En Sıcak Konular

Sel felaketinin nedeni ile ilgili şok iddia

16 Temmuz 2009 12:57 tsi
Şavşat Belediye Başkanı Naci Köroğlu, dün meydana gelen sel felaketinin yaşanmasına, dere üzerindeki bentlerin amacına uygun şekilde yapılmamasının neden olduğunu iddia etti.

Köroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dere üzerinde bulunan 13 bendin 7'sinin yıkıldığını ve bunun da yaşanan felakete neden olduğunu öne sürdü.

Bentlerin amacına uygun olarak yapılmadığını iddia eden Köroğlu, ''Yapılış şeklinde, inşaat şeklinde yanlışlar var. Kullanılan çimento yeterli değil, kum uygun değil, kullanılın çakıl ucuz. Bizim bir sözümüz var, 'Halep oradaysa arşın buradadır'. Beton burada, Şavşat burada. Sağlam olsa 13 bendin 7'si yıkılır mı, temel yok, malzeme yok. 2 milyon lira diye söyleniyor Bayındırlık Bakanlığının birim fiyatı. Ancak 935 bin liraya ihale edilmiş, verilmiş. Yüzde 50'den fazla fiyat kıran adam elbette çalacak, elbette ki bir şeyler yapacak'' diye konuştu.

Belediye Başkanı Köroğlu, 50 yaşında olduğunu ve böyle bir sel felaketi Şavşat'ta görmediğini anlatarak, şöyle devam etti:

''Çünkü orada 130 yıllık değirmen var ve o değirmen düne kadar yaşıyordu. Bentler yapılmadan öncede aynı yağmur yağıyordu. 7 bendin bozulmasıyla birden boşalan suyun gücünü düşünün. 7-10 metre dolu kabın boşaldığını düşünün, ne olur? 5 katlı binanın 5'inci katını da vurur. Değirmen yerinde yok. Bentlerin yapılma amacında değil, yapılış şeklinde yanlış var. Bir metreküp kuma, 6 tane çimento olmalı, ama 1 metreküp yıkanmış temizlenmiş çakıl olmalı. Burada dereden rastgele çıkarıltılan kumlu, taşlı, çamurlu şeye 3 tane çimento katarsan böyle beton olur.''

Bentlerin yapımıyla ilgili konuyu Kaymakama söylediğini ifade eden Köroğlu, Kaymakamlığın da bunu DSİ'ye aktardığını, ancak herhangi bir sonuç alınamadığını kaydetti.

-''DAHA KÖTÜ FELAKETLER YAŞANABİLİR''-

Naci Köroğlu, şu anda 6 bendin ayakta olduğunu, bunların yıkılması durumunda daha kötü felaketler yaşanabileceğini belirterek, şunları söyledi:

''Vali Bey'e de konuyu arz ettim. Bu bentlerin açılma durumu var. Allah korusun bu olursa o zaman daha çok kayıplar olacak. Şu anda arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Arkadaşlara, 'Temelleri iyi kontrol edelim ondan sonra dereye girip çalışmalara devam edelim' dedim. Kayıplarda, akrabam derecesinde kişiler de var. Buna rağmen, 'Arama kurtarma çalışmalarını durduralım, bentlerin temeline bakalım' dedim. Bir bent uçarsa diğerleri de uçar. Bentlerin delinerek, suyun kontrollü olarak boşaltılması lazım.''

Bentlerin amacına uygun şekilde yapılması halinde faydası olacağını vurgulayan Köroğlu, ''Ama böyle yapılacaksa hiç yapılmasın. Eski deremiz daha güzeldi'' dedi.

aa

 



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,493 µs