En Sıcak Konular

Osman Paksüt'e tepkiler çığ gibi

22 Temmuz 2009 10:16 tsi
Osman Paksüt'e tepkiler çığ gibi Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt'ün Ergenekon sanığı olan eşine destek vermek üzere Silivri'deki mahkemeye gelmesi hukukçuların tepkisini çekti.

Kamuoyu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Ali Suat Ertosun'u, Ergenekon sanıkları ile birarada gösteren fotoğrafları tartışırken Paksüt'ün bu tavrı soru işaretlerine yol açtı. Başken Vekili'nin bizzat kendisi, bir süre önce Ergenekon gerekçesiyle yargılanma tehlikesi ile karşı karşıya gelmişti. Ergenekon soruşturmasında elde edilen delillerde adı geçmiş, bu nedenle hakkında Anayasa Mahkemesi'nce inceleme başlatılmış fakat "deliller tesadüfen elde edildi" gerekçesiyle yargılanmaktan kurtulmuştu. Paksüt'ün buna rağmen Silivri'de boy göstermesi eleştirilere yol açtı. Paksüt, aynı zamanda CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülen yasa değişikliğini görüşecek hakimler arasında. Bu da hukuki açıdan ciddi soru işaretleri oluşturuyor. Avukat ve eski başsavcı Reşat Petek, Paksüt'ün, Silivri'ye giderek eşine destek vermesinin aynı zamanda davanın diğer sanıklara da destek anlamına geldiğini, bu şekilde başkan vekilinin tarafsızlığını yitirdiğini belirtiyor. Petek, Paksüt'ün darbecilere sivil yargı yolunu açan yasanın görüşüleceği davadan çekilmesi gerektiğini vurguluyor.

56 sanıklı ikinci Ergenekon davasının dikkat çeken isimlerinden biri, tutuksuz sanık Ferda Paksüt. Önceki günkü duruşmaya eşi Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt'le birlikte geldi. Davada Osman Paksüt de aktifti. Ergenekon örgütünün lideri olduğu iddia edilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon'la samimi bir şekilde sohbet etti. Görüştüğü kişiler arasında CHP'li milletvekilleri, Tuncay Özkan 'ı desteklemeye gelenler ve sanıklardan eski milletvekili Emin Şirin de vardı. Paksüt, eşi Ferda Paksüt için duruşmaya geldi; ancak bu durum, konumu gereği "hukuk ve etik" tartışmalarını beraberinde getirdi. Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili'nin, Meclis'e ve hükümete karşı darbe girişiminde bulunduğu iddia edilen sanıklara destekçi olarak bulunması, hukuka ve meslek etik kurallarına aykırı bulunuyor.

Eski başsavcı ve avukat Reşat Petek, Ferda Paksüt'ün Ergenekon davasında sanık olmasının "suçların ve cezaların şahsiliği" ilkesini hatırlatarak eşini suçlu durumuna düşürmeyeceğini ifade ediyor. Petek, Paksüt'ün daha önce de Ankara savcılığına eşiyle birlikte gitmesine, sorgusu sırasında hazır bulunmasına ve adeta savcıları tehdit eder nitelikte basına açıklama yapmasına dikkat çekerek bunun meslek etiğine aykırı olduğunu kaydediyor.

Eski Başsavcı, bu noktada Anayasa Mahkemesi'nde önümüzdeki günlerde görüşeceği askere sivil yargı yolunu açan yasa değişikliğine vurgu yapıyor. Bu değişikliğin doğrudan Ergenekon sanıklarıyla bağlantısı olduğuna dikkat çekerek, "Askerlere sivil yargı yolunu açan yasa değişikliği Anayasa Mahkemesi'nde görülürken Paksüt'ün adil ve tarafsız davranması düşünülemez. Yüksek Mahkeme'nin şaibeden kurtulması için Osman Paksüt'ün yargı bağımsızlığına, tarafsızlığına ve adil yargılamaya inancı varsa, bu davadan çekilmesi gerekir. Bu son duruşmada eşine destek için bulunması, dolayısıyla Ergenekon sanıklarına da destek anlamına geliyor. Orada bulunarak davada taraf, yan olduğunu göstermiş oldu." diyor.

PAKSÜT ÇİFTİ, ERGENEKON SANIKLARIYLA YAKINDAN İLGİLENDİ

Ergenekon soruşturmasında ikinci perde önceki gün Silivri'de açıldı. 56 sanıklı davanın ilk gününde kamuoyuna önemli görüntüler yansıdı. Üçüncü yılına giren Ergenekon soruşturmasında darbe planlayan örgütün içinde olduğu iddia edilen emekli orgeneraller, işadamları, emniyet müdürü, eski belediye başkanı, doktorlar, gazeteciler, eski emniyet müdürü, Anayasa Mahkemesi başkan vekilinin eşi, akademisyen, subaylar "Ergenekon burjuvazisi" olarak mahkemeye çıktı. İlk duruşmada, birçok davadan farklı olarak tutuklu sanıklardan çok tutuksuz sanıklar ve onlara destek olmak için gelenler dikkat çekti. Paksüt çifti dikkat çeken isimlerdendi. Ferda Paksüt, Hurşit Tolon'dan Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'ın yakınlarına kadar birçok sanıkla ilgilendi. Eşi de onunla birlikte emekli Orgeneral Hurşit Tolon, sanık avukatları, İstanbul Barosu yöneticileri ile uzun uzun sohbet etti. Birinci iddianamenin önemli sanıklarından Veli Küçük'ün avukatları da Silivri'deydi. Bu arada Tolon, cezaevindeyken tahliye edilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuran İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın ile sohbet etti. Tolon'un, boynuna taktığı "sanık" olduğunu gösteren kartı ceketinin içine sakladığı görüldü.

zaman



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,015 µs