En Sıcak Konular

Çeçenlerin bir çığlığı daha susturuldu

16 Temmuz 2009 15:07 tsi
Çeçenlerin bir çığlığı daha susturuldu Rusya'nın en önemli insan hakları savunucularından Natalya Estemirova öldürüldü. Estemirova, Çeçenistan'daki insan hakları ihlalleriyle ilgili araştırmalar yapıyordu.

Çeçenya’da güvenlik güçlerinin karıştığı adam kaçırma, yargısız infaz, işkence ve insan hakları ihlallerini araştıran ödüllü insan hakları savunucusu Natalya Estemirova dün kaçırılıp öldürüldü.

Sabah saatlerinde Çeçenya’nın başkenti Caharkale’deki evinden zorla bir araca bindirilen Estemirova’nın cesedi öğleden sonra İnguşetya’nın eski başkenti Nazran yakınlarında bulundu.

Rus yetkililer de, ülkenin önde gelen insan hakları savunucularından Natalya Estemirova'nın ölü bulunduğunu açıkladı.

Çığlıkları her yerden duyuldu

Natalya Estemirova'nın cesedi, kaçırılmasından birkaç saat sonra, Çeçenistan'a komşu ve Rusya'ya bağlı İnguşetya'da bir ormanda bulundu.

Görgü tanıkları, dört kişinin dün sabah Estemirova'yı Çeçenistan'ın en büyük kenti Grozni'deki evi önünde zorla bir araca bindirdiklerini söyledi.

 

Estemirova'nın çığlık seslerinin çevredekilerce de duyulduğu belirtildi.İnguşetya'dan gelen ilk bilgiler, Natalya Estemirova'nın vurularak öldürüldüğü şeklinde.

Memorial yetkilileri, Natalya Estemirova'nın dün Çeçenistan'da bir dizi görüşme ve Çeçenistan İçişleri Bakanı'yla birlikte ortak bir gezi yapmayı plandığını açıkladı.

Memorial’ın başkanı Oleg Orlov, tanıkların ifadelerine dayanarak Caharkale’de dört kişinin Estemirova’yı sabah saat 8.30’da silah zoruyla bir araca bindirdiğini ve insan hakları savunucusunun bu sırada “Beni kaçırıyorlar” diye bağırdığını söyledi.

Natalya Estemirova, Çeçenistan'da yüzlerce insan hakları ihlalini belgelemiş ve kendisine 2006’da Moskova’da öldürülen ve Çeçenya’nın çağlığı olarak tanınan gazeteci Anna Politkovskaya öldülü verilmişti.

Estemirova, İsveç ve Avrupa parlamentolarınca da ödüllendirilmişti.

Estemirova'nın ortak araştırmalar yürüttüğü isimler arasında Çeçenistan'daki insan hakları ihlalerine karşı çıkan Avukat Stanislav Markelov da vardı. Markelov da, bu yılın ocak ayında Moskova'da vurularak öldürülmüştü.
timetürk



Bu haber 810 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,367 µs