En Sıcak Konular

ABD-Hindistan: Büyük anlaşma

20 Temmuz 2009 21:05 tsi
ABD-Hindistan: Büyük anlaşma Hindistan Başbakanı Sing ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Clinton, iki nükleer santral inşaatı ve Hindistan'a sofistike silah satışında anlaşmaya vardı.

Hindistan'da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bugün Yeni Delhi'de Başbakan Manmohan Singh ve Dışişleri Bakanı Somanahalli Mallaiah Krishna ile görüştü. Görüşmelerden sonra akşam saatlerinde Dışişleri Bakanı Krishna ile basının karşısına geçen Clinton, ABD ve Hindistan'ın ABD'nin Hindistan'da 2 nükleer santral inşaatı ve Hindistan'a sofistike silah satışı konusunda anlaştıklarını duyurdu.

Clinton, ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın Hindistan'ı küresel dünyanın yeni önder ülkelerinden olarak gördüğünü dile getirdi. Hindistan'a ABD'nin savunma teknolojilerini satması konusunda anlaştıklarını da dile getiren Clinton, bu anlaşmanın en önemli şartının bu teknolojilerin güvensiz ellere geçmesine izin vermemek olduğunun altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Clinton ayrıca Hindistan Başbakanı Singh ile yaptıkları görüşmede Hint hükümetinin yeni inşa edilecek iki ayrı nükleer santral ve nükleer bölgenin ABD şirketleri tarafından inşasına onay verdiğini açıkladı. Bu santrallerin inşasından bitimine kadar 10 milyar dolarlık bir ticareti gerçekleştireceği bildirildi.

Hindistan'ın gelecek 5 yıl içinde eskimiş Rus teknolojisinin hakim olduğu savunmasını yenilemek için 30 milyar dolar harcaması bekleniyor. Amerikan şirketleri Lockheed Martin Corp and Boeing Co. yanı sıra Rus MiG-35, Fransız Dassault Rafale, İsveçli Saab KAS-39 Gripen ve Eurofighter Typhoon firmaları da 126 çok amaçlı savaş uçağının yenilenmesi ihalesini Hindistan'dan almak için yarışıyor.

Clinton ayrıca Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in ABD Başkanı Obama tarafından kendi dönemindeki ilk resmi devlet lideri olarak 24 Kasım'da ağırlanacağını açıkladı.

cihan



Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,601 µs