En Sıcak Konular

ABD'de son büyük reform

17 Temmuz 2009 11:16 tsi
Amerika'da son 40 yılın en büyük reformu, kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.

Amerika'da son 40 yılın en büyük reformu olma özelliği taşıyan sağlık reformu, Amerikan kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Uzmanlar, yapılacak bu yeniliğin ayrıntıları da enine boyuna masaya yatırılıyor. Cumhuriyetçi Partililer, reform için maliyeti ve işverenlere getireceği yükü gerekçe göstererek reforma karşı çıkıyor. Demokratlar ise hali hazırdaki sağlık sisteminin dünyanın en pahalı sistemi olduğunu belirterek, 50 milyona yakın sigortasız Amerikalının güvenceye kavuşmasından duyulan rahatsızlığa anlam vermekte güçlü çektiklerini belirtiyorlar.

US Today gazetesi reform ile ilgili kaleme aldığı yazıda "Yapılacak sağlık reformunun başarısı üç temel sorunu çözmesine bağlı olacaktır. Bu sorunlar artan sağlık harcamalarının denetim altına alınması, sigortasız 50 milyon insanın sigorta kapsamına alınması ve maliyetlerin hakkaniyet ilkesine dayalı bir biçimde paylaştırılmasıdır" diye özetliyor. Sağlık reformunun önündeki en büyük engel ise kamuoyunun bu nasıl tavır alacağı. Yapılan kamuoyu yoklamalarında hemen herkes sağlık reformu için olumlu görüş bildiriyor; ancak Cumhuriyetçi Partililerin tutumu zaman zaman halkın kafasını da karıştırmıyor değil.

Amerikan tarihinin son 40 yıldaki en büyük reformu olarak ifade edilen sağlık sigortası reformu, Başkan Barack Obama'nın da en büyük projesi durumda. Başkan Obama, Perşembe günü New York ve New Jersey eyaletlerinde yaptığı konuşmada sağlık reformuna değinerek, 50 milyon insanın sağlık güvencesinden yoksun olmasına seyirci kalmanın bu kimselere karşı ayrımcılıkla yapmakla eş anlamlı olacağını söyledi. Başkan Obama, ABD Anayasası'na da dikkat çekerek, "ayrımcılığı" en büyük suç olduğunu ve insanları ne renginden, ne Latin kökenli olmasından, ne Müslüman olup her gün Allah'a ibadet etmesinden ve ne de cinsel tercihinden dolayı ayrımcılık uygulanamayacağının altını çizdi. Ulusal Siyahların Gelişimi Derneği (National Association for the Advancement of Colored People -NAACP) adlı kuruluşun 100 yılında Manhattan'da konuşan Obama'nın ana gündeminde sağlık reformu vardı. Obama, ilk defa siyahlara yaptığı konuşmada, reforma karşı gelmeyi adeta dışlamayla eş değer tutarak bu projesine ne kadar ehemmiyet verdiğini gösterdi.

Geçtiğimiz yıl başkanlık adaylığı mücadelesinde Hillary Clinton'ın savunduğu proje olan sağlık reformu için hemen hemen tüm Demokratlar fakir birliği yapmış görünüyor; ancak sorun maliyetin nasıl karşılanacağında. Obama'nın planı zenginden daha fazla almak; ancak bunun istihdama getireceği yükün nasıl hafifletilebileceği Demokratları en çok düşündüren sorunlardan biri. Bir diğer sorun ise, dar gelirlilerden alınan vergilerin düşürülmesi ve devletin vergi kaybı nedeniyle birde sağlık sigortasına hazineden para aktarılmasının bütçeye getirebileceği yük.

Obama ise, sağlık reformu konusunda hiçbir adım atmamanın, diğer bütün seçeneklere kıyasla daha maliyetli olacağını söylüyor. Şimdi reform çabalarının başarısı, Obama'nın bu konuda kamuoyunu ikna etmesine bağlı.

New York Times gazetesi de Demokratların hazırladığı sağlık reformu tasarısına destek veriyor. Gazete, tasarının bütçeye ek bir maliyet getirmeden herkesin sigortalı olmasını sağlayacağını savunuyor.

Tasarı tüm Amerikalıların sağlık sigortası yaptırmasını aksi takdirde bir ceza ödemesini öngörüyor. Ayrıca, küçük işletmeler dışında bütün işyerlerinde işverenlerin, çalışanların sağlık sigortasını karşılamasını veya yüklü ölçüde katkıda bulunmasını içeriyor. Tasarıya göre, milyonlarca yoksul vatandaş sağlık hizmetlerinden yararlanacak ve orta sınıflar devlet desteğiyle sağlık sigortası kapsamına alınacak.

Neredeyse bütün Amerikalıları sağlık sigortası kapsamına sokacak bu düzenlemenin maliyeti ise 10 yılda bir trilyon doların üzerinde olacak. Bunun yarısı sağlık harcamalarındaki tasarruflarla, diğer yarısı da zengin Amerikalılara konacak vergilerle karşılanacak. Bu tasarı sağlık reformunun standardını belirliyor, bütçe açığı daha fazla artmadan herkesin sigortalı olması sağlanması mevcut hükümetin en önemli sorunlarının başında geliyor.

cihan



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,309 µs