En Sıcak Konular

155'e 'sigara' ihbarı yağıyor

19 Temmuz 2009 19:19 tsi
Türkiye'de dumansız hava sahasının genişletilerek kapalı mekanlarda sigaranın yasaklanmasına vatandaşlardan büyük destek geldi.

Yasağın uygulanmasını isteyen çok sayıda vatandaş, yasal düzenlemelere uymayanları 184 Sağlık Bakanlığı, 155 Polis ve 156 Jandarma hattına şikayet etti.

Sağlık Bakanlığı ihbar hattında çalışan bir görevli, gün boyu yaklaşık 150'ye yakın şikayet aldı. İhbar hattında 2 personelin çalıştığı, ancak yasağın uygulamaya girmesi nedeniyle sayının 7'ye yükseltildiği öğrenildi.

İzmir'de 155 Polis hattına da sigarayla ilgili gün boyu yaklaşık 100'e yakın şikayet geldi. Yasağı ihlal edenlerin şikayet edildiği hatları, ağırlıklı olarak kahvehane, kafeterya, lokanta gibi yerlere müşteri olarak giden kişilerin aradığı öğrenildi. Bazı çocukların da 184 ve 155'i arayarak sigara içen anne ve babalarını şikayet ettiği belirtildi. Hatlara gelen telefonlarda genellikle, 'Müşterim sigara içiyor, ne yapabilirim ?', 'Babam evde sigara içiyor', 'Bulunduğum kahvede sigara içiliyor', 'Sigara içmek nerelerde yasak ?' şeklinde sorular soruldu.

Sağlık Bakanlığı'nın ihbar hattına İzmirle ilgili 15 ihbarın geldiği ve ekiplerin buralara yönlendirildiği kaydedildi. İzmir'de sigara yasağının kapsamının genişletilmesiyle birlikte tam gün denetimlerin sürdüğünü belirten İzmir Sağlık Müdür Yardımcısı ve Tütünle Mücadele İl Koordinatörü Vakkas Benli, kahve denetimlerinin cumartesi geceden başladığını belirtti.

İzmir il ve ilçelerinde 300 kişilik denetim ekibinin büyük çoğunluğunun görev yaptığı denetimlerde, münferit ihlallerle karşılaşılmasına rağmen genelde tablonun iyi olduğunu belirten Benli, "Kahvehanelerde bile kül tablaları kaldırılmış, afişler asılmış ve sigara yasağına genelde uyulmuş bir tablo gördük. 489 54 54 ve Ankara'da Sağlık Bakanlığı'na bağlı Alo 184 hattına İzmir'den 15'e yakın şikayet gitmiş. Biz şikayetleri gerektiği şekilde elemanlarımızı yönlendirerek değerlendirdik. Ayrıca, bilgi almak, mekanlarının uygun olup olmadığını soranlar, afiş isteyenler var. Bazıları ise ben uyuyorum kardeşim ama karşımdaki niye uymuyor tarzında şikayetler sözkonusu. Bu da iyi bir şey. Çünkü, herkesin başına bir zabıta veya denetim memuru dikemeyiz. İzmirliler yasağa sahip çıkıyor." dedi.

Vatandaşlardan teşekkür aldıklarını dile getiren Benli, bazı vatandaşların gönüllü, bazılarının ise ücret karşılığı sigara mücadelesinde çalışmak istediğini söyledi. İzmir'in zaten uzun zamandan beri bu yasağı kabul ettiğini ifade eden Benli, az da olsa görülecek olan ihlallerde ise uyarılara uymayanların para cezalarıyla cezalandırılacaklarını sözlerine ekledi.

cihan



Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,881 µs