En Sıcak Konular

İnfaz dosyası tekrar açılıyor

20 Temmuz 2009 10:36 tsi
12 korucunun askeri taburda öldürüldüğüne ilişkin iddianın Meclis Komisyonu'nda da ele alındığı ortaya çıktı. Dönemin Komisyon Başkanı Pişkinsüt, "Sonucunu hatırlamıyorum" dedi.

Hakkari'de 14 yıl önce askeri birlikte toplu halde öldürüldükleri iddia edilen 12 korucu ile ilgili soruşturma bir ihbar mektubu üzerine yeniden gündeme geldi. 1994-95 yıllarında Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik taburunda askerlik yaptığını belirten Afyonkarahisarlı bir kişi, Diyarbakır Savcılığı'na kroki ile birlikte gönderdiği ihbar mektubunda, terör örgütüne yardım ettikleri gerekçesiyle sorgulanan 12 korucunun 24 Temmuz 1995'te öldürülerek tabur içine gömüldüğünü öne sürdü. İhbar mektubu ve korucuların gömüldüğü yeri gösteren krokiyi alan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı olayın meydana geldiği yeri gözönünde bulundurarak dosyayı Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Van Cumhuriyet Başsavcı vekili Bahadır Sakıoğlu, ihbar mektubunun henüz kendilerine ulaşmadığını, ulaşır ulaşmaz inceleme başlatacaklarını söyledi. Krokiye göre Derecik İç Güvenlik Taburu'nda askerler tarafından kazı başlatıldığı da ileri sürüldü. Şemdinli Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı'na giden köylüler, delillerin karartılmasının önlenmesini istedi. Olayın görgü tanığı mağduru, korucu Yusuf Çelik'in de eşi olan Amina Çelik(43) geç de olsa gelinen süreçten memnun. Çelik, "Allah'tan tek dileğim var, o askeri bir kere görmek ve alnından öpmek" diye konuştu. 12 korucunun öldürüldüğüne ilişkin ailelerinin olaydan 3 yıl sonra yaptığı şikayet üzerine başlatılan soruşturma ise takipsizlikle sonuçlanmıştı. Köylüler Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2003 yılında verdiği takipsizlik kararı üzerine başvurduğu AİHM'den ise henüz bir sonuç çıkmadı.

'GELİŞMELERİ HATIRLAMIYORUM'
Dönemin ANAP Hakkari milletvekili Naim Geylani aracılığıyla Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na da ulaştırılan şikayetle ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz dönemin Komisyon Başkanı Sema Pişkinsüt, olayı hatırladığını ancak sonucunu bilmediğini söyledi. Eski Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Sema Pişkinsüt, iddiaların kendilerine iletildiğini doğrulayarak "Biz de gittik. Komisyon o dönemde incelemiştir. Sonraki gelişmeleri hatırlamıyorum" dedi.

sabah



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,787 µs