En Sıcak Konular

Karabük'ü çekirgeler bastı

20 Temmuz 2009 20:10 tsi
Karabük'te bazı mahaller çekirge istilasına uğradı. Evlerin balkonları, kapı önleri ve evlerin içine kadar giren 10 cm uzunluğundaki çekirgeler vatandaşı endişelendiriyor.

Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, öğle saatlerine doğru Safranbolu ve Karabük'teki bazı mahallelerden çekirge ile ilgili ihbarlar geldiğini, bu ihbarlar doğrultusunda bizzat kendisinin personelle birlikte Safranbolu başta olmak üzere tüm araziyi taradıklarını belirterek, "Bu çekirgeler iki çekirge ama mücadele edecek kadar yoğunlukta değil. Büyük çekirge olması nedeniyle vatandaşlarımız biraz paniğe kapılıyorlar. Özellikle apartman bahçelerinde ve sitelerde gördüklerinde korkuyorlar.

Bu sene yağışların çok yoğun geçmesi nedeniyle yeşil alanları tercih eden bu çekirgeler şehir merkezlerine de geldiler. Bu çekirgeler uçarak hareket ediyorlar. Aslında bizim 2009 yılı çalışma programımızda çekirge ile mücadele var. Özellikle devlet yardımı mücadelesi olarak aldığımız programımızda 2 bin 250 dekar alanda çekirge mücadelesi yapıyoruz. İlacını veriyoruz, başında bulunuyoruz, alet ve edavat yardımı yapıyoruz. Bu mücadelemiz ağırlıklı olarak Eflani ilçemizde yoğunlaşıyor.

Orada yaklaşık 15 veya 16 köyümüzde her sene çekirge mücadelesi yapıyoruz, bu sene de yaptık. Şu an itibari ile bir sıkıntı yok. Ovacık ilçemize bağlı birkaç köyümüzde gözüktü oralarda da gerekli mücadele yapıldı. Buradan aldığımız numuneleri araştırma enstitülerine gönderdik. Çekirgeleri buradan gelen çekirge numunelerine bakıldığında yeşil çekirge olduğu teyit edildi. Bugün karışlaştığımız çekirgeler ile ilgili arkadaşlarımız numune alacaklar, gerekli yere göndereceğiz bunların ne oldu ile ilgili tespitleri de yapılacak" dedi.

Uçan çekirgelerin tarım ve ekili alanlara herhangi bir zararının olmadığını da ifade eden Temel, şunları kaydetti:
"Vatandaşlara sağlık yönünden herhangi bir zararları yok, vatandaşlarımız bunu bilsinler. Burada belediyelerimiz üzerine düşen görevi yapıyorlar. Gerek Safranbolu Belediyesi gerekse Karabük Belediyesi ilaçlama işlemlerine devam ediyor.

Telaş edecek ve paniğe kapılacak bir durum söz konusu değil. Yağışın çok olduğu bu dönemlerde bu tür olaylarla karşılaşmak mümkün. 2 yıl önce de Kapullu'da böceklerle karlılaşmıştık. Bu tür olaylar doğanın denge neticesinde ortaya çıkabiliyorlar. Vatandaşların paniğe kapılmasına gerek yok. Bundan sonraki dönemlerde de çıkabilir mücadele var ve sonuçta alınıyor."

iha



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,225 µs