38'i Kemalist | " /> 38'i Kemalist | "/>

En Sıcak Konular

100 AKP'liden 38'i Kemalist

21 Temmuz 2009 14:21 tsi
100 AKP'liden 38'i Kemalist New York Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Şirin tarafından yapılan ''Genç Kimlikler Araştırması''na göre, AK Parti'ye oy veren her 100 gençten 38'i de ''Atatürkçü-Kemalist'' olarak, CHP'ye oy veren her

Şirin, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Yerleşkesi'nde düzenlediği basın toplantısında, araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Türkiye'de 18-25 yaş arası gençlerin siyasal, kültürel ve sosyal kimliklerini ortaya çıkarmak amacıyla yüzde 60'ı üniversite öğrencisi olan 1403 gençle, 52 il merkezi, 253 ilçe merkezi ve sınırlı sayıda köyde araştırmayı gerçekleştirdiklerini anlatan Şirin, gençlerin yüzde 5'ini de Ermeni kökenli olanların oluşturduğunu ifade etti.
Yapılan araştırmanın ''çok yönlü siyasal aidiyet analizine'' göre, AK Parti'ye oy veren her 100 gençten 78'i kendilerine ''İslami kesime'' ait, her 100 gençten 65'i ''muhafazakar'', her 100 gençten 38'i de ''Atatürkçü-Kemalist'' olarak görüyor.

Analize göre, CHP'ye oy veren her 100 gençten 89'unun kendilerini ''Kemalist-Atatürkçü'' olarak, her 100 gençten 60'ı ''solcu-sosyal demokrat'' ve her 100 gençten 14'ü de ''İslami kesime'' ait ifade ediyor.
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Selçuk Şirin, gençlerin siyasal kimliklerini açıklamakta yaratıcı olduklarına işaret ederek, gençlerin bir önceki kuşağın korkularıyla büyümediğinin görüldüğünü söyledi.
Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye'nin geleceğini umutlu gördüğünü de dile getiren Şirin, Türkiye'de siyasetin gereğinden fazla hayatın içinde olduğunu, siyasal kimliğin, kişinin kimliğinin bir parçası olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Araştırmada dikkat çeken unsurlardan biri kendini milliyetçi olarak tanımlayan gençlerin oy tercihinin öncelikli olarak CHP ve AK Parti gelmesi. MHP ülkücü gençlerin yarısının oyunu alırken yarısı ise başka partileri tercih edeceğini belirtmesi de bir başka dikkat çekici sonuç. CHP'li gençlerin yüzde 15'e yakını kendini İslami kesime yakın görürken, AK Parti'ye oy veren her 10 kişiden 4'ü kendini Kemalist olarak görüyor.w

GENÇ KİMLİKLER ARAŞTIRMASI

Türkiye gençliği üzerine bir alan çalışması olan "Genç Kimlikler Araştırması" Türkiye'deki 18-25 yaş arası gençlerin siyasal, kültürel, ve sosyal kimliklerini ortaya çıkaran süreçleri anlamak ve gençlerin kimlik arayış sürecinde karşılaştıkları zorlukların dökümünü yapmak amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma 15 Nisan - 30 Haziran 2009 tarihleri arasında 52 il merkezi ve 253 ilçe merkezi ve sınırlı sayıda köyde, 18-25 yaş arasında bin 403 genç ile yapıldı. Yrd. Doç. Dr. Selçuk Şirin tarafından yürütülen araştırmanın odak grup çalışmaları Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilufer Narlı ve Denison Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Nida Bikmen tarafından yürütülürken mülakatlar Gazeteci Haluk Kalafat tarafından gerçekleştirildi. Anket çalışmalarının uygulaması ise Bahçeşehir Üniversitesi Psikoloji ve Sosyoloji bölümlerinden 47 öğrenci tarafından yapıldı.

