En Sıcak Konular

Avukatlardan HSYK üyelerine ilanlı protesto

20 Temmuz 2009 11:43 tsi
Eskişehir'de Hukuksal Bakış Derneği, hazırlanmakta olan hâkimler ve savcılar kararnamesine şaibe karıştırdığı ileri sürülen HSYK üyeleri ile askerin sivil mahkemede yargılanmasına karşı çıkan siyasilere ilginç bir yolla protesto etti.

Kendilerini çağdaş ve demokratik hukukçu olarak tanıtan avukatlar, kentte yayın yapan yerel gazetelere verdikleri ilanla, hukuku kötü emellerine alet etmek isteyenlerden ve bunlara destek verenlerden kamuoyu nezdinde davacı olduklarını duyurdu.

"Davacıyız" başlıklı ilanda, hukuka güvenin hukukçular tarafından zedelenmeye çalışıldığı, hâkim ve savcı kararnamesinin art niyetli kişilerin müdahale söylentilerine kilitlendiği belirtilerek, bu iddialara karşı HSYK üyeleri dikkatli davranmaya davet edildi.

Yargının bağımsızlığına yönelen güvensizliği haklı çıkaracak müdahalelerden kaçınılması gerektiği vurgulanan ilanda, askerin sivil mahkemede yargılanmasının önüne açan yasaya karşı çıkanlara da hukukun üstünlüğüne ve halka saygı göstermeleri tavsiyesinde bulunuluyor. Bir sayfalık ilanın sonunda, "Hukuku kötü emellerine alet etmek isteyenlerden kamuoyu nezdinde davacıyız!  İfadesine yer veriliyor.

Söz konusu ilanı veren Hukuksal Bakış Derneği Genel Başkanı Avukat Ramazan Ural,  hiç bir siyasi ve ideolojik düşünce taşımaksızın hukukun üstünlüğünü korumak ve hukuku kötü emellerine alet etmek isteyenleri duyarlı olmaya davet ettiklerini söyledi.

Ural,  yargıda çift başlılığın, adaletin gerçekleşmesinin önündeki en büyük engellerden birisi olduğunu, herhangi bir kurumun kendi kendini sağlıklı olarak yargılamasının ise mümkün olamayacağını kaydetti.

Bu bağlamda, askerin sivil mahkemede yargılanması yönündeki yasa değişikliğinin demokratik hukuk devletinin yerleşmesi, suçun cezasız kalmaması, hukuka güvenin ve adaletin sağlanması açısından önemli olduğunu dile getiren Ural, "Pek çok ülkede askeri yargı sistemi bulunmamaktadır. Ama sadece askerlerin disiplin soruşturmalarını yürütmekte. Yasa değişikliğine yönelik hukuki olmayan siyasi değerlendirmeler yargı sistemimize zarar vermekte." diye konuştu.

Türkiye'nin HSYK'nın hâkim ve savcı kararnamesine bir takım art niyetli kişilerin müdahale söylentilerine kilitlendiğini hatırlatan Ural, bu bağlamda hukuk ve adalet üzerinden fırtınalar koparılmaya ve hukuka güvenin hukukçular tarafından zedelenmeye çalışıldığını ileri sürdü.

Ural, genç hukukçular olarak, söz konusu ilanla gündemde olan bu iddialara karşı HSYK üyelerini dikkatli davranmaya çağırdıklarını ve yargının bağımsızlığına yönelen güvensizliği haklı çıkaracak müdahalelerden kaçınmaya davet ettiklerinin altını çizdi.

Kamuoyunun HSYK'yı yakından takip ettiğini kaydeden Ural, Türkiye açısından hayati soruşturmaları yürüten hâkim ve savcıların sırf yaptıkları görevden dolayı siyasi ve adli müdahalelere maruz kalıp kalmayacağını endişe ile beklendiğini vurguladı.

 Ural, HSYK'nın atamalar ve tayinlerle ilgili henüz karar alamadığını işaret ederek, "Bu konu da bir sivil toplum kuruluşu olarak tavrımızı ortaya koyarak, yüksek yargıçları adalet duygularımızı karartan bir karar almamaya, yargıya olan güvenimizi yok etmemeye davet ediyoruz." ifadesini kullandı.

Yaptırılmak istenen görev değişiklikleri ne kadar meşru gösterilmek istenilse de, halkın ve hukukçuların oynanan oyunların bilincinde olduğunu, bu keyfiyete müsamaha gösterilmeyeceğini işaret eden Ural, "Bu nedenlerle hukuku kötü emellerine alet etmek isteyenlerden kamuoyu nezdinde davacıyız. Bunu ilanla kamuoyuna duyurmak istedik." açıklamasını yaptı.

cihan



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,906 µs