En Sıcak Konular

Ergenekon’da 2. perde ilginç taleplerle açıldı

21 Temmuz 2009 09:04 tsi
Ergenekon’da 2. perde ilginç taleplerle açıldı Ergenekon terör örgütü iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan 56 sanıklı 2. iddianamenin ilk davası ilginç taleplerle başladı. İşte savcı ve sanıkların karşılıklı istekleri...

İkinci iddianamenin ilk davasında savcı, Eruygur ve Tolon’un Adli Tıp’a sevkini, Aygün ve Temiz’in tutuklanmasını istedi. Sanık avukatları ise reddi hakim istedi.

Ergenekon terör örgütü iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan 56 sanıklı 2. iddianamenin ilk davası dün Silivri Ceza İnfaz Kampüsü’nde yeni yapılan duruşma salonunda başladı. Dünkü duruşmalara savcılar ile sanık avukatlarının talepleri damga vururken, mahkeme heyeti, talepler konusunda karar vermeden duruşmayı 6 Ağustos tarihine erteledi.

DAVANIN FİRARİSİ TURHAN ÇÖMEZ

Dünkü duruşmada ‘Üst düzey yönetici’ iddiasıyla yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’ün eşi Ferda Paksüt, ATO Başkanı Sinan Aygün’le birlikte 56 sanık hakim karşısına çıktı. Tutuklu sanıklar emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur ile tutuksuz sanıklardan emekli Orgeneral Mehmet Şener Eruygur, İlker Güven, Arif Doğan, Ercüment Ovalı, Murat Avar, Siyami Yalçın, Levent Temiz, Merdan Yanardağ ve Hakan Şanlı duruşmaya gelmedi. Turhan Çömez ise firari olduğu için duruşmaya getirilemedi. Duruşmaya 23 tutuksuz sanık geldi.

YEDEK HAKİM MERAK UYANDIRDI

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün 10.05’te ‘açık yargılamaya başlandı’ demesinin ardından iddianamenin kabulü kararı okundu. Daha sonra Tuncay Özkan’ın avukatı Ahmet Çörtoğlu, duruşma salonunda bir başkan ve 3 üye hakim olduğunu belirterek, kararı hangi hakimlerin vereceğini sordu. Şengün ise, Hakim Hüsnü Çalmuk’u kast ederek ‘En solda oturan arkadaşımız heyeti tamamlayıcı arkadaşımız. Herhangi bir hastalık durumunda yerimize bakıyor. Herhangi bir eksikliği olmasın, olaya adapte olsun diye burada’ dedi.

MAHKEME VE HAKİMLER İÇİN RET İSTEĞİ

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün daha sonra sanıkların kimlik tespitini yaparak sanıklar ile avukatlarının taleplerini dinledi. Bazı sanık avukatları mahkeme heyetinin reddini, bazı sanıklar ise hakim üye Haşıllıoğlu’nun heyetten çıkarılmasını talep etti. Tutuklu sanık avukatları ise tahliye talebinde bulunurken, bazı sanıklar Ergenekon haberi yapan medyanın cezalandırılmasını talep etti.

SAVCI: İKİ DAVA BİRLEŞTİRİLSİN

Taleplere ilişkin görüşü sorulan Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, iddianamenin tamamının okunması, tahliye, davaların birleştirilmemesi ve mahkemenin yetkisizliği taleplerin reddini istedi. İki davada da aynı suçların olduğunu, sanıkların aynı şeylerle suçlandığını ve birlikte hareket ettiklerini belirten Ali Pekgüzel, birleştirme talebinde bulundu.

TOLON VE ERUYGUR ADLİ TIP’A GİTSİN

Sağlık sorunları gerekçe gösterilerek tahliye edilen emekli Orgeneral Şener Eruygur ile sağlık sorunları nedeniyle defalarca tahliye talebinde bulunan ancak tartışmalı bir kararla tahliye edilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un Adli Tıp Kurumu’na sevkedilmesini isteyen Savcı Pekgüzel, sağlık durumlarıyla ilgili rapor alınmasını talep etti.

AYGÜN VE TEMİZ TUTUKLANSIN

Savcı Pekgüzel, tutuksuz sanıklar ATO Başkanı Sinan Aygün ve avukat Levent Temiz hakkında da suç şüphesi, sevk maddeleri ve delil durumları dikkate alınarak tutuklama kararı çıkarılmasını istedi. Savcı Pekgüzel’in taleplerinin ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, talepleri karara bağlamadan davayı 6 Ağustos tarihine erteledi.

Bunlar ‘sırtlan’ Osman

‘Ergenekon terör örgütüne bilerek yardım etmek’ suçlamasıyla 15 yıl ağır hapsi istenen Ferda Paksüt, dün Silivri’ye eşi Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt ve hukuk fakültesi öğrencisi kızı ile birlikte geldi. Duruşma arasında gazetecilere açıklama yapmak için dışarı çıkan Ferda Paksüt, sanıklara destek için cezaevi önüne gelenlerce alkışlanınca el sallayarak karşılık verdi.

