı çıkanların oranı ise yüzde 39.6.

En başarılı başkan KADİR TOPBAŞ

GENAR'ın araştırmasına göre en başarılı Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş. Ankete katılanların yüzde 27.7'si Topbaş'ı başarılı buluyor. İkinci sırada İzmir'in belediye başkanı Aziz Kocaoğlu. Kocaoğlu'nu başarılı bulanların oranı yüzde 13.7. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i başarılı bulanların oranı yüzde 9.9 ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ı başarılı bulunların oranı ise yüzde 6.9. Durak'ı Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir izliyor.

YENİ ŞAFAK 



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,529 µs