Katsayı kararına tepkiler... | " /> Katsayı kararına tepkiler... | "/>

En Sıcak Konular

Katsayı kararına tepkiler...

21 Temmuz 2009 21:35 tsi
Katsayı kararına tepkiler... 28 Şubat'ta getirilen "katsayı" uygulamasının YÖK Genel Kurulu tarafından kaldırılmasına ilk tepkiler gelmeye başladı. "Fırsat eşitsizliği kalktı" diyen de var, "karar siyasi" diyen de... Bu arada karara muhalefet eden YÖK üyesinden sert bir açıkla

YÖK Genel Kurulu'nun katsayı uygulamasının kaldırılması kararıyla ilgili ilk tepkiler şöyle:

CUMHURİYET'İN RUHUNA UYGUN BİR KARAR

MEHMET SAĞLAM (Eski YÖK Başkanı, TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı)

"Bu karar birtakım gençleri mağdur etti. 10 yıl sonra böyle bir haksızlığın ortadan kaldırılması iyi olmuştur. Öğrencilerin lehine bir gelişmedir. "

PROF. DR. NACİ BOSTANCI (Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi)

"YÖK bir haksizlığı düzeltmiştir. Üniversiteye girecekler hangi liseden gelirse gelsin eşit fırsatta sınava girecektir. 28 Şubat döneminde çeşitli politik sebeplerle imam hatiplerin önü kesilmek istendi. Böyle bir arka planla katsayı uygulaması gündeme geldi. YÖK katsayıya ilişkin düzenleme ile cumhuriyetin, demokrasinin ruhuna uygun bir karar almıştır. "

YUSUF ZİYA CÖMERT (Yeni Şafak Gazetesi Genel Yay. Yön.)

"28 Şubat'tan önce var olan bir uygulama şimdi yeniden gündemde. Siyasi deniyorsa 28 Şubat'ta gelen uygulama çok daha siyasi bir uygulamadır. Normale dönüştür. İnsanlar gerginlik çıkarmak istediği zaman çok daha basit konularda gerginlik çıkabiliyor. Bunu şimdiden kestirmek mümkün değil. "

YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİ YARA ALDI

PROF. DR. BÜLENT SERİM (Eski YÖK Üyesi)

"Bazı önemli kararlar YÖK Genel Kurulu toplantısından önce alınıyor. Genel Kurul'dan geçmesi için Genel Kurula getiriliyor. Ben bu sonucu bekliyordum. Bir kere katsayı haksızlık değil. Çünkü öğrencileri ilgi alanına göre yönlendiren bir uygulama."

ZÜBEYDE KILIÇ (Eğitim Sen Genel Başkanı)

"YÖK politik davrandı. Sürecin kendisi anti demokratikdir.  Bu sürecin taraflarını karar sürecine katmadan YÖK Başkanı'nın  kensi iradesi ile aldığı bir karardır. Sorun eğitim niteliği sorunudur. İmam hatipler etrafında dönen tartışmadan kaynaklandığını toplumun önemli kesimi biliyor. Köklü bir çözüm bulmak gerekiyor. Okul öncesinden başlayarak öğrencilerin ileriki yaşamlarına ilişkin tespitleri zamanında yaparsak bu tür sorunlarla karşılaşmayız."

URAL AKBULUT (Eski ODTÜ Rektörü)

"Üzüntüyle karşıladım. Siyasi karar olarak değerlendiriyorum. Bunun bilimsel biçimde çözülmesi gerekir. Meslek liselerinin kendi alanlarının önünün açılması gerekirdi. Bu karar bir gerginliğe yol açacaktır. Yüksek öğretim sistemi önemli bir yara almıştır."

YÖK Üyesi Prof. Dr. Fikret Şenses

Bu arada katsayı uygulamasının kaldırılması kararına muhalefet eden YÖK üyesi Prof. Dr. Fikret Şenses, ''Farklı katsayı kararı uygulaması asıl amacının haksızlıkları giderme görüntüsü altında yükseköğretimi iktidar partisinin amaçları doğrultusunda biçimlendirmeye yöneliktir'' görüşünü savundu.

Şenses, yaptığı yazılı açıklamada, YÖK'ün bugünkü toplantısında alınan, ''üniversiteye giriş sisteminde önemli değişiklikler yapılmasına ve bu çerçevede meslek lisesi mezunlarına üniversiteye girişte farklı kat sayı uygulanmasına son verilmesi'' yönündeki karara katılmadığını bildirdi. Kararın oy çokluğuyla alındığını belirten Şenses, karşı oy kullanmasının gerekçelerini açıkladı.

''Farklı katsayı kararı uygulamasının asıl amacının haksızlıkları giderme görüntüsü altında yükseköğretimi iktidar partisinin amaçları doğrultusunda biçimlendirmeye yönelik olduğunu'' öne süren Şenses, şunları kaydetti:

''Son dönemde gerekli altyapı ve kaynak sağlanmadan çok sayıda yeni üniversite açılması, mevcut yasal çerçeve dikkate alınmaksızın üniversitelerimizde türban yasağının kaldırılması, üniversite kontenjanlarının hızla artırılması, ilahiyat fakültesi kontenjanlarının birden ve çok yüksek oranda artırılmış olması ve en son olarak da katsayı konusuyla gündem işgal edilmek istenmektedir.

Bu durum, iktidar partisinin amaçlarıyla, YÖK'ün amaçları arasındaki örtüşme derecesini açıkça ortaya koymaktadır. Mevcut farklı katsayı uygulamasının bütün meslek lisesi öğrencilerini ilgilendirmesine karşın konunun sadece imam hatip liseleri üzerinde odaklandırılmış olması bu kuşkuları daha da artırmaktadır.''

''Bu karar alınırken farklı katsayı uygulamasının gerekçelerinin gündeme getirilmediğini'' ifade eden Şenses, ''meslek yüksekokulları dahil olmak üzere mesleki eğitimin çekiciliğinin artırılması ve imam hatip liselerinin toplumun ihtiyaçlarının çok üstünde mezun verdikleri hususlarının yanında toplumun önemli bir kesiminin bu konudaki duyarlılıklarının göz ardı edildiğini'' savundu.
-Şenses, açıklamasında ''Yükseköğretimin neredeyse sil baştan yeniden yapılandırıldığı son 18 ayda üniversitelerimizin suskunluğunda YÖK'ün ve rektör atamalarındaki tercihler marifetiyle üniversiteler arası kurulun liyakat esası yerine siyasal tercihler doğrultusunda yeniden yapılandırılmasının da payı büyüktür'' ifadesini kullandı.

haberturk



Bu haber 830 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,441 µs