En Sıcak Konular

Soylu'dan HSYK'ya tepki

19 Temmuz 2009 15:21 tsi
Eksi DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların görevden alınması için büyük bir mücadele yürütüldüğünü söyledi.

Adalet Bakanlığı'nın HSYK yaz kararnamesine karşılık hazırladığı iddia edilen 'korsan liste'ye tepkiler dinmiyor. Eski Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların görevden alınmasının Türkiye'de demokrasi ve hukukun üstünlüğü tarihinin kapanması anlamına geleceğini söyledi.

Millete iktidarı vermek istemeyenlerin, buldukları son mevzileri kullanmaya çalıştığını belirten Soylu, "Yargı, bürokratik oligarşinin kurt kapanına girmiş gözüküyor. Buradan kurtarılması lazım. Yargı, bu kurt kapanından kurtarılamazsa istenilen demokratikleşme ve özgürleşme gerçekleştirilemez." diye konuştu.

HSYK'nın haziran kararnamesinin gecikmesini değerlendiren Soylu, Türkiye'nin bir hukuk buhranı geçirdiğini kaydetti. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların değişmesi için büyük bir mücadele yürütüldüğünü ifade eden Soylu, şöyle devam etti: "Bu, hukuk sistemi açısından da, hukuka güvenilirlik açısından da sakıncalı bir gelişme. Hukukun üstünlüğünün olmadığı, tam tersine üstünlerin bir hukuk anlayışı olduğu; kendilerinin isteğine göre, kendilerinin iktidarının devam edebilmesi için, yani oligarşik bürokrasi diye nitelendirdiğimiz iktidarın devam etmesi için bir hukuk anlayışının devam ettiği anlaşılmaktadır."

Türkiye'deki iktidar kavgasının bir bölümünün de HSYK'ya riayet ettiğini kaydeden Soylu, "Millete iktidarı vermek istemeyen, bugüne kadar da üstünlerin hukuku şeklinde, şekli demokrasiyi devam ettirmek isteyen bir anlayış, iktidarına devam etmek istiyor. Hukukun yönlendirmeli bir durumda olduğu, uzun zamandan beri kritik meselelerde hukuk bakımından değil de, siyasal ya da iktidarı elde bulundurmak amacıyla karar verildiğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Soylu, Anayasa Mahkemesi'nin, Başkan Vekili Osman Paksüt hakkında 'soruşturmaya gerek yok' kararının ise etik olmadığını dile getirdi. Soylu, HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un, Ergenekon sanığı Engin Aydın ile aynı karede yer aldığı fotoğraf ile ilgili şunları kaydetti: "Hukuk üzerinden yürüyen bir devlet anlayışında, hakim ve savcıların atanmasındaki bir kişinin günümüzün en önemli davalarından bir tanesinin sanıkları ile beraber aynı ortamda bulunması, hangi şekilde olursa olsun, bir kazai durum yoksa, doğru karşılanmaması gereken bir olaydır. Ben bunları doğru bulmuyorum. Yüz yıllık bir iktidar çekişmesinin son perdesi yaşanıyor. Anlaşılıyor ki; Türkiye'deki kamplaşma, arkası önü düşünülmeden çok önemli kurumlara da sızmış."



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,197 µs