En Sıcak Konular

Irak, CIA'nın elindeki Saddam belgelerinin peşinde

16 Temmuz 2009 12:49 tsi
Irak, CIA'nın elindeki Saddam belgelerinin peşinde Bağdat, Amerikan askerleri tarafından el konulan Saddam dönemine ait milyonlarca gizli belgenin iadesini istiyor.

Irak hükümeti, işgal sırasında amerikan askerleri tarafından el konulan ya da yağmalama olayları sırasında "kaybolan", Saddam dönemine ait gizli bilgiler içeren milyonlarca belgenin peşine düştü.

Belgeler arasında Saddam'ın gizli polisi tarafından Iraklılar hakkında hazırlanan istihbarat bilgilerinin, silah depolarının, rejimin gerçekleştirdiği katliamlara ait ayrıntıların, hatta Saddam'ı öven kasetlerin yer aldığı ifade edildi.

Iraklı yetkililer, milyonlarca gizli belgenin büyük kısmına, işgale gerekçe olarak gösterilen ve yalan olduğu açıkça ortaya çıkan Saddam'ın 'kitle imha silahları'yla ilgili delil bulmak isteyen Amerikan askerleri tarafından el konulduğunu belirtti. Bazı belgelerin ise işgal sonrası oluşan kaos ve yağma ortamında kaybolduğu tahmin ediliyor.

Irak Kültür Bakanı Tahir Humod, belgelerin ulusal kütüphanede yer almasını ve halka açık olmasını istediklerini, bunun bağımsızlığın bir parçası olduğunu söyledi.

"Belgelerin doğru yerini bulması için tüm yasal yolları kullanmaya kararlıyız, özellikle de Amerika karşısında" ifadesini kullanan Humod, diktatörlüklerin en basit şeyleri bile belgelemek gibi bir alışkanlıkları olduğunu hatırlattı.

Iraklı yetkililer bazı belgelerin halen CIA'in elinde olduğuna inanıyor ve Obama yönetiminin Bush'tan daha "uzlaşmacı" olacağını düşünüyor.

Özellikle Saddam döneminin gizli servisine ait belgelerin önemli olduğunu kaydeden Bağdat, bu belgelerin gizli kalmış bir çok olaya açıklık getireceğini ifade ediyor.

Humod, yağmalanan belgelerin ele geçirilmesi için gerekli kanuni değişiklikleri yapacaklarını, ellerindeki belgeleri teslim etmeyenlere karşı ağır cezalar içeren bir yasa hazırladıklarını da söyledi.

dunyabulteni



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,818 µs