En Sıcak Konular

Doğan Yayın Holding'ten Sabah'ın haberine cevap

21 Temmuz 2009 20:45 tsi
Doğan Yayın Holding yönetimi Sabah gazetesinde yayımlanan suçlamalara karşı yazılı bir açıklama yaptı.

Doğan Yayın Holding A.Ş.'nin, bugün Sabah Gazetesinde yayımlanan haberle ilgili açıklamasında “Sayın Aydın Doğan’a, ailesine, yöneticilerine ve Doğan Grubu Şirketleri'ne karşı haksız iddia ve ithamlarda bulunulmuştur” denildi.

Doğan Grubu'na ait gazetelerin kağıt, baskı malzemesi ve diğer ürünleri tedarikinde yurt dışında kurulu şirketlere haksız kazanç sağlandığı iddialarıyla ilgili adli makamların ‘Kovuşturmaya yer olmadığı’ kararı verildiği hatırlatılan açıklamada, “Söz konusu haberde gazeteciliğin en temel kuralı olan ‘Olayın meydana geldiği andaki gerçek duruma uygun ve güncel olarak kamuoyuna duyurulması’ kuralı ihlal edilmiştir” ifadesine yer verildi. Doğan Yayın Holding A.Ş. açıklamasında, son zamanlarda sık sık rastlandığı üzere, bir kısım belgelerin bazı basın kuruluşlarına sızdırılarak aleyhte bir kampanya yürütülmesinin bir örneğini oluşturan söz konusu yayınlar nedeni ile sorumlular hakkında hukuki yollara başvurulacağı kaydedildi.

Doğan Yayın Holding A.Ş.'nin konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyle:
“Sabah Gazetesinin bugünkü (21 Temmuz 2009) nüshasında yer alan Abdurrahman Şimşek imzalı ‘Aydın Doğan’a ağır suçlama’ manşeti ve ‘SPK, Aydın Doğan, kızı Hanzade Doğan Boyner ve iki profesyonel yöneticisi hakkında 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açılması için savcılığa başvurdu’ şeklindeki spot ile kamuoyuna duyurulan, 23'üncü sayfada ‘Doğan’ın büyük oyunu’ başlığı ile devam eden haberde, Sayın Aydın Doğan’a, ailesine, yöneticilerine ve Doğan Grubu Şirketleri'ne karşı haksız iddia ve ithamlarda bulunulmuştur.

Söz konusu haberde gazeteciliğin en temel kuralı olan ‘Olayın meydana geldiği andaki gerçek duruma uygun ve güncel olarak kamuoyuna duyurulması’ kuralı ihlal edilmiştir.

Haberde sözü edilen SPK Raporu ve suç duyurusu yakın geçmişte değil, bundan 9 ay önce 21.10.2008 tarihinde yapılmıştır. Doğan Grubu'na ait gazetelerin kağıt, baskı malzemesi ve sair ürünleri tedarikinde yurt dışında kurulu şirketlere haksız kazanç sağlandığı ve bu surette Hürriyet ve Milliyet Gazetelerinin zarara uğratılarak güveni kötüye kullanma suçu işlendiği iddiası ile yapılan suç duyurusu sonunda Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı 08.06.2009 tarihinde ‘Güveni Kötüye Kullanma suçuna yönelik isnatta suçun yasal unsurları oluşmadığından tüm şüpheliler hakkında KOVUŞTURMA YAPILMASINA YER OLMADIĞINA’ karar vermiştir. SPK tarafından söz konusu Kovuşturmama Kararına yapılan itiraz üzerine Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi 26.06.2009 tarih ve 2009/602 sayılı kararı ile itirazın reddine karar vermiş ve böylece Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın takipsizlik kararı kesinleşmiştir.

İlk defa o dönemde Uzan Grubu'na ait olan ve Grubumuza karşı sistemli bir yıpratma politikası izleyen Star Gazetesi'nce gündeme getirilen bu iddialara karşı adı geçen gazete aleyhine Ankara 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açılmış, mahkemece atanan bilirkişilerin her iki grubun kağıt maliyetlerini karşılaştırarak düzenledikleri raporda Doğan Grubu'nun kağıt maliyetlerinin Star Gazetesinden daha düşük olduğu saptanmış ve Mahkeme 28.05.2002 tarihli kararında, ‘Bilirkişilerin bu konuda yapmış oldukları inceleme sonucuna göre ileri sürülen itham ve iddiaların gerçekle ilgisinin bulunmadığı’ gerekçesi ile davanın kabülüne karar vermiştir. Söz konusu karar Yargıtay tarafından da onaylanarak kesinleşmiştir.

Keza Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu da konuyu incelemeye almış, sektörde faaliyet gösteren birçok yayın kuruluşun kağıt maliyetlerinin incelenmesi sonunda ‘Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik A.Ş.’nin yüksek bedelle gazete kağıdı, magazin kağıdı ve baskı malzemeleri ithalatı yaptığı iddiasının yerinde olmadığı’ sonucuna ulaşılmıştır. Bu raporla Doğan Grubu kağıt maliyetlerinin sadece Uzan Grubu değil, rakiplerine ve emsallerine göre de düşük olduğu bir başka kamu otoritesi tarafından da tespit edilmiştir.

Kaldı ki yurt dışı şirketleri aracılığı ile ithal edilen gazete kağıtları sadece Doğan Grubu'na değil, aralarında Star, Sabah, Akşam gibi gazetelerin bulunduğu çok sayıdaki yayıncıya Doğan Grubu'na uygulanan fiyatlardan daha yüksek bedellerle satılmıştır.

Doğan Grubu'nun, Hazine Müsteşarlığı'nın bilgi ve izni dahilinde yurt dışında kurmuş olduğu şirketler ve iştirakleri tamamen yasal kuruluşlardır. Söz konusu yurt dışı şirketlerin stok maliyetinin düşürülmesi, çeşitli ithalat ve banka giderlerinin azaltılması gibi kağıt maliyetine etki eden son derece önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Tüm bu işlemler karşılığında kazandıkları net kar yüzde 3 seviyelerindedir. Ayrıca yurt dışı şirketlerinin elde ettikleri karlar, Türkiye’de beyan edilerek vergileri ödenmiştir.

Son zamanlarda sık sık rastlandığı üzere, bir kısım belgelerin bazı basın kuruluşlarına sızdırılarak aleyhte bir kampanya yürütülmesinin bir örneğini oluşturan söz konusu yayınlar nedeni ile sorumlular hakkında hukuki yollara müracaat edileceğini kamuoyunun bilgilerine sunarız. Saygılarımızla”

hurriyet



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,363 µs