Milliyet'ten cevap! | " /> Milliyet'ten cevap! | "/>

En Sıcak Konular

Sabah'a Milliyet'ten cevap!

22 Temmuz 2009 10:26 tsi
Sabah'a Milliyet'ten cevap! Sabah Gazetesi'nin ''Doğan'ın Paravan Şirketleri'' haberine Doğan Holding, medya üzerinden karşılık verdi.

İşte Milliyet'in haberi:


Sabah gazetesi, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) Doğan Grubu hakkında hazırladığı bir raporu, mahkemelerin bu rapor hakkında vermiş olduğu takipsizlik kararlarını gizleyerek yeni bir rapor gibi takdim etti ve bu yayınıyla kamuoyunu yanılttı

Sabah, dün birinci sayfasından “Doğan’ın büyük oyunu” başlığıyla verdiği bu haberde, SPK’nın Doğan Grubu’nun kurduğu off shore şirketler üzerinden geçirdiği kâğıt ithalatıyla Hürriyet ve Milliyet gazetelerinin küçük ortaklarını 36.5 milyon lira zarara uğrattığı tespitini içeren bir rapor hazırladığını yazdı. SPK’nın böyle bir rapor hazırladığı ve daha sonra Doğan Holding yöneticileri hakkında bu rapora dayanarak suç duyurusunda bulunduğu bilgisi doğruydu. Eksik olan husus, mahkemelerin bu rapor hakkında bir dizi takipsizlik kararı verdiği gerçeğiydi. 

Üstelik, bu dosyanın yaklaşık 8 yıl geriye giden ilginç bir öyküsü vardı. İşte bu iddiaların yargı süreci içindeki öyküsü:

İDDİAYI İLK ORTAYA ATAN UZAN AİLESİ
Bu iddialar, ilk kez 2001 yılında o dönemde Uzan Grubu’na ait olan Star gazetesi tarafından gündeme getirildi. Bunun üzerine  Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu, Doğan Grubu hakkında inceleme başlattı ve hazırlanan raporda “grubun yüksek bedelle gazete kağıdı, magazin kâğıdı ve baskı malzemeleri ithalatı yaptığı iddiasının yerinde olmadığı” sonucuna ulaştı.

UZANLAR BU NEDENLE MAHKÛM OLDU
Doğan Grubu, bu kararla yetinmedi ve Star’ın haksız iddialarına karşı Ankara 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, görevlendirdiği bilirkişilerin hazırladığı rapora dayanarak Star’ın itham ve iddialarının  “gerçekle ilgisi bulunmadığına” karar verdi, gazete aleyhinde tazminata hükmetti. Söz konusu karar Yargıtay tarafından onaylanarak kesinleşti.

SPK’DAN 7 YIL SONRA SUÇ DUYURUSU
2001 yılında Star’ın iddiaları üzerine bu konuyu incelemeye başlayan bir kuruluş da SPK idi. SPK’nın bu konudaki incelemesi yaklaşık 7 yıldır sürmekteydi. SPK, geçen sonbaharda 10 Ekim 2008 tarihinde bir inceleme raporu düzenleyerek “güveni kötüye kullanma suçu” iddiasıyla Doğan Grubu yöneticileri hakkında mahkemeye suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Sonraki süreç şöyle gelişti:

29 ARALIK 2008/ÜSKÜDAR BAŞSAVCILIĞI: EK RAPOR GEREKLİ
Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı, SPK tarafından yapılan suç duyurusu üzerine kovuşturma başlattı. Bu süreç içinde istenen bütün bilgi ve belgeler ile geçmişte alınmış olan yargı kararları da Başsavcılığa sunuldu. Başsavcılık, bunun üzerine 29 Aralık 2008 tarihinde SPK’nın 10 Ekim 2008 tarihli raporunun yetersiz kaldığı sonucuna ulaşarak ek rapor düzenlenmesini istedi.

 
29 MAYIS 2009/ÜSKÜDAR BAŞSAVCILIĞI: GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA YOK
Üsküdar Başsavcılığı’nın bu yazısı üzerine SPK ikinci raporu 3 ay sonra, 6 Nisan 2009 tarihinde tamamlayarak gönderdi. Başsavcılık, ikinci raporu da değerlendirdikten sonra iddia olunan “güveni kötüye kullanma suçunun unsurlarının olayda bulunmadığı” sonucuna vardı. Üsküdar Başsavcılığı, 29 Mayıs 2009 tarihli kararı ile  konunun Sermaye Piyasası Kanununa muhalefet açısından incelenmesi için  yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verdi.
 
1 HAZİRAN 2009/İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NDAN DA YETKİSİZLİK KARARI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, önüne gelen dosyayı inceledikten sonra 1 Haziran 2009 tarihinde yetkisizlik kararı vererek Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade etti. Bu kararda şöyle denildi: “Soruşturma sırasında Üsküdar Cumhuriyet Savcılığının talebi ile yeniden yapılan inceleme ve düzenlenen 06.04.2009 tarihli rapor kapsamında Sermaye Piyasası Kurulunun 17.4.2009 tarih ve 249 sayılı kararı ile şüphelilerin eyleminin Güveni Kötüye Kullanmak olduğu Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında değerlendirilmediği açıkça ifade edilmiştir. Bilindiği gibi 2499 sayılı SPK yasasının 49/1 maddesine göre aynı yasanın 47. maddesindeki suçlar nedeni ile soruşturma yapılabilmesi ancak SPK’nın açıkça bu suçtan Başsavcılığımıza başvurusu ile mümkündür. Kurulun bu yolda bir başvurusu bulunmadığı gibi eylemi vasıflandırmada Güveni Kötüye Kullanma suçunda ısrar edilmiştir. Bu aşamada yasal olarak Başsavcılığımızın SPK’nın 47. maddesi kapsamında soruşturma yapması mümkün değildir “

8 HAZİRAN 2009/ÜSKÜDAR BAŞSAVCILIĞI: “KOVUŞTURMAYA YER YOK”
Dosyanın bu şekilde iadesi üzerine  Üsküdar Başsavcılığı, 8 Haziran 2009 tarihinde “Kovuşturmama Kararı ile “Güveni Kötüye Kullanma suçuna yönelik isnatta suçun yasal unsurları oluşmadığından tüm şüpheliler hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına “ karar verdi.

26 HAZİRAN 2009/KADIKÖY 1. AĞIR CEZA’DAN SPK’NIN İTİRAZINA RET
SPK da bu karara itiraz etti. Konu, bu itiraz üzerine Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gitti. Bu mahkeme de  26 Haziran 2009 tarihinde  2009/ 602 sayılı kararı ile itirazın reddine karar verdi. Bu sürecin sonunda “Güveni Kötüye Kullanma suçundan Kovuşturmaya Yer Olmadığına” ilişkin Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı kararı kesinleşmiş oldu.



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,170 µs