derin ilişkiler ağı | " /> derin ilişkiler ağı | "/>

En Sıcak Konular

HSYK üyesi Ertosun'un derin ilişkiler ağı

19 Temmuz 2009 09:39 tsi
HSYK üyesi Ertosun'un derin ilişkiler ağı 
Ertosun'un (sağda eli cebinde) 15 Haziran'dan sonra Ergenekon sanığı Engin Aydın'la (elinde dosya olan) bir araya geldiğini gösteren fotoğraflar, HSYK'ya baskı iddialarını güçlendirdi.

Ergenekon sanığı Engin Aydın'la aynı karede yer alan HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un karmaşık ilişkileri tartışma konusu oldu. Erto-sun'la buluşan Engin Aydın'ın, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile samimi telefongörüşmeleri yaptığı ortaya çıkmıştı. Ertosun'un ismi, yine 2. Ergenekon iddianamesinin tutuklu sanıkları arasında olanOsman Gürbüz'ün telefon defterinde yer almıştı. Tuncay Özkan da mitinglerde Ertosun'la ilgili övücü sözler sarf etmişti.

Ergenekon ve terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK soruşturmasını yürüten savcıların görevinden alınması yönündeki kararnamede imzası bulunan HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un karmaşık ilişkileri tartışma konusu oldu. Ergenekon şüphelisi Engin Aydın ile görüştüğü basına yansıyan fotoğraflarla belgelenen Ertosun'un Ergenekon iddianamesinde de adı geçiyor. Star, Taraf ve Yeni Şafak gazetelerinde yayınlanan fotoğrafla ortaya çıkan iddialar ise düşündürücü. Haberlere göre fotoğraf, HSYK üyesi Ertosun, Ergenekon sanığı Engin Aydın, Danıştay Başsavcı Vekili Sinan Yörükoğlu'nun ve CHP'nin avukatı Tezcan Çakır'ın buluştuğunu gösteriyor. Tartışmalı kararnameyi hazırladığı ileri sürülen HSYK üyesi Ertosun ile aynı fotoğraf karesinde yer alan Engin Aydın'ın Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile samimi telefon görüşmeleri yaptığı ortaya çıkmıştı.

Yine Ergenekon davasının 2. iddianamesinin tutuklu sanığı Osman Gürbüz'ün telefon defterinde ismi geçen Ertosun ile ilgili klasörlerde de ilginç bir ifade bulunuyor. Gürbüz'ün, 1995'te Gazi Mahallesi'nde kahveleri silahla tarayarak olayların başlamasına sebep olduğu ileri sürülüyor. İddianamenin 20. ek klasöründe yer alan bir kamera çözümünde ise Tuncay Özkan, Ali Suat Ertosun'a övgüler düzüyor. Ergenekon davasının tutuklularından gazeteci Özkan'ın, 5 Mayıs 2007 tarihinde Manisa'da yaptığı bir konuşmaya yer veriliyor. "Cumhuriyete ve kazanımlarına, vatanımıza ve şehitlerimize sahip çıkmak" konulu gösteri yürüyüşünde konuşan Özkan şunları söylüyor: "Korkunun krallığı yıkılıyor. Kendini padişah zanneden korkunun kralı tahtıyla beraber devrildi gidiyor. Manisa Mensucat'ı siz alnınızın terini sildiniz de yaptınız. Onlar bir kararla kapattılar, sattılar. Böyle olmadı mı? Peki sonra ne oldu, dörde aldıklarını 40'a yabancıya satmadılar mı? Siz mi yaptınız, kim yaptı? Onlar, şimdi zannediyorlar ki kapıp da kaçacaklar. Kafalarını bir Manisalıya çarptılar: Ali Suat Ertosun. Tanıyor musunuz, yargıç öyle bir tokat attı ki şimdi sersem sersem dolaşıyorlar, daha da dolaşırlar, anlamakta zorlanıyorlar."

Eminağaoğlu'nun Ergenekon sanığı Engin Aydın'a tutuklanmaması için Avukat Ahmet Akgül aracılığıyla "emniyette ne sorulursa sorulsun cevap vermemesi" şeklinde taktik verdiği ortaya çıkmıştı. Bu konuşmalar Adalet Bakanlığı müfettişlerince yürütülen soruşturmada dinlemeye takılmıştı. Eminağaoğlu hakkındaki soruşturma dosyasında, Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz'ün terfi ettirilmemesi konusunda gazetecilerle görüşme yaptığı ve HSYK üyelerinin cep telefonlarını verdiği belirlenmişti.

Tartışmalı kararnameyi hazırladığı ileri sürülen HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'la Engin Aydın'ın ilişkisini gösteren fotoğraflar ise daha yeni kamuoyuna yansıdı. Eminağaoğlu'nun Ergenekon'un 1 ve 2'nci iddianamelerinde adına yer verildiği gerekçesiyle Başsavcı Vekili Çolakkadı ile soruşturmayı yürüten 6 savcı hakkında HSYK'ya suç duyurusunda bulunduğu da biliniyor.

Soruşturulmasını ancak Yargıtay isteyebilir

Ali Suat Ertosun'la ilgili iddialar gözleri Yargıtay'a çevirdi. Ertosun Yargıtay üyesi olduğu için bu iddiaları Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili savcılar soruşturamıyor. Yargıtay Kanunu'na göre, ön ve ilk soruşturmayı yapma görevi Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'na ait. Ancak soruşturmaya başlanabilmesi için Yargıtay Başkanı'nın iddiaları ciddi bulması ve Ergenekon savcılarından bilgi ve belgeleri istemesi gerekiyor. Bu olayın benzeri geçmiş yıllarda Neşter-2 davasında yaşanmıştı. Yargıtay Başkanlar Kurulu, rüşvet ve yargıya baskı vb. suçlamalarla dönemin HSYK Başkan Vekili Ergül Güryel'i Yargıtay Disiplin Kurulu'na sevk etmişti. Suçlu bulunan Güryel emekliye ayrılmıştı.

HSYK KANUNU'NUN 15. MADDESİ NE DİYOR?

"HSYK Başkanı, üyeleri ve yedek üyeleri işe bakamama hallerinde ve ilgili ile arasında bir husumet veya tarafsızlıklarını şüpheye düşürecek önemli bir halin mevcut olması durumunda, kendiliklerinden işi görmekten çekilebilecekleri gibi ilgili tarafından da ret olunabilirler. Reddin, inceleme başlamadan veya ret sebebi daha sonra meydana gelmiş ise, öğrenilmesinden başlayarak on beş gün içinde ve her halde karar verilmeden önce yapılması lazımdır. Ret isteği, reddi istenen üye yerine yedeğinin kurula katılmasıyla incelenerek sonuçlandırılır."
 
zaman



Bu haber 984 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,455 µs