Türkiye, Akdeniz'de petrol arayacak | " /> Türkiye, Akdeniz'de petrol arayacak | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye, Akdeniz'de petrol arayacak

17 Temmuz 2009 08:31 tsi
Türkiye, Akdeniz'de petrol arayacak 
Türkiye, Karadeniz'den sonra Akdeniz'de de petrol atağına kalktı.

TPAO'ya, Antalya ve Muğla'nın güneyinde Türk karasularının dışındaki alanlarda petrol sondajı yapacak. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, söz konusu bölgenin kendilerine ait olduğunu iddia ediyor. Uluslararası ilişkiler uzmanları ise Türkiye'nin adımının, 'dünyaya mesaj' anlamına geldiğine dikkat çekiyor.

Türkiye, Akdeniz'de Türk karasuları dışında yer alan bazı bölgelerde petrol arama kararı aldı. Buna göre Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Muğla ve Antalya'nın güneyinde yer alan ve Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kendilerine ait olduğunu iddia ettiği 4 bölgede petrol arayacak.

Türkiye'nin karasuları dışındaki ekonomik münhasır bölgesi alanı için verilen izinlerin ikisi arama, ikisi ise sismik araştırmaları kapsıyor. Resmi Gazete'de dün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla TPAO'ya söz konusu bölge için 1 yıllık sismik araştırma ve arama hakkı tanındı. TPAO, izin kapsamında tek başına arama yapabileceği gibi uluslararası ihaleye de çıkabilecek.

Diplomatik çevreler, Türkiye'nin bu adımını, Avrupa Birliği başta olmak üzere Türkiye'nin Akdeniz'deki politikaları bakımından uluslararası kamuoyuna mesajı olarak yorumladı. Aynı bölge için daha önce de Rumlar duyuru yapmıştı.

Petrol arama kararı alınan alanlar, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de ekonomik münhasır bölge olarak kabul ettiği bölgede yer alıyor. Ancak, bölge Kıbrıs Rum Kesimi'nin iki yıl önce uluslararası ihaleye çıktığı alanlar ile kısmen çakışıyor. Rum ve Yunan kesimi bu bölgenin kendilerine ait olduğunu ileri sürüyor. TPAO, aldığı izinle bölgede ulusal veya uluslararası şirketlerle işbirliği yapabilecek. TPAO, söz konusu bölgede 1 yıllık süre içerisinde sismik çalışma faaliyetinde bulunabilecek.

Bu sürenin uzatılma ihtimali de bulunuyor. Buna göre iki arama izni ile, 4 yıl süreyle her türlü faaliyette bulunabilecek. Diplomatik çevreler, son gelişmeyle ilgili, "Dünyaya bir mesaj ve Türkiye'nin devlet polikası uygulaması" değerlendirmesini yaptı. Petrol arama izni verilen 4 ruhsat sahası, Muğla ve Antalya petrol arama bölgelerinin uzantıları konumunda bulunuyor.

TPAO, Muğla bölgesinde 681 bin 595 hektarlık sahada, Antalya bölgesinde ise 227 bin 280 hektarlık sahada arama çalışmaları yapacak.

BM, 200 mile kadar izin veriyor

Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi, 'münhasır ekonomik bölge'yi 'Deniz yatağı üzerindeki sularda, deniz yataklarında ve bunların toprak altında canlı ve cansız doğal kaynaklarının araştırılması, işletilmesi muhafazası ve yönetimi konuları ile, aynı şekilde sudan, akıntılardan ve rüzgârlardan enerji üretimi gibi, bölgenin ekonomik amaçlarla araştırılmasına ve işletilmesine yönelik diğer faaliyetlere ilişkin egemen haklar' olarak tanımlıyor. Bu alan, karasularının ölçülmeye başlandığı esas hatlardan itibaren 200 deniz mili olarak belirtiliyor.

zaman



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,673 µs