En Sıcak Konular

BDDKdan bankalara kart muhtırası

20 Temmuz 2009 09:27 tsi
Kredi kartları borçlarına ödeme kolaylığı getiren yasa, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdi.

Ancak yasanın uygulanması sırasında, bazı bankaların ve varlık yönetim şirketlerinin, kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında ‘sorunlar çıkardığı’ ortaya çıktı. Yasanın uygulanması konusunda bankacılık otoritesi olan BDDK’ya da, bazı şikayetler gelmeye başladı. Gelen tüm şikayetler BDDK tarafından incelenmeye alındı. BDDK, bu incelemenin ardından, gündemden düşmeyen kredi kartları konusunda ‘caydırıcı’ olması açısından bankalara çok ağır ceza vermeye hazırlanıyor. BDDK’nın kredi kartları yasasını uygulamayan bankalara vermeyi planladığı ceza, ‘kredi kartı çıkarma yetkisinin iptali’, varlık yönetim şirketlerine vereceği ceza da ‘lisansın iptali’nden oluşuyor. BDDK, bu cezaları uygulamaya koyarsa, bankacılara son dönemde verilen en ağır cezaları da kesmiş olacak.

HSYK krizinin ekonomiye etkisi

Türkiye bir süredir, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSKY) krizine kilitlendi. Türkiye’nin demokratikleşme süreci için ‘sınav’ niteliğinde olan bu kriz, ekonominin aktörleri tarafından da yakından takip ediliyor.

TAHMİNLERE GİRDİ

Birçok yabancı yatırımcının, ‘HSYK krizi’ ile ilgili olarak ekonomi yönetiminden bilgi almaya çalıştığı ve krizin boyutunun ne olacağına ilişkin veri topladığı bilgisine ulaştık. Ayrıca, Merkez Bankası’nın ve Hazine Müsteşarlığı’nın geleceğe yönelik tahminleri yapmak için kullandıkları, ‘vergi sepetlerine’ hakim ve savcıların atama krizini de koyduklarını öğrendik.

Görüldüğü gibi, ‘demokratikleşme süreci’ndeki her krizin ekonomide bir karşılığı oluyor. Ekonomi bürokratları, Türkiye’nin bu tip krizlere karşılık artık bağışıklık kazandığını belirtmekle birlikte, siyasi krizlerin ‘Türkiye’nin risk priminin düşmesini’ geciktirdiğini vurguladılar.

‘Zula belgeleri’nin Ergenekon’da ne işi var?

Geçen hafta köşemizde ‘Patronların uykusunu kaçıran belgeler’ başlığı altında yayınladığımız, BDDK’nın Türk patronların zulalarına ilişkin bazı belgelere ulaştığına ilişkin haberimiz, iş dünyasında büyük yankı uyandırdı. ‘Zulaların belgeleri’ ile ilgili asıl ilginç bilgi, haberin yayınlanmasının ardından çıktı. Söz konusu belgelerin, Ergenekon Operasyonu kapsamında tutuklanan bazı sanıkların, kasalarında bulunduğu belirlendi. Devletin ekonomi birimlerinin yıllardır peşinde koştuğu, ‘zulalara ilişkin belgelerin’ Ergenekon sanıklarına nasıl ulaştığı şimdilik bilinmiyor.

Denetim elemanları, yoğun bir şekilde zulalara ait belgelerin kimlere ait olduğunu ve bu belgelerin Ergenekon sanıklarına nasıl ulaştığını araştırıyor. Bu araştırmanın sonucu başarıya ulaşırsa, Engenekon Operasyonu, sadece Türkiye’nin demokratikleşmesine değil aynı zamanda Türk ekonomisine de önemli bir katkı sağlamış olacak.

Eski ekonomi bakanları ne yapıyor?

Kabine revizyonu, en çok ekonomi bakanlarını vurdu. Revizyon ile birlikte koltuklarını kaybeden ekonomi bakanları ortadan kayboldular. Eski ekonomi bakanlarının ne yaptıklarını araştırdık:

 

NAZIM EKREN: Bakanlıktan önceki ‘ekonomi konusunda rapor hazırlama’ işine geri döndü. Ekren’in son olarak, yabancı bankacılarla ve yatırımcılarla görüşerek Türkiye hakkındaki görüşlerini araştırdığını öğrendik.


KEMAL UNAKITAN: Koltuğu Mehmet Şimşek’e devrettikten sonra ortadan kaybolan Unakıtan, ‘sağılını yeniden kazanmak’ için çalışıyor. Ahsen Hanım ile birlikte sık sık tatil bölgelerine giden Unakıtan’ın, Ahsen Hanım’la el ele sağlık yürüyüşler yaptığını öğrendik. Unakıtan’ın kontrol için de ameliyat olduğu ABD’nin Cleveland kentine gittiği ve olumlu sonuçla döndüğü Maliye kulislerinde konuşuluyor.


KÜRŞAD TÜZMEN: Spora düşkünlüğü ile bilinen Tüzmen’in bakanlıktan sonraki ilk işi, ‘pilotluk kursu’na yazılmak oldu. Dalış konusundaki uzmanlığı ile bilinen Tüzmen’in, zamanın büyük kısmını uçuş ile ilgili çalışmalara adadığını öğrendik.


HİLMİ GÜLER: Bakanlığı döneminde ilginç enerji projeleri ile sık sık gündeme gelen Güler’in, enerji alanında yeni projeler üzerinde çalıştığını öğrendik. Güler’in ayrıca, seçmenlerine daha fazla zaman ayırdığı da konuşuluyor.

star



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,754 µs