En Sıcak Konular

Dünya medyasında da yankı buldu

22 Temmuz 2009 09:05 tsi
Dünya medyasında da yankı buldu Ergenekon davasının 'hükümete karşı darbe girişimi' suçlaması ile başlayan 2. iddianamesinin ilk duruşması dünya basınında da geniş yer buldu.

ABD, İngiltere, Fransa ve Rusya'nın önemli gazeteleri duruşmayla ilgili yorumları sayfalarına taşıdı.  
 
AMERİKAN BLOOMBERG AJANSI, Başbakan Erdoğan'ın siyasî gücün askerin de üzerinde etkin olması için dizginleri elinde tutmada başarılı olduğunu ifade ederken Wall Street Journal, 'Türkiye, politik yol ayrımında' yorumunu yaptı. Başbakan hakkında askerlerin gizli İslamî ajandası olduğu yönünde şüphelerinin var olduğuna işaret eden Bloomberg Ajansı, ancak Başbakan'ın ülkesini Avrupa Birliği'ne (AB) sokabilmek için çabaladığını belirtti. Ajans, AB üyeliği için de askerlerin sivil siyasetin kontrolü altında olmasını şart koştuğunu kaydetti. Akın Birdal ile konuşan Bloomberg haber ajansı, Birdal'ın "Türkiye tarihî bir kavşağa gelmekte" sözlerine yer verdi.

THE WALL STREET JOURNAL gazetesi de Türkiye'nin 1960'tan bu zamana kadar 4 defa askerî darbe yaşadığını belirterek, davanın ülke tarihi için önemine vurgu yaptı. Gazete, Türkiye'deki militer yapının AB üyeliği önünde engel olduğunu kaydederken ülkedeki demokratik değişimin başlıca güç kaynağının da yine AB normları olduğunu savundu.

RUSYA'NIN RESMÎ GAZETESİ Rossiyskaya Gazeta, süreci 'Generallere cezaevi göründü' başlığı ile duyurdu. Moskovski Komsomolets gazetesi ise Türkiye'de hükümete karşı darbe hazırlığı içinde bulunmakla suçlanan emekli iki generale ömür boyu hapis verilebileceğini yazdı. Ergenekon'u laik ve ulusalcıların toplandığı bir örgüt olarak tanımlayan gazete, "Örgüt ülkede birçok terör saldırısı düzenlemekle de suçlanıyor. Bu çete, muhafazakar AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan hükümetini olumsuz değerlendiriyor." ifadelerine yer verdi.

THE INDEPENDENT GAZETESİ, davayı Türkiye'nin geleceğini tayin edecek bir hukuki süreç olarak değerlendirdi. Başyazıda, "Dava ülkenin modern tarihinde bir karar anı olarak nitelendirilebilir." denildi. '1960 yılından bu yana 4 hükümetin silahlı kuvvetlerin darbeleri sonucunda devrildiğini' de yazan Independent başyazarı, savaş sonrası dönem boyunca Türkiye'de generallerin, yargıyı kontrol ederek toplumun her kesimine nüfuz etme çabalarının sürdüğünü de belirtti.

THE TIMES, binlerce sayfalık iddianamede derin devlet olarak bilinen örgüte mensup çok sayıda kişinin tekrar hakim karşısına çıktığını yazdı. Örgütün önemli isimleri içerdiğine dikkat çeken gazetede, "Davada çok sayıda faili meçhul cinayetlerin de çözülmesi bekleniyor." yorumunda bulundu.

FRANSIZ LE MONDE, "Fransa'da pek gürültü yapmıyor. Halbuki 20 Temmuz'da İstanbul'da açılan tartışmalı Ergenekon davası, Türk siyasî hayatının en önemlilerinden biridir." ifadelerine yer verdi.

cihan
 



Bu haber 403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,103 µs