En Sıcak Konular

Kırıkkale'de ilk gün sigara cezası kesildi

20 Temmuz 2009 10:01 tsi
Kimileri 10'dan geriye sayarak sigara yasağına 'Merhaba' dedi, kimi sigarasını içmeye devam etti. Bazı işletmeler kül tablalarını kaldırıp müşterilerini uyarırken, bazı müşteriler tepki gösterdi.

Sigara yasağı önceki gece yarısı başladı. Yasakla birlikte "dumansız hava sahası" genişlerken, Sabah muhabirleri nargile mekanı Tophane ile Taksim Çiçek Pasajı'nda yasağın ilk dakikalarına tiryakilerle birlikte girdi. Tophane'nin meşhur nargilecileri kendi kendilerine, "Gece yarısı ne olacak?" diye sordular, bir cevap bulamadılar. İşletmeciler, yaz sıcakları yüzünden bahçede ağırladıkları müşterilerinden çok, iç mekandaki müşterilerine nasıl davranacaklarını kara kara düşündüler. Müşterilerin çoğu bahçe kısmında nargile içtikleri için yasağı umursamadı.

'KEYİF İÇİN CEZA ÖDERİM'

Gece yarısına saniyeler kala bir grup genç 10'dan geri sayarak yasağa "merhaba" dedi. ABD'de eğitim gören Burak Konaklı, "Nargile içmek benim hakkım" diyerek isyan etti. Nargilenin sigara yasağının dışında kalması gerektiğini düşünen Konaklı, "Buraya insanlar çay içmeye değil, nargile içmeye geliyor. Bundan rahatsız olan zaten gelmez. Bu bir kültür, yasak bu kültürü öldürür. Bu keyif için cezaya razıyım" diye konuştu. Yasağa şiddetle karşı çıkan Ekrem Kaya ise, "Sigaramı yakarım, cezayı da öderim" diyerek inadını ortaya koydu. Arkadaşlarıyla okey oynayan ve şanssızlığını sigara içememesine bağlayan İsmail Özbudak "Uygulamayı destekliyorum. Ama sigarasız oyuna adapte olamıyorum. 'Bir sigara yaksam şansım döner' diye düşünüyorum" dedi. Nargileciye sigarayla giren Mikail Sarıkaya ise "Saat 24.00. Sigara yasak. Lütfen söndürün" diye uyarıldı.

MASADAN KALKANLAR OLDU

Kapalı alandaki müşterileri nargile içmeye devam eden işletmeci Ali Baba "Onlar hemen açık tarafın dibinde oturuyor. Burayı açık alan olarak görüyoruz. Bugün böyle idare edelim" diyerek yasağı iyi bir manevrayla savuşturdu. Tophane Çınaraltı Cafe'nin işletmecisi Hasan Gezgin yeni neslin nargileye alışmayacağını, yasağın hayırlı olacağını düşündüğünü söyledi. Parma Nargile'nin işletmecisi Eyüp Satır ise yasağı onaylıyor ancak nargilenin yasaklanmasına şiddetle karşı çıkıyor. Adım başı bir eğlence mekanı ya da kafenin olduğu Taksim'de de durum Tophane'den farklı değil. Çiçek Pasajı'ndaki bar çalışanları sigara içen müşterileri uyarmaya başladı. Bazı müşteriler sigara söndürmek yerine masadan kalkarken, kimileri aldırış etmeden derin nefesler çekmeyi sürdürdü. İşyeri sahiplerinin bir kısmı yasağı desteklerken, bar işletmecileri müşteri kaybına yol açacağını düşünüyor. Yasağın ilk gününde denetim yapan ekipler, tablaları kaldırmayan ve yasak levhası olmayan işyerlerini uyarmakla yetindi.

Kırıkkale'de ilk gün cezası

Zabıta ekipleri ilk gün denetimlerinde Ali Uysaler'i (34) gittikleri bir kafede sigara içerken gördü. Yasağın ilk günü olması nedeniyle ceza kesilmeyeceğini düşündüğü için sigara içtiğini söyleyen Uysaler'e para cezası kesildi.

Şemsiye altında ve balkonda bile sigara yasak

Plajlardaki loca benzeri mekânlarda, üzeri naylon ve branda ile örtülen teras ve bahçelerde, üzeri ve üç tarafı sarmaşıklarla kaplı çay bahçeleri ile kahvelerde sigara içilemeyecek.

 Mekânların bahçesinde şemsiye altında, balkon ya da yangın merdivenlerinde de yasak.

 Huzurevi, akıl hastanesi, cezaevi, şehirlerarası veya uluslararası denizyolu araçlarının güvertelerinde sadece yüzde 10'luk bölümde sigaraya izin var. Otellerde içilen odalar ayrılacak. Alışveriş merkezlerinin ise sadece terasında izin var.

 Barlar veya kafelerin önüne atılan masalarda üzerine örtü örtülmezse içilebilecek. Minderlerde ise yanındakini rahatsız etmezsen serbest.

 Yasak yerde sigara içen 69, içilmesine izin veren işletmeler ise 560-5 bin 600 lira ceza ödeyecek. Yasak tabelası asmamanın cezası bin 120 TL.

 Sigara ile ilgili reklam ya da promosyon yapmanın cezası ise 56 bin ile 280 bin TL.

 Sigara firmalarının logoları veya markalarını çağrıştıran sakız, şeker, çerez, oyuncak, kıyafet, takı, aksesuvar ve benzeri ürünler dağıtıp satmanın cezası ise 22 bin 400 ile 112 bin TL. Sigara markaları, logoları veya işaretlerinin bulunduğu kıyafet giymek, takı ve aksesuvar kullanmanın cezası ise 69 TL.

 Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti veren yerlerde, otomatlardan ve internette sigara satışı artık yasak. 'Tek dal' satmanın cezası ise bin 120 ile 11 bin 200 lira arasında.

 18 yaşından küçüklere sigara satanları 6 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası bekliyor.

sabah



Bu haber 1,102 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,551 µs