En Sıcak Konular

İran'ın düşmanları birleşin

16 Temmuz 2009 13:05 tsi
İran'ın düşmanları birleşin 1 soru var: Savaşı ve 2 ülkenin siyasi geleceğini belirleyecek! iyibilgi Ankara

İran seçimlerinin ve takip eden protesto gösterilerinin ardından, ABD’nin İran’a bakışında bir farklılık seziliyor! Esasen, taze Başkan Obama’nın Washington’un yeni İran politikasının ana arterini belirlemek için seçimleri bekleyeceği ve bundan sonra “reel-politik”i açıklayacağı biliniyordu.

Şimdi Beyaz Saray’ın söylemi değişmeye başladı. Bu önemli. Beyaz Saray, bizzat Obama, sıkça Pentagon, genellikle de Hillary Clinton, artık Tahran’a yönelik keskin ifadeler kullanıyor.

Buna rahatlıkla İsrail’i de eklemleyebiliriz. Daha doğrusu ABD zaten eklemliyor. Örneğin Başkan yardımcısı Joe Biden yaklaşık bir hafta önce, “İsrail’in İran’la ilişkisinde uygun gördüğünü yapma hakkı olduğu”nu söyledi.

Siz bu cümleyi nereye çekersiniz bilemiyiz ama bir çok kişi için bu, İran’ın nükleer silaha ulaşmadan gerekli hedeflerin vurulması izniydi.

Bu ilginç açıklamalar yapılırken, ABD’de bazı gazeteler, Suudi Arabistan’ın, İsrail’e İran’ı vurmak için hava sahasını açmaya gizlice izin verdiğini yazdı.

Doğru mudur bilinmez. Fakat İran’a yönelik “endişe ittifakı”nın Araplar’dan da destek gördüğü söylenebilir.

Bunlara, İsrail hükümetindeki aşırılar, Mısır-İsrail ilişkilerinin Süveyş ve Kızıldeniz’den savaş gemileri geçirme operasyonları, ABD Genelkurmay Başkanı Mullen’in İran’a yönelik askeri seçeneğe “yok” dememesi eklendiğinde, İran seçimleri ertesi yeni bir dille karşı karşıya olduğumuz aşikar.

Burada kimsenin yanıt veremediği soru ise şu: “ABD, İsrail’in ‘askeri seçeneğe’ başvurulması gerektiğini vurgulayan baskılarına boyun mu eğiyor, yoksa, kontrollü gerilim politikasıyla İran’ı müzakere masasına mahkum mu etmeye çalışıyor?’

Asal soru bu. Bu sorunun yanıtı sadeca savaş ve barışa karar vermeyecek. Aynı zamanda İsrail ve İran hükümetlerinin geleceğine ilişkin olarak da birşeyler (!) söyleyecek.

Barack Obama’nın İran’la bir çatışmaya kapı açmayacağını düşünmenin bir mantığı var. Ama tersi de ciddi delillere sahip.





 

Şu satırların yazılmasından sadece saatler önce, Batılı bir ülkenin bayraklarını çeken ve Mısır’ın izniyle Süveyş’ten Kızıldeniz’e İsrail savaş gemileri geçiyordu!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,578 µs