En Sıcak Konular

Erdoğan, Şam'a sürpriz yapacak

20 Temmuz 2009 09:12 tsi
Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu 22 Temmuz Çarşamba günü sürpriz bir şekilde Şam'a gidiyor.

Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu çarşamba günü Şam'a gidiyor. Ziyaretin en önemli gündem maddesini Suriye-İsrail görüşmelerinin yeniden başlaması için sürdürülen temaslar oluşturacak

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu 22 Temmuz Çarşamba günü sürpriz bir şekilde Şam'a gidiyor. Suriye Devlet Başkanı Başar Esad ile yapılacak görüşmelerin gündeminde Suriye-İsrail arasındaki görüşmelerin yeniden başlatılması için sürdürülen temaslar, Araplar arasında birliğin kurulması ve Esad'ın, Erivan ve Bakü ziyaretleri ışığında Şam yönetiminin arabuluculuk girişimleri var. Erdoğan ve Davutoğlu'nun kamuoyuna henüz açıklanmayan ziyareti, ABD'nin Ortadoğu Misyonu Suriye Masası Müdürü Fred Hoff'un geçtiğimiz hafta bölgeyi ziyaret etti. Hoff, geçtiğimiz günlerde İsrail ve Suriye'ye yaptığı ziyaret sırasında iki ülke arasında Türkiye arabuluculuğundaki görüşmelerin yeniden başlaması için nabız yokladı.

KRİTİK KONU GOLAN

Hoff'un Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim ve Esad ile görüşmesinin ardından gerçekleşecek Erdoğan ve Davutoğlu'nun gezisinde masaya şu konular gelecek:
 
Ankara İsrail'i bir an önce yeniden görüşme masasına gelmeye ikna etmek ve Türkiye arabuluculuğunda görüşmelerin yeniden başlamasına ikna etmek istiyor. Suriye, İsrail'in Golan Tepeleri'nden çekilmesi ısrarını sürdürürken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ülkesinin Golan'ı terk etmeyeceğini tekrarlıyor.
 
İran yönetimiyle arasına mesafe koyan Suriye'nin, Arap dünyasının lideri olan Mısır ve Suudi Arabistan ile sorunları devam ediyor. Türkiye, Ortadoğu'da barışın sağlanması için uzun süredir Araplar arasında birlik kurulmasını istiyor.
 
Suriye'nin uluslararası sisteme entegre edilmesi için başta ABD olmak üzere uzun süredir girişimlerini sürdüren Ankara, ABD'nin yıllar sonra yeniden Şam'a Büyükelçi ataması için de girişimlerini sürdürüyor.
 

Başar Esad, Erivan ve Bakü ziyaretlerinden önce "Suriye olarak bu ilişkilerde yaşanan olumluluklardan mutluyuz ve bu olumlulukları geliştirmek amacıyla katkı sağlamaya hazırız" demişti. Şam'ın, Erivan ve Moskova ile yakın diyaloguna işaret eden kaynaklar, görüşmelerde Esad'ın, Erivan'a "Artık bu sorunu çözme zamanı gelmiştir" telkinlerinde bulunduğunu belirtti. Esad, Erivan ziyaretinde Türkiye'nin hassasiyetlerini de göz önüne alarak Erivan'daki sözde soykırım anıtına uğramamıştı.

BAŞAR ESAD'I GEÇEN HAFTA ZİYARET ETMİŞTİ
Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu Şam'da Suriye Devlet Başkanı Başar Esad ile bir araya gelecek. ABD'nin Ortadoğu Misyonu Suriye Masası Şefi Hoff da geçtiğimiz hafta Suriye'yi ziyaret etmişti.

sabah



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,113 µs