Erdoğan darbecilerin üzerine gidiyor | " /> Erdoğan darbecilerin üzerine gidiyor | "/>

En Sıcak Konular

ABD basını: Erdoğan darbecilerin üzerine gidiyor

21 Temmuz 2009 10:09 tsi
ABD basını: Erdoğan darbecilerin üzerine gidiyor 

Ergenekon davasına uzun süredir sessiz kalan Amerikan basını ikinci iddianamenin 56 sanığının yargılanmasına duyarsız kalamadı.

Amerika'nın önde gelen iki basın kuruluşu Ergenekon davasına geniş yer ayırırken, iki general ile diğer 54 sanığın davalarının kritik öneme sahip olduğu belirtildi. Bloomberg haber ajansı Ergenekon davasıyla ilgili yaptığı yorumda, "Erdoğan darbeci askerlerin üzerine gidiyor" ifadesini kullandı.

Bloomberg, Ergenekon davasında iki general Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile aralarında gazeteci, akademisyen ve işadamlarının bulunduğu 54 sanığın olduğuna dikkat çekti. Ajans, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkede siyasi gücü askerin de üzerinde etkin olması için dizginleri elinde tutmada başarılı olduğunu ifade etti.

Son altı yıldır iktidarda gücü iyice eline geçiren Erdoğan hakkında askerlerin gizli İslami ajandası olduğu yönünde şüphelerinin var olduğuna işaret eden Ajans, ancak Başbakan'ın ülkesini Avrupa Birliği'ne (AB) sokabilmek için çabaladığını belirtti. Ajans AB'nin üyeliği için de askerlerin sivil siyasetin kontrolü altında olmasını şart koştuğunu kaydetti.  

"TÜRKİYE TARİHî BİR KAVŞAĞA GELMEKTE"

Akın Birdal ile konuşan Bloomberg haber ajansı, Birdal'ın "Türkiye tarihî bir kavşağa gelmekte" sözlerine yer verdi. Birdal verdiği demeçte, NATO üyesi diğer ülkelerin soğuk savaş sonrasında bazı güvenlik birimlerinden kendilerini temizlediğini şimdi de sıranın Türkiye'ye geldiğini ve bunu yapması gerektiğini vurguladı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın ilk ziyaret ettiği Müslüman ülkenin Türkiye olduğu vurgulanan haberde, Afganistan'da da Türkiye'nin ABD ile müttefik olup Taliban'a karşı askeri birliğinin bulunduğuna işaret edildi. 

İki yıl önce Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı için Abdullah Gül'ü aday göstermesine askerlerin engel olmaya çalıştığı hatırlatıldı ve bu olayın da dönüm noktalarından biri olduğuna dikkat çekildi. Ajans, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına izin veren yasayı onayladığını kaydetti.

Bloomberg, Akın Birdal'ın da 14 Temmuz'da Genelkurmay eski yardımcısı Çevik Bir hakkında sivil mahkemede dava açtığına işaret etti. Ajans, Birdal'ın 1998 yılında ofisinde silahlı saldırıya uğradığını ve bundan dolayı da Bir'i suçladığını belirtti.

Türkiye'nin son 50 yılda birkaç defa askeri darbe yaşandığını belirten Ajans, Erdoğan'ın 7 Temmuz'da Polis Akademisi'nde yaptığı konuşmaya vurgu yaptı. Erdoğan'ın; "Türkiye ne polis devletidir ne de asker. Türkiye demokratik, laik ve hukuk devletidir" sözlerine yer verildi. Erdoğan'ın özellikle 2003 tarihinden sonra askerler üzerinde daha etkin olduğu belirtilerek, Milli Güvenlik Kurulu'nun yapısını sivillerin lehine çevirdiği, Kıbrıs sorunu ile ilgili generallerin değil kendi planını Ada'da yürüttüğü aktarıldı.

Haberde ayrıca Türkiye'nin ekonomik olarak AK Parti döneminde aldığı olumlu yol ile Erdoğan'ın 1982'de askerler tarafından yapılan anayasayı da değiştirmek isteğinden söz edildi.

 WALL STREET JORNAL: "TÜRKİYE POLİTİK YOL AYRIMINDA"
 Amerikan'ın ünlü The Wall Street Jornal gazetesi de Bloomberg haber ajansı gibi Ergenekon davasını ele alarak yapılan mücadeleyi okurları için sayfasına taşıdı. Dün yayınlanan haberde Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianamenin 56 sanığının Silivri'de hakim karşısına çıkacağı belirtildi. Davanın ülke tarihi için önemine vurgu yapıldığı haberde, Türkiye'nin 1960'dan bu zamana kadar 4 defa askeri darbe yaşadığı aktarıldı.

1982 yılında askeri cunta tarafından yapılan Anayasa'nın da AB normları ile çeliştiği kaydedildi. Bazı kesim tarafından askerlerin Türkiye'de laikliğin teminatı olarak gösterildiği belirtilen haberde, ancak militer yapının AB üyeliği önünde engel olduğu kaydedildi. Türkiye'deki demokratik değişimin başlıca güç kaynağının da yine Birliğin normlarının olduğu savunuldu. 

Cumartesi günü darbecilerin yargılanmasını isteyen Taksim'deki gösteriye de yer veren Wall Street Journal, katılımcıların "'Elini savcılardan çek, askeri darbeye hayır" şeklinde pankart taşıdıklarını kaydetti. Göstericilerin, Türkiye'de "tam demokrasi" istedikleri de haberde belirtildi.

Son olarak haberde, Alparslan Arslan'ın Danıştay saldırısının ilk planda İslami gerekçelerle yaptığını ve hükümete bunun mal edilmeye çalışıldığı yazıldı. Ancak Arslan'ın hakkında yürütülen soruşturmalar sonunda 2008'in Aralık ayında Arslan'ın davasının Ergenekon ile birleştirildiği yazıldı. Son olarak haberde Arslan'ın İslamcı görünerek kamuoyunu yanıltmaya çalıştığı aslında Ergenekoncu olduğu kaydedildi.

Zaman



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,779 µs