En Sıcak Konular

Sabit telefonlar 10 haneli oluyor

19 Temmuz 2009 11:41 tsi
Şehir içi sabit telefon hizmetlerinin 11 Mayıs’ta rekabete açılmasıyla Türk Telekom’a yeni rakipler çıktı, milletlerarası ve şehirlerarası sabit telefon hizmeti vermek üzere lisans alan firma sayısı 50’yi buldu. Ev ve işyeri sabit telefo

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim  Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, şehir içi telefon hizmetlerinin  11 Mayıs itibariyle rekabete açıldığını hatırlatarak Türk Telekom gibi sabit telefon hizmeti vermek üzere 50 firmanın lisans aldığını bildirdi. Daha önce, milletlerarası ve şehirlerarası sabit telefon hizmeti vermek üzere lisans alan firma sayısının 32 olduğunu aktaran Acarer, 11 Mayıs’ta piyasanın rekabete açılması ile 18 yeni firmanın daha lisans aldığını söyledi.

5 yeni operatör numara istedi

Bu işletmecilerin “sabit telefon hizmetleri işletmecisi” olarak tanımlandığını anlatan Tayfun Acarer, işletmecilerin Türk Telekom ile ara bağlantı sözleşmesi yapacağını dile getirdi. Firmaların, Türk Telekom ile ara bağlantı ücretleri konusunda anlaşamaması halinde BTK’ya müracaat edeceğini bildiren Acarer şöyle devam etti: “Sabit telefon hizmetleri işletmecileri, Türk Telekom’a bir ücret ödeyecek. Daha sonra bize müracaat ederek, numara grupları alacak ve 10 Eylülden itibaren hizmet vermeye başlayacak. Ancak, şu ana kadar sadece 5 işletmeci numara almak için BTK’ya başvurdu. Ankara ve İstanbul’da numara sıkıntısı var.”

Alan kodları da değişecek

Tayfun Acarer, yeni sistemin nasıl çalışacağını anlatırken de “Örneğin, Ankara’da hizmet verecek sabit telefon hizmeti işletmecileri bize başvurduğunda, biz Ankara’nın alan kodu olan 312’nin bir fazlası 313 ile başlayan numara grupları vereceğiz. Türk Telekom 312’yi kullanmaya devam edecek. Diğer işletmecilerin tümü 313’ü kullanacak. 312’deki numaralar bittiğinde Türk Telekom’a da 313 grubundan numaralar verilecek” ifadelerini kullandı.

Numara taşıma başlıyor

Sabit telefon hizmetlerinde 10 Eylül’den itibaren, numara taşınabilirliğinin de başlayacağını aktaran Tayfun Acarer, “Vatandaşlar ev ve işyerlerindeki sabit telefon numaralarını aynı il içinde hem başka işletmecilere hem de başka semtlere taşıyabilecek. Şu anda numara başka bir semte bile  taşınamıyor. Sabit telefon numaraları da artık 7 haneli değil,  10 haneli oluyor. Aboneler aynı il içinde arama yaparken alan kodunu da çevirecek.”

Rekabet fiyatları yüzde 40 ucuzlattı

TAYFUN Acarer, şehir içi sabit telefon hizmetlerinde rekabetin başlamasıyla fiyatların aşağıya ineceğini belirterek, şehirlerarası ve milletlerarası sabit telefon görüşmeleri rekabete açılınca ücretlerin yüzde 40 civarında azaldığını hatırlattı. Şehir içi sabit telefon hizmetlerinin rekabete açılmasının çok köklü bir değişiklik olduğunu anlatan Acarer, “160 yıllık köklü bir gelenek yıkılıyor”  dedi.

 
 hurriyet



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,907 µs