SİYASİ GÖRÜŞ ÇATILARI

Araştırmanın sonuçları Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampusü'nde düzenlenen toplantı ile Yrd. Doç. Dr. Selçuk Şirin tarafından basına açıklandı. Araştırmada gençlere kendi siyasal çizgilerini nasıl gördüklerini aşağıdaki 8 kategoriden her birine ait olup olmadıklarını sorarak belirlendi. Her soru bağımsız sorulduğu için gençler bu seçeneklerden birden çoğuna evet diyerek birden çok siyasal gruba aidiyetlerini ortaya koyabildi: "Kemalist -Atatürkçü, İslami Kesim, Muhafazakar, Milliyetçi, Ulusalcı, Ülkücü, Sol(Sosyal Demokrat), Sosyalist-komünist"

CHP'YE OY VERENLERİN SİYASİ ÖNCELİKLERİ

Araştırmaya göre CHP'ye oy veren her 10 gençten 9'u kendisini Kemalist-Atatürkçü olarak ifade ediyor. CHP'ye oy veren gençlerin yüzde 60'ı kendilerini aynı zamanda Solcu-Sosyal Demokrat olarak görüyor. Yüzde 5,7'si kendini muhafazakar olarak tanımlıyor. CHP'li gençlerin yüzde 14,4'ü kendilerini İslami kesime ait görüyor. Ulusalcı ve Milliyetçi sıfatları CHP'ye oy veren gençler tarafından aynı şekilde algılanıyor.

AK Parti'ye oy veren her 10 gençten 4'ü kendini Atatürkçü-Kemalist olarak görüyor. AK Parti'ye oy veren her 10 gençten 8'i kendilerini İslami kesime ait hissediyor. Yüzde 64,7'si Muhafazakar, yüzde 54,4'ü de Milliyetçi olarak görüyor. Yüzde 9,1'i de kendilerini Solcu olarak ifade ediyor. Yüzde 4,4'ü de Sosyalist olarak ifade ediyor.

KEMALİSTLERİN SİYASİ ÖNCELİKLERİ

Kemalistler kendilerini en çok Türk kimliğine, sonra Laik kimliğe son olarak Müslüman kimliğe ait hissediyor. İslami kesim kendilerini en çok Müslüman kimliğine, sonra Türk kimliğe en az da Laik kimliğe ait hissediyor. Ülkücüler kendilerini en çok Türk kimliğine, sonra Müslüman kimliğe son olarak da Laik kimliğe ait hissediyor.

AK PARTİ'YE OY VERENLERİN SİYASİ ÖNCELİKLERİ

AK Parti'ye oy verenler kendilerini en çok Müslüman kimliğe, sonra Türk kimliğine son olarak Laik kimliğe ait hissediyor. CHP'ye oy verenler kendilerini en çok Laik kimliğe, sonra Türk kimliğine son olarak da Müslüman kimliğe ait hissediyor. MHP'ye oy verenler kendilerini en çok Türk kimliğine, sonra Müslüman kimliğe son olarak da Laik kimliğe ait hissediyor. DTP'ye oy verenler kendilerini en çok Müslüman kimliğe, sonra Laik kimliğine son olarak Türk kimliğine ait hissediyor.

AK Parti ve CHP'ye oy veren gençler arasında siyasal ayrımcılık açısından anlamlı bir fark yok. Kendisini Kemalist olarak tarif eden gençler, diğer gençlere göre çok daha az siyasal ayrımcılığa uğruyorlar. DTP'li gençler her bakımdan daha fazla siyasal ayrımcılığa uğruyorlar. MHP'li gençler en az siyasal ayrımcılığa uğrayan grup.


-BUGÜN SEÇİM OLSA-


Araştırmaya göre bugün bir seçim olsa gençlerin tercihi CHP olacak. Gençlerin yüzde 31,7'si oyunu CHP'ye, yüzde 24,7'si AK Parti'ye, yüzde 11,7'si MHP'ye oy verecek. Kararsızların oranı ise yüzde 18.

Gençlerden kendilerini Kemalist-Atatürkçü olarak gençlerin yüzde 56,4'ü bugün seçim yapılsa oyunu CHP'ye vereceğini belirtti. Kemalist-Atatürkçü gençlerin yüzde 43'ü CHP'ye oy vermeyeceğini ortaya koydu. Bu gençlerin yüzde 19'u AK Parti'ye oy vereceğini bildirdi. DTP, Kemalist-Atatürkçü gençlerin en az tercih ettiği parti.

Kendini İslami kesime ait hisseden gençlerin yüzde 56'ya yakını oyunu AK Parti'ye vereceğini belirtirken, yüzde 44'ü bu partiye oy vermeyeceğini dile getirdi. CHP İslami kesime ait gençlerin yüzde 13'ünden oy alabiliyor. Kendilerini muhafazakar olarak ifade eden gençlerin yüzde 63,2'si oyunu AK Parti'ye vereceğini belirtiyor. CHP muhafazakar gençlerin yalnızca yüzde 7'sinden oy alabiliyor.

