En Sıcak Konular

SGK'ya 'kağıtla bildirim' dönemi bitiyor

20 Temmuz 2009 10:45 tsi
SGK, aylık prim ve hizmet belgelerinin kuruma elektronik ortamda gönderilmesi uygulamasını Ekim ayından itibaren tüm iş yerlerini kapsayacak şekilde genişletecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, kurum, ''Bir sigortalı çalıştıran iş yerlerince aylık prim ve hizmet belgesi ile ilk ve tekrar sigortalı işe giriş bildirgesinin e-sigorta kanalıyla gönderilmesi'' konusunda bir genelge yayımladı.

Genelgede, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun, kuruma, kanun gereği sunulacak her türlü belge veya bilgiyi internet, elektronik ve benzeri ortamda gönderilmesi konusunda gerçek ve tüzel kişileri zorunlu tutma yetkisi verdiği anımsatıldı.

''E-sigorta'' konusunda yönetim kurulunun çeşitli tarihlerde alınmış kararları bulunduğu ifade edilen genelgede, Mayıs 2004-Mayıs 2005 ayları arasında 8 ve üzerinde, Mayıs 2005-Temmuz 2005 arasında 5 ve üzerinde, Ağustos 2005-Ekim 2006 ayları arasında 3 ve üzerinde, Kasım 2006 ve takip eden aylarda ise 2 ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenlerin, cari aylara ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerini, kuruma ''e-sigorta'' kanalıyla  göndermekle zorunlu tutulduğu belirtildi.

Genelgede, aylık prim ve hizmet belgelerinin ''e-sigorta'' kanalıyla gönderilmesiyle gereksiz emek ve zaman kaybının önüne geçildiği gibi, hatalı giriş yapılmasının da büyük ölçüde engellendiği dikkate alınarak, uygulamanın genişletilerek tüm işverenleri kapsayacak şekilde uygulanmasına karar verildiği bildirildi.

Genelgeye göre, Ekim ayına ilişkin düzenlenecek aylık prim ve hizmet belgesinden başlanarak, çalıştırılan sigortalı sayısına bakılmaksızın tüm resmi veya özel sektör işverenleri, cari aylara ilişkin asıl, ek ve iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini, kuruma, ''e-sigorta'' kanalıyla gönderecek.

Cari aylara ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerini ''e-sigorta'' kanalıyla gönderme zorunluluğu nedeniyle, bir sigortalının çalıştırıldığı özel nitelikteki iş yerlerinde 1 Ekim 2009 ve sonraki tarihlerde, resmi nitelikteki iş yerlerinde ise 15 Ekim 2009 ve sonraki tarihlerde işe alınan sigortalılara ilişkin ilk ve tekrar sigortalı işe giriş bildirgeleri ''e-sigorta'' kanalıyla kuruma iletilecek.

İşverenlerin, ''e-sigorta'' kullanıcı kodu ve şifresi almak için Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmaları gerekiyor.

Belgelerin kuruma yasal süresi içinde de olsa kağıt ortamında verilmesi halinde (iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgeleri hariç), ilgililer aleyhinde idari para cezası uygulanacak.

aa

 




Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,628 µs