çözüm planı ne? | " /> çözüm planı ne? | "/>

En Sıcak Konular

DTP’nin çözüm planı ne?

21 Temmuz 2009 14:00 tsi
DTP’nin çözüm planı ne? ‘Kürt sorununda iyi, sevindirici şeyler olacak’ denildiğinde herkes bunun ‘ne’ olduğunu anlamaya çalışmıştı. Şimdi tartışılan bir plan var. Fakat ilginç olan konuyla ilgili en çok konuşması gerekenlerin İmralı’ya endeksli ata

Kürt sorununda “çözüm” konusunda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu yılın başlarında ifade ettiği “iyi, sevindirici şeyler olacak” sözlerinin anlam ve ciddiyetinin karşılığını bulduğu bir döneme girdik. (Bknz. Kürt sorununda yeni dönem)

Hükümetin, MGK toplantılarında şekillendirilen bir “çözüm paketi” hazırlığı var. Yine Cumhurbaşkanı Gül’ün dile getirdiği haliyle, devletin zirvesinde bu konuda ciddi bir “uyum” bulunduğu da gözlemleniyor. Gül, bu durumu “tarihi fırsat” şeklinde nitelendirmişti.

Gelişmeler İmralı’yı da harekete geçirdi ve Öcalan, avukatları aracılığıyla “Ağustos ayında bir yol haritası hazırlamakta olduğunu” açıkladı.

Öcalan’ın talimatı doğrultusunda, avukatları o gün bugündür konuyla ilgili gazeteci ve yazarlarla görüşüyor, topladıkları görüşleri İmralı’ya rapor ediyor.

PKK da bu gelişmeler üzerine ilan ettiği “çatışmasızlık durumunu” 1 Eylül’e kadar uzattığını duyurdu.

Bu noktada kendisini “yasal, meşru muhatap” olarak gören ve her ne kadar “biz Türkiye partisiyiz” dese de, bunun ciddiyet ve inandırıcılığı hayli tartışmalı olan DTP ne yapıyor?

Politikalarını beğenelim beğenmeyelim, DTP’nin Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı illerden kayda değer oranda oy alan, mecliste grup kurabilmiş bir parti olduğu, doğrudur. 29 Mart yerel seçimlerinde elde ettiği başarı da görmezden gelinemez.

DTP’nin neredeyse bütün söylemlerinin Kürt sorunuyla ilgili olduğu da bir başka gerçek.

Peki DTP, Kürt sorununda yeni bir dönemin temellerinin atıldığı bugünlerde ne yapıyor?

Hangi çözüm projesiyle gündeme geliyor?

Çözüme ne şekilde katkıda bulunmak hazırlıkları var?

Soruları çoğaltmaya gerek yok. Çünkü DTP, sadece ve sadece Ağustos ayı içerisinde İmralı’dan yapılacak açıklamaya kilitlenmiş durumda.

DTP sözcüleri İmralı’yı işaret ediyor ve bir de “operasyonlar durdurulsun” diyor. Elbette ki bu da bir görüştür. Üzerinde durulması gerekmektedir. Ama Kürt sorunun çözümü, DTP için ne demektir? Bu sorunun cevabını en güçlü şekilde tam da bugünlerde vermeleri gerekmez mi?

“Tarihi” önemde bir süreçten geçiyoruz. Türkiye ileriye doğru gidişine ayak bağı olan sorunları demokrasi içerisinde çözmeye gayret ediyor. Kürt sorunu gibi karmaşık ve gerek bölgesel, gerekse uluslar arası aktörlerin de rol oynamak istedikleri bir sorunla ilgili böylesine önemli gelişmeler yaşanıyorken, politikasını “bakalım İmralı ne diyecek?” üzerine kurmakta bir “sorun” yok mudur acaba?

DTP, İmralı’ya ulaştırmak üzere bir dosya hazırladıklarını da açıkladı. O dosyayı neden hükümete de sunmuyorlar? Neden kamuoyuna, en azından kendilerine oy veren insanlara da açıklamıyorlar?

DTP, bu ataleti ve politikasızlığıyla iyi bir sınav vermiyor…

“Barış istiyoruz” demek bugüne değin etkili olmuş olabilir. Ama DTP yöneticileri farkında mı acaba, “barış” tartışılıyor ve siz de “barış”tan ne anladığınızı artık açık, net bir şekilde ortaya koymak zorundasınız.

Yoksa DTP’nin “barış istiyoruz” söylemi havada kalacaktır ve nitekim de bugünkü görünüm, budur…

www.iyibilgi.com analiz



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,931 µs