En Sıcak Konular

AK Parti'de Meclis Başkanlığı telaşı...

19 Temmuz 2009 22:55 tsi
AKP, mecliste en büyük partisi olarak 7 yıldır sürdürdüğü iktidarında belki de ilk kez zorlu bir Meclis Başkanlığı için bir seçim yarışına girecek.

3 Kasım 2002 Genel seçimlerinin ardından tek aday olarak çıkan AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç, 2 dönem Meclis Başkanlığı yaptı. 22 Temmuz seçimlerinden sonra DYP kökenli Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan da tek aday olarak gösterilerek Meclis Başkanı seçildi. Ancak bu dönem Meclis Başkanlığı seçimi sancılı geçeceğe benziyor. AKP’de iki dönem milletvekili seçilen kabinede görev bekleyen ancak bu beklentileri gerçekleşemeyen milletvekilleri bu kez Meclis Başkanlığı için kulis yapıyor.

4 Ağustos’ta Yapılacak Meclis Başkanlığı Seçimi İçin AKP içinde yoğun bir kulis başladı. Çok sayıda milletvekili Meclis Başkanlığı için kapalı kapılar ardında nabız yoklamaları yaparken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tepkisini çekmemek için ise temkinli davranıyorlar.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Ankara Milletvekiyi Salih Kapusuz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşerek Meclis Başkanlığı için aday olmak istediklerini iletiler.

ANKA’nın edindiği bilgilere göre, adı aday olarak geçen ya da adaylık için nabız yoklamaları yapan milletvekillerinin sayısı az değil. 2 Dönem AKP Grup Başkanvekilliği görevinde bulunan ve 22 Temmuz seçimlerinin ardından, bu görevini sürdürmesini isteyen ve Başbakan Erdoğan’ a hayır yanıtını veren Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, aday olacağını ve çalışmalarına başladığını açıklayan tek isim oldu.

İBRE KİMDEN YANA?

Yeniden aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılan TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından tatile çıktı. AKP kulislerinden Toptan’ın yeniden aday gösterilebileceği görüşleri ağırlık kazanıyor.
AKP içinde birkaç sıkıntının dışında Toptan’dan memnun olunduğu görüşleri yapılıyor. Bazı konularda muhalefeti ikna eden Toptan’ın, bu dönem de Meclis Başkanlığı yapabileceği söyleniyor.

KAPUSUZ ÇALIŞMALARINA BAŞLADI
 
 Kapusuz aday olmak üzere çalışmalara başladığını  açıkladı. Başbakan’la görüştüğünü, ancak ikili görüşmenin ayrıntılarını anlatamayacağını belirten Kapusuz, “Adaylık çalışmalarına başladım” dedi. Kapusuz, destek istediği milletvekillerine, CHP ve MHP milletvekilleriyle temasta olduğunu ve bu partilerden de destek alacağını savundu.

KUZU GRUPTAN UMUTLU
 
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Macles başkanlığı için adaylığını resmen açıklamasa da, Başbakan Erdoğan’la adaylık için görüşenler arasında.

Meclis Başkanlığının bir yarış değil, teveccüh olduğunu belirten Kuzu, bu süreçte partiyi sıkıntıya sokacak bir hareket içerisinde olmayacağını, ancak yeni başkan için grupta bir teamül yoklamasının da daha doğru olacağı kanaatinde bulunuyor.
En sağlıklı kararı verebilmek için, parti grubunun mutlaka görüşlerinin alınması gerektiğine dikkat çeken Kuzu, “Bu konuda parti grubunun mutlaka görüşünün alınması gerekir diye düşünüyorum. En sağlıklı, şeffaf ve doğru ismin buradan çıkacağı kanaatindeyim. Grubun vereceği karar çok önemlidir. O çerçevede Meclis başkanı olacak ismin belirlenmesinde, bir teamül yoklamasının yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Kendisinin aday olması durumunda, AKP Grubu’ndan tam destek alacağı inancında olduğunu vurgulayan Kuzu, “Bu konuda hiç şüphem yok. Grupta böyle bir teamül yoklaması olursa, bütün arkadaşlarımın bana tereddütsüz destek vereceğini biliyorum. Takdir yine Sayın Başbakan’a aittir. Veriler her karara saygı duyarım” dedi.

Partinin kurucu üyelerinden biri olduğunu söyleyen Kuzu, Meclis başkanlığı seçim sürecinde, partisine zarar verecek hiç bir hareket içerisinde olmayacağını dile getirerek, “Ben bugüne kadar partime zarar verecek hiçbir hareket içerisinde olmadım. Olmam. Bu süreçte de aynı hassasiyeti korurum. Benim için bu bir yarış değil, bir teveccühtür” diye konuştu.

ÇELİK SESSİZ İZLİYOR
 
Adı Meclis Başkanlığı seçimlerinden aday olarak geçen Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin çelik ise gelişmeleri sessiz izlerken, yakın çevresine Meclis Başkanı olmak istediğini söylediği kaydedildi. Çelik’in bu konuda Başbakan’a giderek aday olmak istediğini talep etmeyeceği ancak, Başbakan’dan bu teklifi beklediği ifade ediliyor. Çelik’te bu konuda partinin nabzını yokladığı belirtiliyor.

ERDOĞAN’IN SÜPRİZ İSMİ

Öte yandan, AKP kulislerinden Başbakan Erdoğan’ın, Meclis Başkanlığı için sürpriz bir ismi aday göstereceği dillendiriliyor. Erdoğan’ın, bu dönem AKP içinde birden fazla aday çıkmasının önünü kesmek ve partiyi sıkıntıya sokmamak için her kesin mutabık kalacağı bir ismi aday olarak açıklaması bekleniyor. AKP kulislerinde o ismin ise Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in olabileceği ifade ediliyor.
 
BAŞBAKAN 24 TEMMUZ’DA GRUBU TOPLUYOR
 
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 24 Temmuz Cuma günü grubu toplayarak, AKP Genel Merkezi’nde yapacağı toplantıda, yeni Meclis Başkanlık Divanı’nın oluşumuyla ilgili milletvekillerinin görüşlerini alacak. Meclis İçtüzüğü’ne göre parti grupları Meclis Başkanlığı için aday gösteremiyor ve bu konuda grup kararı alınmıyor ancak, Erdoğan milletvekillerinin görüşlerini alacak. Erdoğan’ın Grup toplantısında milletvekillerini dinleyecek ancak isim konusunda bilgi vermeyecek. Erdoğan MYK topladıktan sonra gerekirse Grubu yeniden toplayacak ve aday olarak gösterdiği isme tam destek vermelerini isteyecek.



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,879 µs