En Sıcak Konular

İsrail'de Yahudiler ayaklandı...

19 Temmuz 2009 11:33 tsi
İsrail'de Yahudiler ayaklandı... Kudüs'teki Ortodoks Yahudiler, 3 yaşındaki çocuğunu kasıtlı olarak aç bırakma suçundan ev hapsine konulan bir kadın için polisle çatışıyor.

İsrail’in Kudüs kentinde yaşayan Ortodoks Yahudiler, 3 yaşındaki erkek çocuğunu kasıtlı şekilde aç bıraktığı gerekçesiyle ev hapsine alınan dindar bir kadının serbest bırakılması için hafta başından bu yana güvenlik güçleriyle çatışıyor. Yaşanan çatışmalarda 18 polis yaralanırken, 50’yi aşkın gösterici de tutuklandı.

‘POLİSE SUÇLAMA’

Olaylar, Ortodoks Yahudi bir kadının, son 2 yıldır aç bıraktığı oğlunun yetkililer tarafından hastaneye kaldırılması ile başladı. Gösterileri ateşleyen dini liderler, polisin genç kadını ‘dindar’ olduğu için tutukladığını, çocuğun ise hastanede kanser tedavisi gördüğünü öne sürüyor. Protesto sözcülerinden Şmuel Pappenheim, yaptığı açıklamada, ‘Bizim silahlarımız ya da tanklarımız yok, ama bir aileyi, çocuklarını sevgiyle büyüten bir Yahudi kadını kurtarmak için ordularımızı yolluyoruz’ diye konuştu.

GERİ ADIM ATTILAR

Olayların büyümesinin ardından geri adım atan yetkililer, mahkeme kararıyla kadının ev hapsini sona erdirdi. Genç kadında ‘Münchhausen Sendromu’ olduğu
tahmin ediliyor. Bu kişiler, insanların dikkatini çekmek için kendilerini ya da yakınlarını hasta ediyor. Yetkililer, kesin teşhis için kadının bir psikiyatri kliniğine gönderileceğini açıkladı.

Aylardır gerginlik var

Kudüs nüfusunun üçte birini oluşturan Ortodoks Yahudilerle güvenlik güçleri arasındaki gerilim, geçen Kasım’da Nir Barkat’ın belediye başkanı seçilmesiyle başlamıştı. Aşırı dinci kesim, laik belediye başkanının, bu ay başında, Museviliğe
göre çalışmanın yasak olduğu Sebt günü (Şabat-Cumartesi) kent merkezindeki otoparkı hizmete sokması nedeniyle günlerce polisle çatışmıştı.

ASIL SORUN İŞSİZLİK

Uzmanlar, Ortodoks Yahudi toplumuyla laik kesim arasında zaman zaman yaşanan gerginliklerin asıl nedeni olarak işsizliği gösteriyor. Büyük aile geleneğini sürdürmek için çok sayıda çocuk yapan Ortodoks Yahudiler arasında işsizliğin yüksek oranlarda olmasının, dindar kesimin sosyal konularda toplumun geneline karşı öfke beslemesine neden olduğu vurgulanıyor.

haberturk



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,740 µs