En Sıcak Konular

Dolardaki düşüş kalıcı olacak mı?

22 Temmuz 2009 09:31 tsi
Dolardaki düşüş kalıcı olacak mı? 1.80’den düşüşe geçen dolar dün 1.49 lirayı gördü. Düşüşte paritenin ve yabancı satışının etkisi var. Ancak daha da önemlisi, kurdaki düşüşü kalıcı kılacak son derece önemli bir dizi gelişme yaşanıyor.

Dolarda bu düşüş farklı 

Dolar son 4 ayda yüzde 17 değer kaybederken kurlar dün 1.50 sınırını aşağı doğru test etti. Yurtdışı paritenin ve Türkiye gibi gelişen piyasalara yönelik artan iştahın tetiklediği düşüş, doları TL karşısında yılbaşından sonra en düşük noktaya indirdi. Şimdi herkesin merak ettiği soru, düşüş kalıcı olacak mı? Çünkü benzer bir gerileme aralık ayında da vardı ve ardından ani bir hareketle kur ocak ayının ilk iki haftası içinde 1.48’den  1.67’ye dönüş yaptı. Kurlardaki düşüşte kuşkusuz yurtdışındaki risk iştahı, parite ve ABD’de her gün bir yenisi açıklanan veriler önemli. Bunlar piyasa için belirleyici.

KRİZ ÖNCESİNE DÖNÜŞ

Ancak bu düşüşü, son 10 ay içinde yaşadığımız benzer dalgalanmalardan ayıran çok önemli bir dizi değişiklik var. Kur bu kez sadece piyasaya bir miktar para girişi ve Euro/dolar paritesindeki oynamadan düşmüyor. Bunların etkisi kuşkusuz var; ancak gerilemeyi sağlayan temel etken döviz piyasasındaki işleyişin kriz öncesine döndüğüne yönelik belirtilerin kuvvetlenmesi. Döviz piyasasındaki normalleşme bankalararası dolar piyasasından Eurobond’lara, döviz kredilerinden sendikasyonlara kadar yayılmış durumda. Yaşanan son gelişmeler en azından yaz bitimine kadar kurdaki bir dalgalanma beklentisini ortadan kaldırır nitelikte. İşte doları düşüren temel etkenler: 

 

 Dosya:/dosya/icerik/090721-115119-s05a.jpg

Risk iştahıyla 1.50’nin altında

Başta ABD ekonomisi olmak üzere krizden çıkış sinyalleriyle artan risk iştahı ve IMF beklentileriyle önceki gün 1.50 TL’ye gerileyen dolar, dün yılın en düşük seviyesine indi. Bankalararası piyasada dolar, ABD’den gelen bilanço haberlerinin risk iştahını artırmasıyla yılın en düşük seviyesi olan 1.4985’e geriledi. Euro/dolar paritesi de 1.4225’ten işlem gördü. ING Bank döviz işlemcisi Tolga Aktan, dolardaki hareketin diğer gelişmekte olan para birimlerinde de olduğunu belirtirek sebebin dış piyasalara bağlı olduğunu belirtti.

Oğuz Karamuk - Star



Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,193 µs