En Sıcak Konular

Albay'ı tutuklayanlar da hedefte !

20 Temmuz 2009 08:12 tsi
Albay'ı tutuklayanlar da hedefte !
HSYK'daki 'korsan kararname'de, görevden alınması istenenlerin Ergenekon ve KCK davası hakim ve savcılarıyla sınırlı kalmadığı ortaya çıktı.

Üyelerin değiştirilmesini istedikleri isimler arasında 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nı hazırlayan Albay Dursun Çiçek'i tutuklayan ve serbest bırakılmasına izin vermeyen iki hakim de yer aldı.  
 
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndaki (HSYK) Ergenekon ve KCK davası hakim ve savcılarının görevden alınmak istenmesiyle başlayan kararname krizinde resmi toplantılara bugün devam edilmesi bekleniyor. Üyelerden Ali Suat Ertosun'un son dakika teklifi üzerine 13 Temmuz Pazartesi gününden itibaren kilitlenen görüşmelerde HSYK'nın Yargıtay ve Danıştay'dan gelen bazı üyelerinin, Ergenekon, KCK ve faili meçhul cinayetler ile Albay Cemal Temizöz'ün soruşturmasını yürüten hakim ve savcıların değiştirilmesinde ısrar ettikleri belirtiliyordu. Üyelerin değiştirilmesini istedikleri isimler arasında kamuoyunda 'kirli tezgâah' olarak adlandırılan 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nda imzası bulunan Albay Dursun Çiçek'i tutuklayan ve serbest bırakılmasına itiraz eden iki hakimin de bulunduğu öğrenildi. HSYK üyelerinin, Çiçek'i tutuklayan 14. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Rüstem Eryılmaz ile Çiçek'in geçici üye tayiniyle jet tahliyesine muhalefet eden Resul Çakır'ın da görevden alınmasında ısrarcı oldukları öğrenildi. HSYK üyelerinin, değiştirilmesini istediği hakimler arasında eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun evinin aranması kararını veren 9. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi İdris Asan da bulunuyor. İdris Asan, Ergenekon sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un sağlık gerekçesiyle tahliye talebini de reddetmişti.

Kararname krizine yol açan üyeler, Diyarbakır'da Roj TV davasına bakan 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Dündar Örsdemir'in de görevden alınmasını istiyor. HSYK üyelerinin değiştirilmesinde ısrar ettiği diğer isimler ise şunlar: Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, savcılar Zekeriya Öz, Fikret Seçen ve Mehmet Ali Pekgüzel, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, İzmir özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök.

HSYK üyelerinin değiştirilmesini istedikleri hakim ve savcılarda ısrar ettikleri, ancak son (cuma günü) toplantıya katılan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman'ın yargıya müdahale gerekçesiyle taleplere karşı çıktığı öğrenildi. Söz konusu üyelerin Ergenekon soruşturmasında tutuklama kararı veren ya da tutuklama kararlarına karşı yapılan itirazları inceleyen hakimlerin de değişmesini istedikleri belirtiliyordu.

Üyelerin değiştirilmesini istediği 14. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hakimi Eryılmaz, 'İrticayla Mücadele Planı'nda imzası bulunan Albay Dursun Çiçek'i Ergenekon soruşturması kapsamında 'terör örgütü üyeliği' suçundan tutuklamıştı. Eryılmaz, 'kuvvetli suç şüphesi' bulunduğu gerekçesiyle tutuklama kararı vermişti. Avukatlarının itirazı üzerine mahkeme başkanı Erkan Canak, geçici üye olarak atanan hakim Faik Saban'ın oylarıyla Albay Çiçek 18 saat sonra tahliye edilmişti. Karara üye Resul Çakır muhalefet etmişti.

HSYK üyelerinin alternatif kararnamesindeki isimlere HSYK Başkanı ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve müsteşar Ahmet Kahraman itiraz ediyor. Üye Ali Suat Ertosun'un gündeme getirdiği alternatif kararnamede ısrar edilmesi halinde görüşmelerdeki kilidin aşılamayacağı ifade ediliyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in HSYK'nın çoğunluk üyelerine, yürümekte olan davaların hakim ve savcılarının değiştirilmesi teklifinin, Anayasa'ya aykırı yargıya müdahale niteliğinde olduğu görüşünü ifade edeceği kaydediliyor.

zaman



Bu haber 291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,177 µs