En Sıcak Konular

Köksal Toptan'a soğuk duş

16 Temmuz 2009 12:42 tsi
Köksal Toptan'a soğuk duş Erdoğan, yeniden adaylık için kapısını çalan Meclis Başkanı Toptan’ı türban, Anayasa ve sivil yargı konularında eleştirdi. Başbakan Erdoğan, Toptan'a hangi sözünü hatırlattı?

Erdoğan, yeniden adaylık için kapısını çalan Meclis Başkanı Toptan’ı türban, Anayasa ve sivil yargı konularında eleştirdi. Başbakan Erdoğan, kapatma davası ve türban kararı sonrasında inisiyatif almamak ve anayasa değişikliği için öncü olmamakla suçladığı Köksal Toptan’a, darbeci askere sivil yargı yolunu açan düzenleme hakkındaki “Haberim yoktu” sözünü hatırlattı. Toptan’ın gündeme getirdiği ‘Cumhuriyet Senatosu’ önerisine de değinen Erdoğan, bunu Toptan’ın, Demirel çizgisindeki eski arkadaşlarının savunduğunun altını çizdi: AK Parti ile iletişim sorunu yaşadığınızı gözlemliyorum

TBMM Başkanlığı’na yeniden aday olmak için Başbakanlığa çıkan Köksal Toptan, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından protokollere uygun olarak karşılandı ancak beklediği desteği bulamadı. Toptan’ı askere yargı yolunu açan önergeyle ilgili açıklamaları başta olmak üzere Meclis’teki kritik gündemlerde AKP’yle örtüşmeyen çıkışları nedeniyle eleştiren Başbakan Erdoğan’ın, kararını milletvekillerinin eğilimlerini dinledikten sonra vereceği belirtildi.

İki yıllık görev süreci masaya yatırıldı
Görev süresi dolan Köksal Toptan, 4 ağustosta yenilenecek olan başkanlık seçimleri öncesi adaylığını desteklemesi için önceki akşam Başbakan Erdoğan’la görüştü. Devlet protokolünde Cumhurbaşkanı’ndan sonra ikinci sırada olan TBMM Başkanı’nı, Erdoğan, Başbakanlık merdivenlerinde karşıladı.

Edinilen bilgiye göre Toptan, yeniden aday olma isteğini iletti. Erdoğan, Türkiye’nin konjonktürel durumu ve siyasi dengeleri gözeterek adaylığına karar verdiği ve CHP grubunun da desteğini alarak ilk turda seçilen Toptan’a, hemen bir yanıt vermedi.

Bir saat süren görüşmede Toptan’ın iki yıllık görevi sırasında TBMM Başkanlığı’nın Meclis’teki kritik gündemlerde aldığı tutum masaya yatırıldı. Erdoğan, geçen haziranda Anayasa Mahkemesi’nin türban yasasını veto etmesinin ardından Köksal Toptan’ın önerdiği “Cumhuriyet Senatosu” sistemiyle ilgili rahatsızlığını iletti. Erdoğan, bu modelin parti programında yer almadığını ve Süleyman Demirel başta olmak üzere DYP çizgisinden gelen siyasetçilerin savunduğu bir görüş olduğunu belirtti. Toptan’a anayasa değişikliği konusunda yeterince inisiyatif alamadığını da belirten Erdoğan, askere sivil yargı yolunu açan önergeden ‘habersiz’ olduğuna yönelik açıklamalarının da partiyle iletişim sorunu yaşadığının bir işareti olduğunu söyledi.

Erdoğan’ın, ayrıca Toptan’ın yeni dönem hedeflerini merak ettiği de aktarıldı. Bu yolla Erdoğan, Toptan’ın gelecek iki yıldaki ‘vizyonunu’ görerek değerlendirme yapacak.

Parti içinden yoğun eleştiri
Başbakan Erdoğan’ın, Toptan’la ilgili kararını verirken, bundan sonra izlenecek politikalarda ne kadar inisiyatif alacağına bakacağı belirtiliyor. Toptan’a, parti içinden “Kapatma davası ve türban kararı sonrasında kararlı davranmadığı, parti kapatmaları güçleştirecek anayasa değişiklikleri konusunda öncülük yapamadığı ve askere sivil yargı yolunu açan yasa değişikliğini sağlayan önerge için ‘haberim yoktu’ diyerek partisine ters düştüğü” yolunda eleştiriler de yapılıyor.

Burhan Kuzu da Erdoğan’la görüştü
Köksal Toptan’ın ardından dün de TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmede TBMM başkanlığına aday olmak istediğini söyleyen Kuzu’ya Erdoğan’ın bir yanıt vermediği öğrenildi. TBMM başkanlığı için kolları sıvayan isimlerden Salih Kapusuz da Erdoğan’dan randevu talebinde bulundu. RP, FP ile AKP’nin ilk döneminde önde gelen isimlerden Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, uzun süredir Meclis Başkanlığı için sessiz bir kulis yürütüyor.
Kabine revizyonunda dışarıda kalan eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da Toptan’ın koltuğuna talip diğer güçlü isimler.

Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve Devlet Bakanı Murat Başeskioğlu’nun da adı TBMM başkanlığı için geçenler arasında.

Taraf



Bu haber 998 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,836 µs