kızgın ! | " /> kızgın ! | "/>

En Sıcak Konular

Ülkücüler CHP'ye kızgın !

17 Temmuz 2009 13:52 tsi
Ülkücüler CHP'ye kızgın ! Savaş ve sıkıyönetim dönemleri dışında ağır cezalık suç işleyen askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan düzenlemenin yankıları sürüyor. Değişiklik CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Darbecilerin yargılanmasına karşı çıkan CH

Birçok ülkücü 12 Eylül 1980 darbesinde cezaevinde işkence gördü. Doğu'nun 'Başbuğ'u lakabıyla tanınan Yılma Durak, darbelerin Türkiye'yi sürekli geri götürdüğünü vurgularken, "Artık bu ülkede cunta heveslilerinin hevesleri kursaklarında bırakılmalı." diyor.

Yeni düzenlemeyi içerik yönünden desteklerken, yasanın aceleye getirildiği düşüncesiyle AK Parti'yi de eleştiriyor. 12 Eylül darbesinden sonra tutuklanıp 6 yıl hapis yatan Durak, "Her vatansever, her aydın darbelerin karşısında dik duruş sergilemeli." ifadelerini kullanıyor. Durak 12 Eylül'ün mimarı Kenan Evren'in rütbelerinin sökülmesini istiyor. Darbecilerin sivil mahkemelerde yargılanmasını, bu yönde atılmış önemli bir adım olarak görüyor.

Remzi Çayır, 12 Eylül döneminde Mamak Askerî Cezaevi'nde 13 yıl yattı. Ülkücü camianın önemli isimlerinden. Çayır, yeni yasayı 'Türkiye'nin demokratikleşmesi ve geleceği açısından çok önemli bir gelişme' olarak nitelendiriyor. "Darbeciliğin sivil mahkemede yargılanmasından daha doğal ne olabilir?" diye soran Çayır, konuyu yargıya götüren CHP'ye tepkili: "CHP, Avrupa'daki sosyal demokrat partiler gibi değil. Devletçiler ve de düzeni savunuyorlar". Çayır, milli iradeyi ortadan kaldırmaya çalışanlar için yasalarda caydırıcı hükümler olması gerektiğinin altını çiziyor.

Yeni yasa, bir taraftan askerlere sivil yargının önünü açarken, diğer taraftan sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmasına son veriyor. 12 Eylül darbesinden önce, Adana Sıkıyönetim Mahkemesi'nde yargılanan eski milletvekili Ökkeş Şendiller, gelişmeyi bu açıdan değerlendiriyor: "CHP'yi anlamak mümkün değil. Demokrasinin ve sivilleşmenin önündeki engellerin kaldırılması, milli iradenin tecellisi açısından çok önemli." Hak ve hukukun ortadan kalktığı bir süreçte yargılandıklarını anlatan Şendiller, davaların görüldüğü askerî mahkemeleri 'İstiklal mahkemelerine rahmet okutacak yerlerdi' şeklinde nitelendiriyor. Şendiller, o dönem kendilerini sorgulayan bir savcının, daha sonra rüşvet alırken yakalandığını ve askerî cezaevine gönderildiğini anlatıyor.

Yasada yapılan değişikliği memnuniyetle karşılayan bir başka isim, ülkücü camianın simge isimlerinden Mahir Damatlar. Darbenin ardından ülkücü kuruluşlar davasından yargılanan ve 6 yıl Mamak Askerî Cezaevi'nde kalan Damatlar, son düzenlemeyi demokratik güzergâhta atılan önemli bir adım olarak tanımlıyor.

Damatlar, yargılandıkları askerî mahkemeyle ilgili şunları anlatıyor: "Mahkeme salonuna girerken ailelerimizin karşılaştığı tutumlar bizi çok üzüyordu. Herkese potansiyel suçlu olarak bakılıyordu. Mahkemede askerî nizam içerisinde oturmak zorundaydık."

zaman



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,407 µs