En Sıcak Konular

Yargıyı kilitleyen 10 kişi

20 Temmuz 2009 08:35 tsi
Yargıyı kilitleyen 10 kişi
HSYK üyesi Ertosun’un hazırladığı kararname ile görev yerleri değiştirilmek istenen kritik davalara bakan 10 hakim ve savcının ismi belli oldu.

Ergenekon sanığı ile görüntülenen HSYK üyesi Ertosun’un hazırladığı kararname ile görev yerleri değiştirilmek istenen kritik davalara bakan 10 hakim ve savcının ismi belli oldu. Bu isimler arasında Engin, Çolakkadı, Eryılmaz var...

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) '2009 yaz kararnamesi' Ergenekon davasına bakan savcı ve hakimlerin yerlerini değiştirme girişimi nedeniyle kilitlendi. HSYK üyelerinden Ali Suat Ertosun'un geçen Pazartesi akşamı sunduğu 'alternatif kararname' atama bekleyen yaklaşık 1500 hakim ve savcıyı mağdur etti.

Bakan toplantıya katılmıyor

'Alternatif kararname'nin neden olduğu gecikmenin teşkilatta rahatsızlığa neden olduğu öğrenildi. HSYK üyesi Ertosun tarafından hazırlanan ve özellikle Ergenekon gibi kritik soruşturma ve davalara bakan hakim ve savcıların görevlerinden alınmasını isteyen taslak metne direnen Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in günlerdir toplantılara katılmadığı belirtildi. Bugün yapılması beklenen toplantıdan da bir sonuç çıkması beklenmezken, kulislerde bakanın, bazı kurul üyelerinin alternatif bir liste diretmesine karşı toplantıları boykot edeceği konuşuluyor.

İnce hesaplar dönüyor

Ergenekon sanıkları ile görüntülenen Ertosun'un sunduğu alternatif kararnamede değişmesi istenen hakim ve savcılardan 10'nun ismi sızdı. Ergenekonla ilgili yargılama sürecinde yer alan ancak görev süreleri dolmadığı halde yerleri değiştirilmek istenen hakim ve savcıların yer aldığı alternatif taslağın, çok ince hesaplar üzerinde durduğu ortaya çıktı.

Ergenekon savcıları Zekeriya Öz, Fikret Seçen, M. Ali Pekgüzel'in yanında İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ile Başsavcı vekili Turan Çolakkadı'nın da görev yerlerinin değiştirilmesinin istendiği kaydedildi. Taslak kararnamede Diyarbakır'da Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görev yapan Dündar Örsdemir'in de görevden el çektirilmesi isteniyor. Örsdemir'in faili meçhullerle ilgili çok sayıda dosyaya baktığı biliniyor. Alternatif taslakta ayrıca İzmir'de organize suç örgütlerine yönelik operasyonları ile tanınan Savcı Murat Gök de görevden alınıyor.

Çiçek’i tutuklayan hakimler hedefte

HSYK üyelerinin direttiği taslakta ayrıca İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Rüstem Eryılmaz ve Resul Çakır’ın da görevden alınmak istendiği belirtildi. Çakır ve Eryılmaz'ın isimleri İrticayla Mücadele Eylem Planı'nda imzası bulunan Genelkurmay Harekat Başkanlığı 3. Bilgi Destek Şube Müdürü Albay Dursun Çiçek'in tutuklanması ve ardından verilen tahliye kararıyla gündeme geldi.

Tahliyeye şerh koydu

Hakim Eryılmaz, Albay Çiçek'in Ergenekon savcıları tarafından yapılan sorgusu sonrası tutuklanma istemiyle sevk edildiği nöbetçi mahkemede hakim olarak görev yaptı. Eryılmaz, ifadesini aldığı Çiçek'in tutuklanmasına karar verdi. Resul Çakır ise Çiçek'in 18 saat sonra verilen tahliye kararına muhalefet şerhi koymuştu. Ayrıca İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinden İdris Asan'nın da yerinin değiştirilmek istendiği ifade edilirken, Asan'ın Ergenekon sanıklarıyla ilgili tutuklama kararlarlarında imzası bulunuyor.


(Bugün)

 



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,500 µs