AK Parti 2010’dan sonra da iktidarda | " /> AK Parti 2010’dan sonra da iktidarda | "/>

En Sıcak Konular

AK Parti 2010’dan sonra da iktidarda

17 Temmuz 2009 11:03 tsi
AK Parti 2010’dan sonra da iktidarda EIU, Economist Intelligence Unit, zaman zaman Türkiye değerlendirmesi yapıyor. İşte 16 Temmuz tarihli değerlendirme:

EIU, Economist Intelligence Unit, zaman zaman Türkiye değerlendirmesi yapıyor.

Raporları pek ortalıkta dolaşmaz, üzerinde de çok yazılıp çizilmez, onun için kayda aldık. Bu rapor 16 Temmuz tarihli.

Ana başlıklarla diyor ki,

-AK Parti 2010 yılından sonra da iktidarda kalır.

-Kıbrıs’ta çözüm 2010 yılının sonundan önce olmaz.

-IMF ile hükümet arasındaki görüş ayrılıklarına karşın, yeni bir IMF stand-by anlaşması önümüzdeki aylarda yapılır.

-2009’da GSYİH yüzde 4.5 daralır. 2010’da yüzde 1-1.5 yavaş büyümeye geçilir.

ÖTESİNDE DE- Hükümetten başlarsak... Yabancı yatırımcı en önce siyasi istikrara bakıyor. ‘Gelişen piyasa’ oldu mu ilk soru ‘Hükümet ne durumda?’ oluyor. Son iki haftada Arjantin ve Meksika seçimleri anında piyasalarda volatilite yarattı. Herkes Arjantin ve Meksika siyasi analisti kesildi. Türkiye’de o risk yok. ‘AK Parti’nin 2010’dan sonra da iktidarda kalması’ demek, görev süresi Temmuz 2011’de dolacak olan hükümet, aynı zamanda seçiminin zamanlamasını da yapacak demek. Seçim şu noktada raporda ‘risk’ değil. Geniş yorumla 2010’un ötesinde de iktidar değişmeyecek diye okunabilir.

Büyüme meselesi hayati önem taşıyor. Rapor diyor ki: Daralma üç nedene dayanıyor: 1- Bankaların krediyi kısıtlaması 2- Dış sermaye yatırımlarının azalması 3- Zayıf dış talep, yani ihracat pazarının daralması. Dış etkilerin boyutu fazla. Dışarıda işler daha iyi de, Türkiye geride kalmış... gibi birşey yok.

BİTTİĞİNE GÜVENİRSE- 2010’da yüzde 1-1.5 büyüme tahmin etmiş, ki çok ihtiyatlı bir rakam. Türkiye krizin bittiğine güvenirse bu hız artar.

EIU 2010’daki büyümeyi ‘kredi koşullarının iyileşmesi’ ve ‘istikrarlı kura’ dayandırmış. Avrupa ihracat piyasaları 2010’da zayıf kalır diyor. İstikrarlı kur nasıl oluyor? ‘2009’da volatilite sürer. Ancak temel öngörümüz 2009-2010’da ortalama dolar kuru 1.60-1.65 TL olur’. Yani dolarda bir sorun yok.

Enflasyon? Derler ki, aralık sonu yıllık enflasyon yüzde 6 olur, yüzde 7.5 olan hedefin altında kalır. Enflasyonun beklenenden de düşük gelmesi... kulağa hayli iyi geliyor.

DERT AÇMAYACAK- Dolar deyince... Cari açık? Bu aralar kimse cari açıktan şikayetçi değil, Amerika’nın cari açığı bile azalıyor... EIU der ki, cari açık 2009 sonu 4 milyar dolar, 2010 sonu 10 milyar olur. Bu da GSYİH’nın yüzde 1’i oluyor. Bu cari açığın düzelmesi demek.

Düzelmenin faturasının daralma ve işssizlik olduğu doğru, ancak olumlu nokta şu: Türkiye dışarı çıkıp ‘benim cari açığım GSYİH’nın yüzde 1’i’ derse, istediği krediyi bulur... Kredi derecelendirme kuruluşları ve de kredi verenler aynı rakamlara bakıyorlar: Maliye ne durumda, cari açık ne, enflasyon ne, kur başımıza dert açar mı? Bu rakamlarla Türkiye kimseye dert açmayacak tablo çiziyor. Bunun kredisi de gelir. Türkiye bu ekonomik verilerle daha ucuza borçlanır.

KALMADI- Kıbrıs’ta 2009 sonu çözümün kavgası yapılırken neden 2010 sonu demişler? ‘Zaman kalmadı’ diyorlar. Bir de Nisan 2010 seçiminde Mehmet Ali Talat’ın daha radikal bir adaya karşı seçimi kaybedeceğini düşünüyorlar....

S&P 500 YIL SONUNDA NE OLUR?

Yekten ‘S&P yıl sonunda 1.000 puan olur’ diyenlere sempati ve acıma duygusuyla bir karışık bakılıyor. Yani hem ‘Keşke...’ duygusu var. Hem de ‘Yazık, bu zavallılar kafayı yemiş’ duygusu birlikte. Daha kötümserler ‘Bak alçaklara, bizi gaza getirmeye çalışıyor...’ diye niyet okuyorlar. Oysa piyasanın ciddi analistleri birer ikişer, yıl sonu S&P endeks kapanış hedeflerini yükseltiyorlar. Barclays, (meşhur Lehman Brothers’ın mirasçısı) yıl sonu hedefini 737’den 930’a çıkarttı. 930’un üstünde kapatırsa Barclays’in tabii ki bir itirazı olmayacak.

Selim Atalay -Star




Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    22,586 µs