CHP milliyetçilerin en çok tercih ettiği parti. Kendilerini milliyetçi olarak gören gençlerin yüzde 35'i CHP'ye oy vereceğini belirtirken, yüzde 32'si AK Parti'ye oy vereceğini söylüyor. Milliyetçi gençlerin yüzde 22.5'i MHP'ye oy vereceğini dile getiriyor.

Kendilerini ulusalcı olarak ifade eden gençlerin yüzde 46'si bugün seçim olsa CHP'ye oy vereceğini söylüyor. Ulusalcı gençlerin yüzde 24.8'i AK Parti'ye oy vereceğini dile getiriyor. MHP'ye vereceğini söyleyenler ise yüzde 19 oranında.

-ÜLKÜCÜLERİN YÜZDE 1'İ DTP'YE OY VERİYOR-

Ülkücü gençlerin yüzde 49.5'i MHP'ye oy vereceğini belirtiyor. Ülkücülerin yüzde 28'i AK Parti'ye oy vereceğini belirtiyor. CHP'ye oy vereceğini belirten ülkücülerin oranı ise yüzde 14 civarında. Ülkücülerin yüzde 1'i DTP'ye oy vereceğini belirtiyor. Araştırmaya göre MHP ülkücü gençlerin yarısından oy alamıyor.

Kendilerini solcu-sosyal demokrat olarak niteleyen gençlerin yüzde 61'i CHP'e oy vereceğini belirtiyor. Solcu gençlerin yüzde 7'si AK Parti'ye, yüzde 14'ü DTP'ye yüzde 5'i MHP'ye oy vereceğini dile getiriyor.

AK Parti'ye oy veren her 100 gençten 38'i kendini Atatürkçü-Kemalist olarak görüyor. Yine AK Partili her 100 gençten 78'i kendini İslami kesime yakın görüyor. Her 100 AK Partili genç kendini sosyalist olarak tanımlıyor.

Alevilerle Sünniler kadar kendilerini aynı düzeyde kendini müslüman gördüğü ortaya çıktı. CHP ile AK Parti hemen hemen aynı seviyide kendini müslüman olarak adlandırıyor.

Ermeniler, Aleviler, CHP'liler diğer gruplara göre daha çok kendilerini laik kesime yakın görüyor. DTP'liler AK PArtililerden daha az kendni laik olarak görüyor. Kemalist gençler aidiyetlerini sırasıyla Türk kimliği, laik kimlik ve müslüman kimliği olarak görüyor.

-TOPLUMSAL BASKI

Toplumsal baskı analizi 37 değişik soruyla yapıldı. Herhangibir mağduriyete uğranıp uğranmadığı soruldu. AK Parti ve CHP'ye oy veren gençler arasında maruz kalınan ayrımcılık açısından bir fark yok. Dar gelirli, DTP'li ve Kürt kökenli gençler diğer kategorilerdeki gençlerden çok daha fazla ayrımcılığa uğruyor. MHP'liler en az ayrımcılığa uğrayan grup.

Aleviler ve şafiler Hanefilere göre mağdur olduklarnı hissediyor. Ermenilerin oranı çok yüksek çıkmıyor. Ermeniler gençler kendilerini biraz daha Türk ve laik kesime ait görüyor. Ermeniler, Kürt gençlere göre daha çok mağduriyete uğramıyor.

Dar gelirli, Kürt, Alevi, Şafii ve DTP'li gençler en fazla siyasal baskı hisseden grup. Yüksek gelirli, Ermeni, Hanefi ve MHP'li gençler en az siyasal baskı hisseden grup. CHP ve AK Partili gençler arasında toplum içinde siyasal baskı görme bakımından anlamlı bir fark yok.

Gelecekten en umutsuz grup dar gelirli gençler. Kürtler etnek gruplar içinde ve DTP'liler geleceğe en fazla karamsar olarak bakan kesim. Ermeni ve Türk gençleri arasında umutsuzluk anlamında bir fark yok. CHP'li gençlerle AK Partili gençler arasında gelecek beklentileri açısından bir fark yok.

"Fırsatınız olsa Türkiye'ye dışında bir ülkeye yerleşmek için gider misiniz?" sorusuna cevap veren gençler içinde "Evet" diyen en geniş kesim CHP ve DTP'liler oluşturuyor.

Zaman



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,694 µs