En Sıcak Konular

Times: Ortadoğu Çin'in mazlumlarını yok sayıyor

17 Temmuz 2009 12:15 tsi
Times dergisi, Çin'in Doğu Türkistan'da yaptığı kıyımı gözardı eden müslüman ülkelerin tavrını ve iki yüzlülüğü eleştirdi.

Times dergisi, Ortadoğu başta olmak üzere tüm İslam dünyasının Doğu Türkistan'da yaşananlar karşısındaki tavrını eleştiren bir yazıya yer verdi.

Abigail Hauslohner'in kaleme aldığı, Kahire mahreçli makalede, Almanya'da İslam düşmanı bir ırkçı tarafından öldürülen Merve Şirbini için gösterilen tepkiye dikkat çekilerek, Çin'in müslüman nüfusa yönelik katliamına yönelik sessizlik eleştirildi.

Birçok Arap ülkesinde medyanın Uygurlar'a yönelik katliamı tam anlamıyla yansıtmadığı kaydedilen yazıda, bu ülkelerdeki yönetimlerin Çin'de şiddeti kınayan açıklamalar yapmaktan çekindiği ifade edildi.

Yazıda, Arap ülkelerinin bu tavrının şaşırtıcı olmadığına, bölgedeki hükümetlerin kendi halklarına yönelik şiddet ve baskı uygulamalarının Çin'de yaşananlardan faklı olmadığına vurgu yapıldı.

Kendi "evlerinde" muhalefete karşı benzer politikalar uygulayan Arap rejimleri arasında gösterilen Mısır'ın, Müslüman Kardeşler'e yönelik tutumu bu duruma örnek gösterildi.

Arap rejimleri ile Çin'i karşılaştıran Müslüman Kardeşler liderlerinden Essam Erian, "Benzer sistematik ayrıştırma buradaki muhaliflere, İslami gruplara karşı yapılıyor, çok sayıda insan tutuklanıyor ve öldürülüyor" diyerek soruyor, "Aynı gemideyken, nasıl Çin'i eleştirebilirler?"

Makalede, Mısır İhvanı'na yönelik uygulamalarla Çin'deki Uygurlar'ın yaşadıkları arasındaki benzerliğe dikkat çekildi. Han Çinliler'i tarafından dini, kültürel ve ekonomik ayrımcılığa ve asimilasyona uğrayan Uygur halkı gibi, İhvan hareketinin de Mısır rejimi tarafından baskı altında tutulduğu, siyaset yapmalarının engellendiği ve üyelerinin sürekli tutuklama ve sorgu tehdidi altında olduğu kaydedildi. Hem Mısır hem Çin yönetiminin, camiler üzerinde kontrol kurduğu, yasaklamalar uyguladığı ve muhaliflerin yurt dışına çıkışlarını kısıtladığı da yazıda yer verilen bilgiler arasında..

Şimdiye kadar, Çin'in eylemlerine karşı en ciddi tepkiyi Türkiye'nin verdiğine dikkat çekilen yazıda, bu tepkinin hem Türkiye ile Uygurlar arasındaki etnik kardeşlikten hem de demokratik bir sisteme sahip olunmasından kaynaklandığı belirtildi.

Yerel uzmanların yaşanan sessizlikte ticaretin de büyük faktör olduğu görüşüne yer verilen yazıda, Çin'in son dönemde Orta Doğu'da önemli bir ekonomik etkisi olduğu ifade edildi. ABD hükümetinin istatistiklerine göre, Çin, İran ve Sudan'ın en büyük ticaret ortağı, bölgedeki diğer ülkelerin ithalat yaptığı ilk iki ülkeden biri durumunda.

Arap ülkelerinin kendilerine insan hakları ihlalleri konusunda ses çıkarmayan Çin'e tepki vermekten kaçındığı aktarılan yazıda, halk tepkisinin yoğunlaşmasıyla bu durumun değişebileceği savunuluyor.

 dunyabulteni



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,804 µs