SANIK OLMAKTAN KORKMUYORUM

İşin gerçeğinin adil yargılama sonunda ortaya çıkacağına inandığını belirten Ferda Paksüt, ‘’15 yıllık hapis cezasıyla yargılanıyorsunuz, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz’ sorusuna ‘’Bilemiyorum. Bu sayın hakimlerimizin elinde olan bir konu. Daha fazla yorum yapmayacağım’’ dedi. Paksüt, duruşma salonunda çok rahat olduğunun hatırlatılması üzerine de ‘Bu, eğitimci kimliğimden ve diplomat eşi olmamdan kaynaklanıyor. Sosyal bir insanım’’ diye konuştu. ‘’Sanık olmaktan korkmuyor musunuz?’’ sorusuna ‘’Hayır’’ diyen Paksüt, ‘’Rahat mısınız?’’ sorusunu da ‘’Rahatım, çünkü Türk adaletine güveniyorum’’ cevabını verdi.

PAKSÜT’ÜN BAŞINA BOŞ ŞİŞE GELDİ

Duruşmaya AYM Başkanvekili eşi ve kızı ile geldiğini’’ hatırlatan bir gazetecinin ‘Bu bir şeye mi işaret?’’ sorusuna da Ferda Paksüt ‘Hayır. Hukuk son sınıf öğrencisi çocuğumun bunu izlemesini istedim’’ dedi. Kimlik noktasında gazetecilerin tekrar soru yöneltmesi üzerine ‘’Bunlar sırtlan Osman. Daha fazla durmayalım burada, gidelim’’ diyen Ferda Paksüt’ün duruşma çıkışı başına boş su şişesi geldi.

Eşinin yerine cevap verdi

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’e yöneltilen ‘İstifa edecek misiniz’ sorusuna eşi Ferda Paksüt cevap verdi. Paksüt, ‘Osman Paksüt, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili olarak burada bulunmuyor. Burada eşim olarak bulunuyor. Bu yüzden burada açıklama yapmak istemiyoruz’ dedi.

Profesyonel suçluyum Ergenekon emeklisiyim

Mahkemede kimlik tespiti sırasında bazı sanıkların verdikleri cevaplar dikkat çekti.

Sinan Aygün: Müteahhidim, aylık gelirim 15-20 bin TL’den aşağı değil.

Gürbüz Çapan: Aylık gelirim 20 bin lira. Doktorum. Ben suç işlerim. Türkiye’de ne kadar suç varsa ben işlerim. Profesyonel suçluyum. Ergenekon emeklisiyim. Pardon devlet emeklisiyim.

Hurşit Tolon: Emekli askerim. Aylık gelirim yaklaşık 6 bin 500 TL.

Mustafa Balbay: 1000 TL emekli maaşı alıyorum, gazetemden de 5 bin TL maaş alıyorum.

Ferda Paksüt: Öğretmenlikten emekli oldum. Aylık gelirim 2 bin 500 TL.

Mesut Özcan: Kalp cerrahıyım, 20 bin TL kazanıyorum.

Tanju Güvendiren: Emekli albayım. Aylık gelirim 14 bin TL

Tuncay Özkan: Yeni Parti lideri ve gezeteciyim. Gelirim 4 bin TL

Osman Gürbüz: Çay bahçesi işletiyorum. Gelirim 3 bin TL

Ercüment Ovalı: Öğretim üyesiyim. Gelirim 18 bin TL

A. Serdar Saçan: Polislikten atıldım, avukatım, gelirim yok.

Cezaevi önünde iki ayrı gösteri

İçeride duruşma devam ederken Silivri Cezaevi önünde iki farklı grup basın açıklaması yaptı. Jandarma, her iki grubun karşı karşıya gelmemesi için barikat kurarak güvenlik önlemi alırken, davayı destekleyen grup soruşturmanın derinleştirilmesini, sanıkları destekleyen grup ise hemen sona erdirilmesini istedi.

Generallere suikast planı 3 teğmen gözaltında

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Cumartesi günü bir ihbar üzerine İstanbul Bahçelievler ve İzmit Gölcük’te operasyonlar düzenledi. 3’ü Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda muvazzaf teğmen, 1’i sivil memur 4 kişi gözaltına alındı. Operasyon yapılan adreslerde esrar, sentetik uyuşturucu hap captagon, TNT, fişekler ve suikast planları ele geçirildi. Boş mermi kovanlarının içine rulo halinde saklanan suikast planlarının hedefinde iki generalin olduğu iddia edildi. Kroki şeklindeki planlarda ‘Metin’ isminin geçtiği ileri sürüldü. İstanbul Merkez Komutanlığı’nda sorgulanan dört kişinin bugün mahkemeye sevk edilmesi bekleniyor.

Çevresi hiç boş kalmadı

Mahkemeye gelişinde gazetecilere ‘İçerde dinleyeceksiniz beni’ diyen Tolon, bekleme salonunda Osman - Ferda Paksüt çifti ile yemek arasında ise yemekhanede CHP Milletvekili Şahin Mengü ile sohbet etti. Tolon’un çevresinde hep birileri vardı.

Haberi olsa gelecekti!

GATA’da tedavi gören ve sağlık sorunları nedeniyle sürekli tahliyesini talep eden emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur’un avukatları, müvekkillerinin duruşmaya gelmek istediklerini ancak kendilerine celp gitmediğini iddia etti.

Salon çok dar, klima yok

Sanıkların salonun darlığı ve klima olmaması şikayet etmesi üzerine Köksal Şengün ‘En büyük salonumuz bu. Daha iyisi yok. Klima olmadığını bugün gördük, biz de sıkıntılıyız’’ dedi.

Başkan şova izin vermedi

Tutuklu sanık Tuncay Özkan ile bazı avukatların konuşmaları izleyiciler tarafından alkışlandı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, iki kez uyardıktan sonra üçüncü kez de alkışlama olunca salondan izleyicileri çıkardı.

star



Bu haber 443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,259 µs