Suç var ama delil tesadüfi... | " /> Suç var ama delil tesadüfi... | "/>

En Sıcak Konular

Suç var ama delil tesadüfi...

20 Temmuz 2009 08:48 tsi
Suç var ama delil tesadüfi... Anayasa Mahkemesi'nin Osman Paksüt hakkında verdiği kararda öyle bir tanım varki okuyan şaşıp kalıyor... Adem Yavuz Arslan yazdı…

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Yargı bu yükü taşıyamaz

Anayasa Mahkemesi'nin, Osman Paksüt kararını okurken hayretler içinde kalmamak mümkün değil. Kısa kararda 'evet suç var fakat delil tesadüfen bulunduğu için işlem yapamıyoruz' deniyor.

Yani katili yakalayan polisin 'sen katilsin, elinde de bıçak var, görgü şahitleri de var. Fakat biz başka bir kapkaççıyı kovalıyorken tesadüfen seni yakaladık. Toz ol' demesi gibi bir şey.

Mahkemenin bire karşı on oyla aldığı karar bazılarını da çok sevindirdi. Hemen 'bakın dinleme delil olmazmış, Ergenekon davası da çöker' korosu harekete geçti. Onca silahı, eylem planını, cinayetleri, tanık ifadelerini görmemekte ısrarcı nedense aynı çevreler.

Paksüt kararına dönersek. Önce bir noktayı hatırlatmak lazım. AK Parti'ye yönelik kapatma davası sırasında İşçi Partisi'nin başını çektiği bir ekip 'Haşim Kılıç istifa etsin' kampanyası başlatmıştı.

Gerekçeleri İBDA-C örgütüne yakınlığı olan bir derginin çeyrek asır önce temsilciliğini yaptığı iddiası. Oysa H. Kılıç başka bir H. Kılıç'tı. Gerçek H. Kılıç ortaya çıktı, mahkeme başkanı Haşim Kılıç 'ben değilim' dedi ama koro halinde 'Haşim Kılıç tarafsızlığını yitirdi, istifa etsin' dendi.

Şimdi aynı ekipten 'Paksüt'ün suçlu, en azından kusurlu olduğunu' kendi mesai arkadaşları da ortaya koymuşken 'Paksüt istifa etmeli' kampanyası beklenirdi. Oysa ortada yoklar. Onların derdi Ergenekon savcılarının ve KCK'yı soruşturan savcıların, mahkeme heyetlerinin 'kellesini' istemek.

Oysa mahkeme üyelerinden Serruh Kaleli'nin adeta isyan ifadeler içeren bir karşı oy yazısı var. Mahkemenin web sitesinde duruyor.

Kaleli çeşitli hukuki gerekçelerle 'ortada suç var, delil var. İşlem yapılmalı' dedi ama kimseyi ikna edemedi. Diyor ki Kaleli 'deliller hukuka uygundur, suç açıktır. Mahkememiz daha baştan delilleri hukuka aykırı saymıştır. Karar hakkaniyetli değildir.'

Paksüt'le ilgili etik tartışmalar bununla da sınırlı değil. Malum, eşi Ergenekon sanığı. CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğü 'askere sivil yargı yolu' düzenlemesi dolaylı olarak onu da etkileyecek. Yani Osman Paksüt eşiyle ilgili davada taraf. Çekilmesini kanunlar söylüyor. Ama pek oralı değil.

Yüksek yargıyı zan altında bırakan diğer önemli konu ise Ali Suat Ertosun vakıası. Ergenekon sanıkları ile defalarca görüşen, görüşme fotoğrafları basına yansıyan Ertosun, HSYK'nın kilitlenmesine neden olan üye aynı zamanda. Bir yanda Ergenekon sanıklarıyla içli dışlı olacaksınız bir yandan da üyesi olduğunuz HSYK'da o davanın hakim ve savcılarının yerlerinin değiştirilmesini talep edeceksiniz. Bu yük yargıya fazla!

Kriz haftasını doldurdu ama aşılabilmiş değil. HSYK on savcı ve hakimin yerini değiştirmekte ısrarlı. Geri adım da atmıyorlar.

Ankara'da cevabı aranan sorulardan birisi de şu: HSYK'yı kim motive ediyor? Bir rövanş çalışması mı yoksa kurul üyelerinin hayır diyemeyecekleri durumlar mı söz konusu? İnsan ister istemez soruyor 'acaba şu meşhur fişleme dosyalarında ya da uygunsuz görüntülerin arşivlendiği DVD'lerde bazılarını tedirgin eden bir şeyler mi var? Bazı yüksek yargı mensupları bu arşivlerden çekiniyor olabilir mi? Ya da hayır diyemeyecekleri çevrelerden baskı mı görüyorlar?

Türkiye bir yol ayrımında. Hukukun üstünlüğü ile üstünlerin hukuku arasında bir yerde duruyoruz. Burada yapacağımız tercih geleceği de şekillendirecek.

CHP bizi mahkemeye götür!

Sigara yasağı başladı. Neredeyse dünyanın en çok sigara içen toplumu olarak dünyanın en katı sigara yasağını uygulamaya koyduk. Bu yasağın nasıl uygulanacağını sadece biz değil dünyanın tamamı merak ediyor. Herkesin gözü üzerimizde.

Sigara yasağı çok kapsamlı ve ağır cezaları var. Başta birtakım sıkıntıları olacaktır ama zamanla oturacak. Aslında geldiğimiz yer yasağı başarıyla uygulayacağımızın delili. Hatırlayın yakın zamana kadar şehirlerarası otobüslerde, uçaklarda hatta belediye otobüslerinde sigara içilebiliyordu. Şimdi dönüp baktığımızda 'sahi ya nasıl katlanmışız. Allah'tan yasaklanmış' diyoruz.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl yasağın uygulanması konusunda çok kararlı. Başbakan'ın sigaraya muhalefeti de biliniyor. Hatta sigara içenlerin paketlerini imzalatıp o anda sigarayı bırakma sözü alıyor. Sonra da takip ediyor. O yüzden Ankara'nın yasak konusunda yumuşamasını beklememek lazım.

Fakat tiryakiler ve iş yeri sahiplerinin umudu CHP'de. Sadece 23. yasama döneminde 33 kez Anayasa Mahkemesi'ne giden ve adeta yüksek yargı üzerinden muhalefet yapan CHP'nin bu konuda da mahkemeye gitmesini bekliyorlar. Hatta bunun için lobi faaliyetlerine giriştiler. CHP'lilerin de yüzde 52'sinin tiryaki olduğunu düşünürseniz zemin de müsait. Tiryakiler ısrarlı: 'CHP bizi mahkemeye götür.'

 



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,150 µs