En Sıcak Konular

ÖTV zammına EPDK da sahip çıkmadı

17 Temmuz 2009 12:38 tsi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, akaryakıta gelen ÖTV zammının tavan fiyatla alakalı olmadığını açıkladı. EPDK, tavan fiyatın tüketici lehine bir uygulama olduğunu belirtti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Kurul tarafından tavan fiyat uygulaması kararı alınırken, sadece tüketicilerin çıkarları ile sektördeki fiyatlandırmanın daha sağlıklı ve kalıcı bir zemine kavuşturulmasının amaçlandığını bildirdi.

EPDK, bazı basın organlarında yer alan, Kurum tarafından gerçekleştirilen tavan fiyat uygulaması ile ÖTV oranlarının akaryakıt türleri için yeniden belirlenmesi arasında bağlantı kuran haber ve yorumlarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, ''15 Temmuz 2009 tarihinde yeniden belirlenen ÖTV oranları ile Kurumumuz tarafından bu tarihten çok önce çalışmaları başlatılıp bu karardan tamamen bağımsız uygulanan tavan fiyat uygulaması arasında bir bağlantı kurmaya çalışmak doğru değildir'' denildi.

Açıklamada, söz konusu iddialar ile bir yandan Kurumun ''bağımsızlığına, saygınlığına ve tavan fiyat uygulamasının asıl amacına yönelik haksız ve yanlış yorumlar yapıldığını'', diğer yandan  ''iki ay sonra da tavan fiyat uygulamasına devam edilmesinin kararlaştırıldığı ve uygulamanın kaldırılacağı'' gibi yanlış ve erken değerlendirmelere rastlandığı belirtildi.

Petrol Piyasası Kanununun gereği olarak Kurum tarafından Türkiye akaryakıt piyasasındaki fiyatların Avrupa fiyatları ile uyumlu olması ve bu kapsamda dağıtıcı ve bayi paylarının yeniden belirlenmesine yönelik çalışmaların sektör temsilcilerinin ve kamuoyunun bilgisi dahilinde, son ÖTV kararından çok daha önce, 2008 yılı Mayıs ayından bu yana sürdürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, konuyla ilgili Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliğinin de 14 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girdiği, ardından da 25 Haziran 2009 tarihli Kurul kararı ile tavan fiyat uygulaması başlatıldığı kaydedildi.

''TAVAN FİYAT UYGULAMASI ÖTV ZAMLARI İÇİN DEĞİL, TÜKETİCİ İÇİN''

Kurul tarafından tavan fiyat uygulaması kararı alınırken de tüm bir idari bağımsızlık içerisinde davranıldığını ve sadece tüketicilerin çıkarları ile sektördeki fiyatlandırmanın daha sağlıklı ve kalıcı bir zemine kavuşturulmasının amaçlandığı vurgulanan açıklamada, ''Tavan fiyat uygulaması ile birlikte ÖTV oranları yeniden belirlenene kadar geçen 15 gün içerisinde akaryakıt fiyatlarının tedrici olarak ucuzlaması da sadece bu amacın doğal bir sonucudur'' denildi.

Ayrıca Kurulun kanunen belirlenen 2 aylık sürenin dolduğu Ağustos ayı sonuna kadar yaşanacak gelişmeleri takip ederek tavan fiyat uygulamasına devam edilip edilmeyeceğine karar vereceği bildirilen açıklamada, bu aşamada alınmış yeni bir karar olmadığının altı çizildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

''Tüm bu açıklamaların ışığında 15 Temmuz 2009 tarihinde yeniden belirlenen ÖTV oranları ile Kurumumuzun tarafından bu tarihten çok önce çalışmaları başlatılıp bu karardan tamamen bağımsız uygulanan tavan fiyat uygulaması arasında bir bağlantı kurmaya çalışmak doğru değildir.

Bilinmelidir ki, Kurumumuz dört piyasaya yönelik karar ve uygulamalarında tüketicilerin hak ve menfaatlerine gözetmiştir ve bundan sonra da gözetmeye devam edecektir.''

aa



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,542 µs