En Sıcak Konular

Katil yosun Akdeniz'i tehdit ediyor

20 Temmuz 2009 12:32 tsi
Akdeniz'de yapılan araştırma 'katil yosun' olarak adlandırılan türün hızla yayıldığını ortaya koydu.

Akdeniz Üniversitesi Sualtı Araştırma Merkezi'nin yaptığı bir araştırma, katil yosun olarak adlandırılan bir türün Antalya körfezinde hızla yayıldığını ortaya çıkardı.

Kızıldeniz'den gelen katil yosun 'Caulerpa Taxifolia', Akdeniz'i tehdit ediyor. Akdeniz Üniversitesi Sualtı Araştırma Merkezi'nin yaptığı araştırma, Caulerpa Taxifolia'nın bir başka türü olan 'Caulerpa Scalpelliformis'in Antalya körfezinde ve Konyaaltı plajında hızla yayıldığını ortaya koydu. Caulorpin adında zehirli bir madde üreten bu tür diğer canlıların yaşam alanlarını işgal ettiği için ekosisteme büyük zarar veriyor.

Akdeniz Üniversitesi Sualtı Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, çevreye verdiği zarar nedeniyle 'katil yosun' olarak adlandırılan türe ilk kez 1995 yılında Yat Limanı'nda rastlanıldığını belirterek, türün gemi altında veya çapasında bölgeye geldiğini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Gökoğlu, yeşil renkli ve ayrık otu görünümündeki türün 2-3 metre uzunluğunda stolonları bulunabildiğini ifade ederek şunları söyledi: "Caulerpa Taxifolia gibi Caulerpa Scalpelliformis'nın da zehirli madde ürettiği biliniyor. Çok hızlı yayılan türün ürettiği zehirli madde nedeniyle çevreye ve diğer canlılara büyük zarar veriyor. Bu türü sadece iki çeşit deniz tavşanı yiyebiliyor ancak bu tavşanların da Akdeniz'de yaşayıp yaşamadığı bilinmiyor."

Türün Konyaaltı sahilinin 15- 30 metre derinliklerinde, 5- 10 metrelik kümeler oluşturduğunu belirlediklerini anlatan Yrd.Doç.Dr. Gökoğlu, türün Antalya körfezinde çok hızlı yayıldığını belirtti. Gökoğlu, yerden 20 santimetre yüksekliğindeki bu türün, çok geniş alanlara yayılabilme özelliğine sahip olduğunu ve bu nedenle çok tehlikeli olduğunu belirterek "Diğer canlıların yaşam alanlarını işgal ederek yok olmalarına neden olan türün insan sağlığına etkileri olup olmadığını araştıracağız. Ama ekosisteme büyük zarar vereceği kesin" dedi.

dunyabulteni



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,985 µs