En Sıcak Konular

Çok güldük: Başımıza iş gelmez inşallah!

21 Temmuz 2009 12:01 tsi
Çok güldük: Başımıza iş gelmez inşallah! Aslında ne kadar gülseler hakları. Çünkü ABD’nin bu yeni adımı, global terazinin dengeseni bozuyor. Washington-Yeni Delhi yakınlaşmasının ‘istisnai’ parametreleri, sayısız ihtimali gündeme getirirken, sayısız bölgeyi tedirgin edecek!

O anlaşma bugün oldu. Hindistan ve ABD, milyarlarca dolarlık savunma anlaşması, ikili nükleer işbirliği,  Hindistan'ın Amerikan silahı satın almasını imzaya bağladı.

Bunlar elbette önemli ama dikkat edilmesi gereken daha başka ve çokça noktalar mevcut. Yeni Delhi’nin bugüne kadarki silah adresi Kremlin’di. Bir kere o değişti.

İkincisi, ABD “yeni” müttefikini buna ikna edebilmek için başka ülkelere pek satmadığı “hassas teknolojisi”ni masaya sürdü. Esasen Hindistan’ın önemi daha Bush döneminde hissedilmiş ve ülke üzerindeki (nükleer silaha sahip olması nedeniyle) ticaret yasağı kaldırılmıştı.

Silah pazarlığının parametrelerini yazmıyoruz. Yani şunlar alınacak şu para verilecek, ordu nasıl modernize edilip Rus hakimiyetindin çıkaralacak konuları işin teknik boyutu.

İşin gerçeği şu; yıllar boyunca ilişkileri hayli gergin olan ABD ile Hindistan’ın bu kadar yakınlaşması iyi okunmalı.





 

Hindistan demek: son zamanlarda bir seri tatsız olayla sık sık gündeme gelen Güney Doğu Asya'nın geleceği demek! Enerji kaynaklarının paylaşımı ve Çin- Rusya ile mücadelede ABD’ye sağlam bir cephe demek.

Tersine, karşı cepheyi bölmek demek. Hindistan hep bağlantısızlarla hareket etti.  ABD’yle ilişkilerinde hep önlemler alarak hareket etti. Fakat son zamanlarda yükselen İsrail-Hindistan ilişkileri ve Amerika’nın Hindistan’ı diğer ülkelere kıyasla açıkça kayırması, önemli bir devrin başladığını gösteriyor.

Unutulmamalı ki, Hindistan Şangay Birliği’nde de gözlemci. Hindistan’ın da “beşliyi” “altılı” yapma ihtimali Batı için kabul edilemez olsa gerek!

Çünkü o bölgenin bütünü için ABD’nin Hindistan’a ihtiyacı var! Gelelim detaylara. Bu yeni anlaşma sürecinde zikredilmedi ama, iki ülke ilişkileri içinde bir de AFPAK konusu var.

Yani Afganistan-Pakistan. Bu yeni durumun Pakistan’ı rahatsız edeceği aşikar! Bu durumda Pakistan arkasını kime yaslayacak? ABD içinse Pakistan-Hindistan’ın anlaşması çok iyi bir fikir! Olur mu ayrı konu.

Afganistan’a bakış ise farklı. Afganistan'daki ABD varlığı ve gizli Hint operasyonları söylemleri Pakistan'ı hayli rahatsız ediyor. Afganistan'ın bölge için anahtar konumu anımsandığında, Washington bir yandan Afganistan'ı istiyor, diğer yandan da Hindistan-Pakistan’ı yakınlaştırmaya çalışıyor.

Yani yeni Hindistan hamlesinin daha ilk saatlerindeki parametreler böyle. Daha sırada Çin’in ve Rusya’nın ne diyeceği var!

www.iyibilgi.com



Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,723 µs