‘savcıma sakın dokunma’ diyor | " /> ‘savcıma sakın dokunma’ diyor | "/>

En Sıcak Konular

Vatandaş da ‘savcıma sakın dokunma’ diyor

20 Temmuz 2009 08:35 tsi
Vatandaş da ‘savcıma sakın dokunma’ diyor Ergenekon savcılarını değiştirme girişimine halk ne diyor? İşte anketten ezici sonuç:

Metropoll’ün Temmuz anketi Türk halkının büyük çoğunluğunun da Ergenekon savcılarının görev yerinin değiştirilmesine karşı olduğunu gösterdi. Halkın yüzde 60.4’ü ‘Yargıya müdahale var’ dedi

Ergenekon soruşturmasıyla ortaya çıkan askeri darbe plan ve girişimleri tartışılırken, Türk halkının yüzde 48.3’nün ordu içinde darbe yapmak isteyen cunta olduğuna inandığı ortaya çıktı. Halkın yüzde 60.4’ü Ergenekon davasında yargıya müdahale yapıldığını düşündüğünü söyledi. Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, yürürlüğe giren askere sivil yargılama yolunu açan yasayla ilgili vatandaşın nabzını tuttu. Temmuz’da 31 ilde bin 297 kişiyle yapılan anket e göre halkın büyük bölümü askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması gerektiğini düşünüyor.

SİVİL MAHKEMEDE YARGILANMALI

Dosya:/dosya/icerik/090720-015525-p08k1.jpgHalkın yüzde 48.7’si ‘Asker sivil mahkemelerde yargılanmalı’ dedi. Yüzde 45.1’i ise düzenlemeyi doğru bulmadığını ifade etti. Yüzde 6.2 ise fikir beyan etmedi. Sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasının önünü kesen düzenlemeye de halkın büyük bölümü destek verdi. ‘Siviller, askeri mahkemelerde yargılanmamalı’ diyenler yüzde 48.7 olurken ‘siviller gerektiğinde askeri mahkemelerde yargılanmalı’ diyenler 41.9 oldu.

YÜZDE 48 CHP’YE DESTEK VERMEDİ

Vatandaş, CHP’nin yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gitmesine de karşı çıktı. Yüzde 47.6 CHP’nin tavrını yanlış bulurken, 40.7 ise doğru bulduğunu ifade etti. Askerlerin suç işlemesinin ordunun imajını olumsuz etkilediğini düşünenlerin oranı yüzde 54.4, etkilemediğini düşünenlerin oranı ise 42.4 çıktı. CHP lideri Baykal’ın, ‘12 Eylül’ü yargılayalım’ önerisini ise halkın yüzde 58.8’i samimi bulmadığını ifade etti, yüzde 22.8’i ise samimi buldu. Ergenekon soruşturmasında hakim ve savcıların yani yargı makamlarının rahat ve bağımsız bir şekilde görevlerini yapabildiklerini düşünüyor musunuz’ sorusuna ise yüzde 60.4 ‘Hayır, yargıya birtakım müdahaleler olmaktadır’, yüzde 29 ise ‘Evet yargı tam bağımsız hareket etmektedir’ yanıtını verdi.

KENAN EVREN YARGILANMAMALI

Anketin şaşırtıcı bir sonucu ise, 12 Eylül askeri darbe döneminin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’in yargılanmasına yönelik oldu. ‘Evren 12 Eylül’den dolayı yargılanmalı mıdır yoksa yargılanmamalı mıdır’ sorusuna yüzde 40.8 ‘Yargılanmamalı’, 37.9 ise ‘Yargılanmalı’ yanıtını verdi.

ASKER KONUŞMAMALI

Ankete katılanlara ‘Askerlerin siyasi konularda görüş bildirmesi doğru mudur, yanlış mıdır’ sorusu da yöneltildi. Yüzde 65.2 ‘Yanlıştır, asker siyasi konularda görüş bildiremez’ derken, yüzde 29,9 ise ‘Doğrudur, asker siyasi konularda görüş bildirebilir’ yanıtını verdi. Fikri olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 4.9.

‘ARTIK DARBE İHTİMALİ YOK’

Dosya:/dosya/icerik/090720-015537-p08k2.jpgAnket sonuçları askeri bir darbenin halk nezdinde meşruiyeti olmadığını da ortaya koydu. Halkın yüzde 63,3 Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bundan sonra askeri bir darbe yapma ihtimali olmadığı yönünde görüş bildirirken, yüzde 23,4’ü ise böyle bir ihtimal olduğunu ifade etti.

TSK’da darbeci cunta var

Dosya:/dosya/icerik/090720-015604-p08k4.jpg‘Ordu içerisinde darbe yapmayı isteyen bir grup veya gruplar olduğunu düşünüyor musunuz’ sorusuna ankete katılanların yüzde 48,3 ‘‘evet var’ derken yüzde 39,2 ise ‘hayır yok’ dedi.Yüzde 12,5 ise, ‘fikrim yok’’ ya da ‘cevap yok’ karşılığını verdi. ‘Cunta var’ diyenlere yöneltilen ‘ordunun darbe yapmak isteyenlere karşı gereğince mücadele ettiğini düşünüyor musunuz’ sorusuna yüzde 47,4 ‘Hayır. Göz yumuyor’ cevabı verdi. Yüzde 45.6 ise ‘Evet, yeteri kadar mücadele ediyor’ dedi.

star



Bu haber 342 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,109 µs